Dr. Vasile Bintintan
Chirurgie generală
Laparoscopie, Chirurgie GeneralaDr. Vasile Bintintan este Sef de Lucrari la UMF „Iuliu Hagieganu” Cluj-Napoca, avind o bogata experienta chirurgicala, fiind implicat in proiecte de cercetare clinica in domeniul noilor tehnici chirurgicale si a tendintelor in chirurgia laparoscopica (chirurgia colorectala, minilaparoscopia).
Este medic primar chirurg in specialitatea chirurgie generala, doctor in stiinte medicale si Sef de Lucrari la Universitatea de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu”, Cluj Napoca. Acitivitatea sa didactica si clinica se desfasoara in cadrul Clinicii Universitare Chirurgie I Cluj Napoca.
Este un profesionist cu multiple stagii de perfectionare in tara si strainatate, preocupat de rigoarea actului medical si pasionat de tehnicile chirurgicale moderne. A avut ocazia de a fi prezent in echipele chirurgicale din spitale europene de renume: UniversitatsKlinikum Heidelberg, AKH Viena, Clinica St Luc Bruxelles de la care a deprins atat tehnici chirurgicale de nivel inalt cat si atitudinea de colaborare in echipe multidisciplinare complexe cu specialisti din domenii conexe, model de munca pe care incearca sa-l transpuna in practica sa de zi cu zi.
Inca din perioada de rezidentiat a fost inclus intr-un proiect de cercetare al Universitatii Heidelberg care s-a finalizat cu publicarea primului caz de esofagectomie robotica prin abord transhiatal din Europa. (link articol 1) Dr. Bintintan a continuat cercetarea in domeniul chirurgiei minim-invazive transhiatale a esofagului (link articol 2, si 3), a publicat o tehnica chirurgicala originala de efectuare a anastomozei intratoracice prin abord strict transhiatal (link articol 4) si a concretizat activitatea de cercetare experimentala si clinica prin finalizarea tezei de doctorat cu titlul: “Esofagectomia transhiatala prin abord minim-invaziv”. A continuat ulterior specializarea in domeniul chirurgiei esofagului si stomacului printr-un stagiu la AKH Viena unde a aprofundat tehnicile de esofagectomie minim-invaziva, de rezectie gastrica radicala pentru cancer si de chirurgie bariatrica.
Dr. Bintintan a urmat stagii de chirurgie viscerala si transplant la Universitatea Heidelberg (2 ani), stagiu de chirurgie a tractului digestiv superior la Universitatea Viena (1 luna) si un stagiu de chirurgie hepatobiliopancreatica si transplant hepatic la Clinica St Luc, Universite Catolique de Louvain, Bruxelles (6 luni). A urmat numeroase alte cursuri de pregatire profesionala in diferite domenii chirurgicale sau medicale conexe dintre care cele mai relevante sunt:
Bariatric MasterClass la European Training Center Elancourt, Franta, 2006
Laparoscopic Colorectal Masterclass la European Training Center Elancourt, Franta, 2009
Curs de chirurgie colorectala la Universitatea Heidelberg (Special Guest Bill Heald), 2005 si 2008
Curs de tratament chirurgical endoscopic transanal pentru rezectia tumorilor rectale (TEO): Universitatea Magdeburg (2009) si Clinica Chirurgicala Sabadell, Barcelona (2010)
Curs de chirurgie hepatica si pancreatica la Universitatea Heidelberg (2011), Universitatea Munster (2009) si Clinica St Luc Bruxelles (2014)
Workshop de chirurgie endocrina la Universitatea Munster, Germania (2011)
Curs de chirurgie moderna a fistulelor perianale la Spitalul Rapallo, Genova, Italia (2011)
Workshop de chirurgie a tractului digestiv superior, Muenster (2008), Curs de chirurgie laparoscopica la UMF Cluj Napoca si Spit. Sf. Ioan, Bucuresti (2008, 2009)
Curs de ecografie generala, UMF Cluj Napoca (2004)
A depus eforturi pentru implementarea metodelor chirurgicale deprinse in diferitele stagii si cursuri. A fost unul dintre principalii promotori ai introducerii abordului laparoscopic in chirurgia colorectala (hemicolectomii drepte, hemicolectomii stangi laparoscopice), in chirurgia bariatrica (gastric sleeve), in chirurgia hernei (cura laparoscopica unlaterala sau bilaterala a herniilor inghinale, cura laparoscopica a eventratiilor), in chirurgia endoscopica transanala (TEO) sau in tratamentul endoscopic al fistulelor perianale (VAAFT), tehnici care acum fac parte din practica clinica obisnuita a domnului doctor. Este un sustinator al implementarii protocoalelor moderne, actuale in tratamentul chirurgical complex, multidisciplinar al patologiei chirurgicale a sanului, esogastrica, pancreatica colorectala sau ginecologica oncologica atat prin utilizarea la intregul potential al metodelor de stadializare imagistice sau minim-invazive si a avantajelor tratamentului radiochimioterapic neoadjuvant cat si prin utilizarea tehncilor chirurgicale radicale, adecvate fiecarui caz in parte.
Are o bogata activitate didactica si de educatie medicala continua. In anul 2005 a initiat un curs de chirurgie laparoscopica avansata la Universitatea Heidelberg, curs care in prezent se desfasoara in doua editii anuale si in care medici din Germania sunt initiati in secretele chirurgiei laparoscopice. Din 2006 organizeaza un curs similar la Universitatea Cluj Napoca pentru medicii romani iar din 2009 a initiat la Cluj Napoca si un curs de initiere in chirurgia laparoscopica. Este colaborator al cursurilor de chirurgie laparoscopica organizate de Asociatia de Romana de Chirurgie Endoscopica in care este implicat activ prin prelegeri si sesiuni “live surgery”. Este de asemenea un colaborator constant al workshop-urilor de chirurgie organizate de catre Societatea Studentilor de Chirurgie din Romania, filiala Cluj (vezi CV complet).
Are un numar de peste 31 de lucrari stiintifice prezentate la congrese nationale si 18 lucrari prezentate la congrese internationale. A fost invitat sa sustina prelegeri sau lucrari stiintifice originale la 6 congrese nationale si 14 congrese internationale de specialitate, dintre care cele mai relevante sunt: European Congres of Coloproctology, Belgrad, 2013, European Asscoaiation of Endoscopic Surgery, Viena 2013, European Colorectal Congres, St Gallen 2011, Intenational Colorectal Forum 2012 (vezi CV complet). Este membru activ al Asocietiei Romane pentru Chirurgie Endoscopica, Societatii Romane de Chirurgie, European Association of Endoscopic Surgery, European Society of Digestive Surgery. Este autor sau coautor la 13 articole publicate in reviste indexate Medline, dintre care 4 in reviste internationale de prestigiu, publicatii care au fost citate de 59 ori. Are un numar de 37 articole publicate in rezumat in reviste internationale indexate Medline (vezi CV complet). A realizat recenzii pentru World Journal of Gastroenterology, Langenbeck’s Archives of Surgery si Journal of Clinical Anesthesia. In anul 2011 a organizat in colaborarea cu UMF Cluj Napoca un workshop international pe tema tratamentului chirurgical endoscopic al patologiei anorectale, ocazie cu care au fost introduse in Cl Chirurgie I tehnici moderne de tratament chirurgical pentru tumorile rectale si fistulele perianale.
Proiectele actuale de cerecetare se concentreaza asupra studiului efectelor chirurgiei laparoscopice asupra functionarii sistemului imun in perioada perioperatorie (Grant 1), a fezabilitatii reducerii dimensiunilor intrumentelor si a numarului de trocare in chirurgia laparoscopica (Grant 2), pe dezvoltatea unor noi intrumente specifice pentru chirurgia laparoscopica (Grant 3), pe evaluarea aportului realitatii virtuale in deprinderea tehnicilor chirurgicale, pe rezultatele abordului laparoscopic in chirurgia herniara si in pancreatita acuta necrotica severa sau pe rezultatele exciziei locale endoscopice a tumorilor rectale ”low-risk”.