Operația de cancer bronhopulmonar
Cancerul bronhopulmonar reprezintă principala cauză de deces prin boli neoplazice din întreaga lume și cea mai frecventă formă de cancer. Incidența cancerului bronhopulmonar este mai mare în rândul populației de gen masculin, din punct de vedere al vârstei fiind mult mai frecvent înregistrat după 40 de ani. Conform studiilor realizate în acest sens, majoritatea formelor de cancer bronhopulmonar sunt diagnosticate în stadii avansate de evoluție, unele chiar metastatice. Supraviețuirea la cinci ani, în cazul bolnavilor diagnosticați cu cancer bronhopulmonar, este de aproximativ 15%, fiind de aproximativ un an de zile în cazul celor aflați sub tratament chimioterapic.
Principalii factori de risc ai cancerului bronhopulmonar sunt reprezentați de fumat (în mod special substanțele toxice aflate în componența fumului de țigară, precum nitrozaminele, hidrocarburile aromatice policiclice, aldehidele și benzenul), ereditatea (mutația germinală a genei p53, care determină apariția sindromului LiFraumeni, se asociază frecvent riscului de dezvoltare a cancerului bronhopulmonar), expunerea la factori profesionali (precum azbest, crom hexavalent, arsenic, cadmiu, cobalt, nichel, particule de fum diesel, radon), alimentația (scăderea aportului alimentar de fructe și legume, care duce la un nivel insuficient de vitamine și antioxidanți în organism).
Manifestările clinice specifice cancerului bronhopulmonar sunt tusea persistentă, inițial seacă, iar mai apoi productivă, dispnee care se agravează progresiv, stridor sau wheezing, apariția frecventă a infecțiilor respiratorii la nivelul aceluiași segment al sistemului respirator, hemoptizie, durere toracică sau la nivelul spatelui, în dreptul osului scapular, disfagie, tulburări de ritm cardiac, astenie, scădere ponderală marcată, hipocratism digital, numeroase episoade tromboembolice și apariția pleureziei.
Tratamentul de primă intenție a cencerului bronhopulmonar este cel chirurgical, completat de tratamentul chimioterapic și radioterapic. Tratamentul chirurgical are drept scop îndepărtarea tumorii primare maligne (tumorectomie) și a ganglionilor limfatici invadați, aflați în vecinătatea tumorii (limfadenectomie). În majoritatea cazurilor, îndepărtarea tumorii primare nu ameliorează supraviețuirea și trebuiesc evitate. Singura procedură chirurgicală cu potențial curativ este lobectomia, care presupune îndepărtarea în totalitate a lobului pulmonar afectat de către procesul canceros sau pnmeumonectomia, care presupune îndepărtarea întregului plămân afectat de procesul tumoral. Această intervenție chirurgicală reprezintă deseori intervenția chirurgicală cu potențial curativ, în cazul neoplasmului bronhopulmonar. [1], [2], [3], [4], [5]
Care sunt indicațiile operației de cancer bronhopulmonar?
Principalal recomandare a lobectomiei pulmonare sau a pneumonectomiei este reprezentată de cancerul bronhopulmonar. Din punct de vedere anatomic, plămânul drept este alcătuit din trei lobi, iar plămânul stâng este alcătuit din doi lobi. În cazul neoplasmului bronhopulmonar, lobectomia este recomandată pentu îndepărtarea lobului pulmonar la nivelul căruia este localizată tumora malignă. În caz de extindere a acesteia din urmă la mai mulți lobi, se recomandă îndepărtarea tuturor lobilor pulmonari afectați de către procesul tumoral, aspect realizat prin intermediul pneumonectomiei. În cazul în care procesul tumoral s-a extins de la nivelul plămânilor, cu invadarea ganglionilor limfatici învecinați, alături de lobectomie se practică și limfadenectomia regională (îndepărtarea chirugicală a ganglionilor invadați de către tumoră).
Recomandarea lobectomiei de către medic, în cazul unui bolnav diagnosticat cu cancer bronhopulmonar, se realizează în funcție de o multitudine de factori, precum:
- tipul histopatologic al tumorii (din punct de vedere morfopatologic, tumorile pulmonare pot fi încadrate în tre categorii: carcinoame scuamoase, carcinoame cu celule mari, adenocarcinoame și carcinoame cu celule mici; dintre acestea, carcinomul cu celule mici reprezintă singura formă de cancer bronhopulmonar care trebuie exclusă în caz de efectuare a lobectomiei)
- extinderea procesului tumoral la nivelul structurilor învecinate (evaluarea rezecabilității; lobectomia este operația de cancer bronhopulmonar cu viză curativă, efectuată doar în cazul bolii aflate în stadii incipiente - I și II de evoluție)
- evaluarea operabilității, care presupune evaluarea riscurilor intraoperatorii și postoperatorii față de care este expus bolnavul (lobectomia se efectuează doar dacă starea generală a bolnavului este bună, în absența altor patologii cardiace asociate și în contextul existenței unei rezerve pulmonare funcționale adecvate, asigurată de rinichiul contralateral, care este sănătos).
În afara cancerului bronhopulmonar, pneumonectomia sau lobectomia mai pot fi recomandate și în cazul altor afecțiuni pulmonare, care duc la distrugerea țesutului pulmonar, precum:
- tuberculoza pulmonară
- emfizemul pulmonar
- abcesul pulmonar
- infecțiile pulmonare fungice
- tumorile benigne pulmonare
- bronșiectazii localizate la nivelul unui singur lob pulmonar
- traumatismele bronhopulmonare care au dus la distrugerea țesutului pulmonar, cu hemoragie
- metastazele bronhopulmonare, apărute în evoluția altor tipuri de cancere
- afecțiunile bronhopulmonare congenitale. [1], [2], [3], [4], [5]
Care sunt contraindicațiile operației de cancer bronhopulmonar?
Principalele contraindicații ale lobectomiei sau pneumonectomiei sunt reprezentate de existența altor comorbidități în viața bolnavului, precum:
- infarctul pulmonar recent (sub trei luni de la apariție)
- insuficiența cardiacă avansată
- insuficiența hepatică
- boala cronică de rinichi
- tulburările de ritm severe și invalidante
- hipoxemia sau hipercapnia semnificativă, apărută în contextul insuficienței respiratorii
- hipertensiunea arterială pulmonară. [1], [2], [3], [4], [5]
Ce prespune pregătirea preoperatorie în cazul operației de cancer bronhopulmonar?
Atât lobectomia, cât și pneumonectomia, sunt două intervenții chirurgicale cu risc major. Bolnavii diagnosticați cu cancer bronhopulmonar, care urmează să fie supuși lobectomiei, sunt sfătuiți să respecte o serie de măsuri de ordin general, pentru a preveni apariția unor complicații în timpul actului operator sau după încheierea acestuia:
- întreruperea fumatului și a consumului de alcool cu cel puțin două săptămâni înainte de efectuarea intervenției chirrugicale
- întreruperea administrării de anticoagulante sau antiagregante plachetare cu cel puțin opt zile înainte de efectuarea intervenției chirurgicale
- întreruperea administrării de anticoncepționale orale cu cel puțin opt zile înainte de efectuarea intervenției chirurgicale
- întreruperea alimentație și a consumului de lichide cu opt ore înainte de efectuarea procedurii chirurgicale.
De asemenea, cu aproximativ 24 de ore înainte de efectuarea intervenției chirurgicale se recomandă determinarea analizelor de sânge (hemoleucograma completă și examenul biochimic al sângelui), pentru evaluarea statusului biologic al bolnavului, în scopul prevenirii anumitor complicații intraoperatorii sau postoperatorii, mai mult sau mai puțin severe. [1], [4]
Ce presupune operația de cancer bronhopulmonar?
Atât lobectomia, cât și pneumonectomia, sunt două intervenții chirurgicale diferite de tratare a cancerului bronhopulmonar care asociază risc operator major și se realizează sub anextezie generală, cu intubarea bolnavului în cauză.
Pe toată durata actului operator, se recomandă monitorizarea funcțiilor vitale (frecvență cardiacă, frecvență respiratorie, diureză și satuația în oxigen a sângelui periferic) cu ajutorul unor instrumente special concepute pentru aceasta, conectate la un monitor.
Atât lobectomia, cât și pneumonectomia, pot fi realizate pe cale chirurgicală clasică, deschisă sau prin tehnici endoscopice asistate video.
Operația de cancer bronhopulmonar clasică presupune efectuarea unei incizii la nivelul toracelui anterior, cu deschiderea cutiei toracice (procedură chirurgicală cunoscută sub denumirea de „toracotomie”), pentru a avea acces la nivelul plămânilor.
Operația de cancer bronhopulmonar realizată pe cale endoscopică, asistată video este o procedură chirurgicală minim invazivă de îndepărtare a lobului pulmonar afectat de către procesul tumoral. Aceasta presupune efectuarea unor mici incizii la nivelul toracelui anterior, prin intermediul cărora sunt introduse instrumentele chirurgicale necesare efectuării lobectomiei, dotate la capete cu o cameră video. Aceste instrumente chirurgicale sunt conectate la un monitor și astfel chirurgul poate vizualiza pe ecran întreaga scenă operatorie. [1], [2], [3], [4], [5]
Ce presupune îngrijirea postoperatorie în cazul operației de cancer bronhopulmonar?
În urma efectuării lobectomiei sau a pneumonectomiei, se recomandă plasarea bolnavului într-un salon de anestezie terapie intensivă și monitorizarea în continuare a funcțiilor vitale, până la restabilirea stării de conștiență și a tuturor celorlalte funcții ale organismului, abolite în urma administrării substanței anestezice.
De asemenea, o anumită perioadă de timp, până la refacerea integrității tegumentelor și a structurilor osoase incizate, se recomandă toaletarea plăgii operatorii cu apă oxigenată, betadină, acid boric, soluție de cloramină sau rivanol și plasarea locală a pansamentului steril. [1], [4]
Care sunt posibilele complicații apărute în cazul operației de cancer bronhopulmonar?
Conform studiilor statistice, mortalitatea operatorie prin lobectomie apare în aproximativ 2% din cazurile de cancer bronhopulmonar operate, iar mortalitatea operatorie prin pneumonectomie apare în aproximativ 5-8% din cazurile de cancer bronhopulmonar operate.
Posibile complicații:
- hemoragia intraoperatorie sau postoperatorie
- infecția
- empiemul
- pleurezia
- fistula bronhopleurală
- penumotoraxul
- reacția de hipersensibilitate față de substanța anestezică administrată
- dificultățile de respirație
- insuficiența respiratorie
- embolia pulmonară
- tulburările severe de ritm cardiac
- insuficiența cardiacă
- pneumonia
- stările de șoc. [2], [3], [4], [5]
2. Lobectomy, link: https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/lobectomy
3. Lobectomy, link: https://www.lung.org/lung-health-diseases/lung-procedures-and-tests/lobectomy
4. Surgery for Non-Small Cell Lung Cancer, link: https://www.cancer.org/cancer/lung-cancer/treating-non-small-cell/surgery.html
5. Pneumonectomy, link: https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/pneumonectomy
- Operaţia de schimbare de sex feminin în masculin
- Operația de schimbare de sex masculin în feminin
- Operaţia de proteză de picior
- Operația de hernie femurală
- Orhiectomia - operația de îndepărtare a unui testicul
- Operaţia de tunel carpian
- Operaţia de mărire a sanilor cu implant mamar (silicoane)
- Operaţia de mărire a penisului (elongaţia şi augumentarea de penis)
- Operaţia de coapse (liftingul de coapse)
- Chirurgia în stenoza de arteră renală