Operaţia de schimbare de sex feminin în masculin
Operația de schimbare de sex feminin în masculin, cunoscută și drept intervenție trans-masculină, este o procedură chirurgicală (sau mai multe) prin care aspectul fizic și caracteristicile sexuale se schimbă pentru a se potrivi cu cele specifice genului masculin. În continuare poți afla mai multe despre procedură de la pregătirea pentru operație, la ce tip de intervenții sunt necesare, perioada preoperatorie și multe altele.
1. Operația de schimbare de sex pe scurt
Operația de schimbare de sex feminin în masculin cuprinde mai multe intervenții de masculinizare a anatomiei. Masculinizarea numită și intervenție de afirmare a genului sau de confirmare a genului include mai multe proceduri printre care modificarea sânilor, faloplastia (crearea unui penis), scrotoplastia (crearea scrotului), schimbarea unor detalii faciale (remodelarea liniei maxilarului, a osului sprâncenelor, a bărbiei, reducerea aspectului frunții). (1)
Mai mult, persoanele care apelează la schimbarea de sex feminin în masculin vor trebui să urmeze o terapie de substituție hormonală pe toată durata vieții.
Cât de eficientă este
Eficiența intervențiilor depinde în mare măsură de experiența medicului. Datele existente arată că, în funcție de procedură, pacienții sunt mulțumiți în 90-100% dintre cazuri. Persoanele care au realizat faloplastie au avut o rată de satisfacă de aproximativ 97%. De asemenea, chestionarele realizate la ceva timp după operații au arătat că 91% dintre persoanele erau mulțumite inclusiv pe plan sexual. (2,3,4)
Cum arată candidatul ideal pentru operația de schimbare de sex
Candidatul ideal pentru operația de schimbare de sex feminin în masculin este o persoană cu un indice de masă corporală considerat sănătos (20-25). Supraponderabilitatea nu exclude neapărat persoana de la operație însă o greutate stabilă este de preferat, deoarece excesul de țesut adipos din zona care trebuie operată crește riscul de complicații. Iată alte particularități ale candidatului ideal: (5,6,7)
- Pacientul trebuie să nu aibă boli de sânge, colesterol ridicat, hipertensiune arterială, artrită, diabet, alergii severe, boli coronariene sau depresie severă
- Persoana ar trebui să aibă așteptări realiste deoarece nicio intervenție nu este perfectă. Unele persoane încep să regrete îndepărtarea sânilor la câteva săptămâni după intervenție când văd că zona respectivă este umflată și roșie. Este bine să înțelegi că aceste efecte sunt temporare
- Persoana trebuie să aibă peste 18 ani
- Persoana să nu fumeze
- Persoana să fie diagnosticată cu disforie de gen
- Persoana să fi discutat cu psihoterapeut și/sau psihiatru pentru a înțelege toate aspectele care țin de modificarea anatomiei și impactul lor asupra stării mintale.
Cine NU ar trebui să apeleze la schimbare de sex
Nu ar trebui să apelezi la operația de schimbare de sex:
- Dacă ai sub 18 ani
- Dacă treci printr-o perioadă stresantă iar medicul psihiatru spune că nu ești capabil să iei o decizie obiectivă
- Identitatea ta de gen este prea puternică pentru a se schimba prin intervențiile necesare în operația de masculinizare.
2. Pregătirea de operație
Pentru mulți bărbați transgender, operația de schimbare de sex feminin în masculin este un pas spre alinierea corpului lor la sinele interior. Acest drum necesită pregătire fizică și psihoemoțională. În continuare poți afla cum să te pregătești pentru operație.
Ce trebuie să faci înainte de operație
Înainte de începerea tranziției este recomandat să vorbești cu medicul pentru a înțelege beneficiile și riscurile operațiilor pe care dorești să le faci. În general, atât înainte de intervenții cât și în timpul și după se recomanda terapia hormonală.
Este indicat să vorbești cu un psihoterapeut specializat pe probleme ce țin de identitatea de gen. Discutând toate aspectele psihoemoționale vei putea, mai apoi, lua o decizie informată. (8)
De asemenea, este o idee bună să te alături unui grup de suport pentru persoanele transgender. Aici vei putea discuta cu alte persoane care au trecut prin ce treci tu și care îți pot oferi sprijin. (9)
Înainte de intervenție este indicat să renunți la fumat deoarece tutunul crește riscul de complicații. De asemenea, este indicat să eviți alcoolul deoarece poate interfera cu vindecarea. (10,11)
Dieta preoperatorie
Pacienții cu un indice de masă corporală mai mare de 35 au un risc crescut de complicații după operație. De aceea, mulți doctori recomandă atingerea unei greutăți sănătoase înainte de intervenții. (12)
Cu 48 de ore înainte de operație este indicat să iei o masă bogată în carbohidrați și proteine însă cu puține fibre sau grăsimi. De asemenea, este ideal ca timp de 24 de ore înainte de operație să ai o alimentație lichidă (supe de legume, piure de legume, iaurt). O astfel de alimentație permite organismului să se concentreze asupra vindecării rănilor și nu a digestiei. Mai mult, astfel scade și riscul de complicații.
Analize utile preoperator
Înainte de operația de schimbare de sex feminin în masculin doctorul recomandă mai multe investigații: (13,14,15,16)
- Înălțimea
- Greutatea
- Indicele de masă corporală
- Tensiunea arterială
- Hemoleucograma completă
- Nivelul ureei, al electroliților și a creatininei
- Testarea funcțiilor ficatului
- Testarea nivelului estradiolului și a testosteronului
- Nivelul hormonului luteinizant și a hormonului de stimulare foliculară
- Profilul lipidic
- Nivelul glicemiei.
3. Intervenția chirurgicală - procedura
Ca bărbat transgender, operația de schimbare de sex feminin în masculin implică mai multe proceduri în jumătatea superioară și în jumătatea inferioară a corpului. Unele persoane apelează și la intervenții faciale. Vezi informații suplimentare despre intervenție, durata sa, anestezie, riscuri și complicații.
În ce constă operația?
Operația de schimbare de sex feminin în masculin implică, de fapt, mai multe intervenții. Citește despre fiecare mai jos.
Masculinizarea sânilor
Dacă îți dorești un piept plat, doctorul va îndepărta parte din țesutul glandular mamar. De asemenea, poate fi necesară redimensionarea areolelor. În cazul sânilor mici se poate merge pe varianta liposucției deoarece nu presupune multe incizii. (17,18)
Dacă sânii sunt mari sunt necesare incizii speciale pentru a putea salva mușchii pectorali, o caracteristică definitorie a pieptului masculin.
Faloplastie
Chirurgul creează un penis și o uretră din pielea de pe coapsă sau antebraț. În general, se realizează în două etape. (19)
O altă opțiune este metoidioplastia. Procedura folosește țesutul clitoral pentru a crea penisul. Din moment ce clitorisul are deja țesut erectil, noul penis format va avea funcția și senzația specifice. (20,21)
Scrotoplastie
Scrotoplastia constă în crearea unui scrot. Este o intervenție opțională și constă în repoziționarea labiei majore și introducerea unui implant de silicon în zona testiculară. (22)
Histerectomie și Ooferectomie
Histerectomia constă în îndepărtarea uterului iar ooferectomia se referă la îndepărtarea ovarelor. (23,24,25)
Masculinizarea feței
Masculinizarea feței implică mai multe proceduri de remodelare a bărbiei, maxilarului și obrajilor. De asemenea, poți solicita intervenții de remodelare a nasului și a mărului lui Adam. (26,27)
Cât durează operația
Operația de schimbare de sex feminin în masculin implică mai multe proceduri care, cumulate, pot dura mai bine de un an. (28)
De exemplu, masculinizarea pieptului durează 1-3 ore iar recuperarea se poate întinde pe șase săptămâni sau chiar mai mult.
De asemenea, schimbarea zonei genitale se realizează în etape, prima etapă durează aproximativ trei ore iar în a doua până la 12 ore. La fel, recuperarea poate dura până la o lună sau chiar mai mult.
Anestezia
Planul de anestezie se realizează pe baza analizelor realizate preoperator. Este recomandat să vorbești cu personalul medical dacă iei medicamente, dacă ai alergii sau sensibilități la anumite substanțe. În general, anestezia se administrează conform practicilor standard la nivel de instituție. Toate posibilele interacțiuni cu medicamentele trebuie evaluate și monitorizate. (29)
Riscul intervenției
Procedurile de schimbare de sex feminin în masculin au diferite riscuri. De exemplu, intervenția în zona genitală poate influența senzațiile resimțite în timpul activității sexuale și poate afecta funcțiile vezicii urinare. Dacă alegi un chirurg profesionist, astfel de riscuri scad semnificativ. (30)
Posibile complicații intraoperator
Cel mai adesea complicațiile intraoperator includ hipertensiune arterială (în circa 14% dintre cazuri), hipotensiune arterială (în aproximativ 10% dintre cazuri), bradicardie sau scăderea pulsului sub 60 de bătăi pe minut (aproximativ 2% dintre cazuri), necesitatea de transfuzii sanguine (0,3% dintre cazuri). (31,32)
4. Imediat după operație
Imediat după intervențiile necesare pentru schimbarea de sex feminin în masculin, vei fi monitorizat timp de câteva ore după care transferat într-o cameră de spital unde vei sta câteva zile. (33)
După intervenție te vei confrunta cu durere iar medicul va recomanda analgezice sau antiinflamatoare. De asemenea, se vor monta sonde de drenaj pentru a elimina excesul de lichid din zona operată; acestea vor fi îndepărtate după câteva zile. (34)
Zona afectată este bandajată iar bandajul schimbat la câteva ore. Mai mult, se monitorizează semnele vitale inclusiv ritmul cardiac, tensiunea arterială și temperatura.
Este indicat să vorbești cu familia sau cu prietenii pentru a te ajuta cu cumpărăturile și pregătirea meselor timp de 1-2 săptămâni. De asemenea, nu vei putea conduce timp de aproximativ o lună.
5. Evoluția și prognosticul postoperator
Evoluția și prognosticul postoperator după intervențiile necesare pentru schimbarea de sex feminin în masculin sunt influențate de mai mulți factori printre care:
- Starea de sănătate – persoanele care au deja boli cronice se pot confrunta cu un risc mai mare de complicații postoperator (vezi mai jos)
- Motivația și starea psihologică – persoanele cu o sănătate psihică bună și o motivație puternică vor avea o recuperare mai rapidă
- Experiența chirurgilor – dacă alegi un chirurg cu experiență ai șanse mai mari să fii mulțumit de rezultate
- Respectarea instrucțiunilor postoperatorii – este indicat să respecți indicațiile doctorilor cu privire la îngrijirea rănilor, administrarea de medicamente și restricționarea activităților fizice. Astfel, vei înlesni recuperarea.
În ceea ce privește sănătatea zonei genitale, bărbații transgender sunt, în general, mulțumiți de rezultatele de după intervenție. Pentru a putea ajunge la orgasm după schimbarea de sex însă, este nevoie să apelezi la un chirurg cu experiență. Sensibilitatea erogenă postoperatorie este măsurată drept capacitatea de a atinge orgasmul prin sex și masturbare. Multe studii realizate arată că bărbații transgender reușesc să atingă orgasmul prin ambele activități. (35,36)
De asemenea, pe termen lung persoanele care realizează operația de schimbare de sex feminin în masculin au o sănătate mintală mai bună, cu fiecare an care trece după proceduri. (37,38)
Complicații
Ca orice intervenție chirurgicală și operația de schimbare de sex feminin în masculin poate avea complicații. În acest caz pot apărea următoarele complicații: (39,40)
- Fistulă (o legătură anormală între două organe sau două vase de sânge)
- Stenoză uretrală
- Necroză
- Prolaps
- Complicații legate de faloplastie – necroza unor țesuturi, probleme în îndeplinirea funcțiilor sau în mărimea penisului, dificultăți la urinare
- Reducerea senzației sexuale – poate fi temporară sau permanentă.
Recuperare
Recuperarea după operația de schimbare de sex feminin în masculin poate fi diferită de la o persoană la alta și depinde atât de procedurile realizate cât și de starea generală de sănătate. În general, recuperarea este una de durată. Pentru a face față posibilelor limitări este recomandat să ai pe cineva care să te ajute: (41,42)
- Prin casă
- Cu gătitul și curățenia
- Cu drumul la consultații
- Cu ridicarea rețetei medicale
- Cu modificarea locuinței pentru a fi mai confortabilă.
Pentru a ține sub control durerea poate fi nevoie de:
- Medicamente fără sau cu rețetă medicală
- Exerciții de respirație
- Mai multă odihnă
- Comprese cu gheață.
Sănătatea mintală este un alt aspect foarte important în recuperare. Este recomandat să vorbești cu psihoterapeutul despre: (43,44,45,46)
- Modalități de a face față mai ușor procesului îndelungat de recuperare
- Cât de mulțumit ești de rezultatele intervențiilor
- Dacă este nevoie de alte intervenții
- Dacă ai regrete sau alte emoții negative
- Ce reacții au persoanele din jur la operație
- Ce impact are tranziția asupra relației de cuplu
- Preocupări legate de discriminare și hărțuire
- Ale probleme cu care te confrunți.
Medicamente post-operator
După intervenție se administrează medicamente pentru durere precum și medicație de substituție hormonală masculinizantă.
Cel mai adesea se recomandă testosteron care se administrează oral, subcutanat, intramuscular sau transdermic. Testosteronul reduce nivelul estradiolului, crește nivelul testosteronului din sânge și contribuie la definirea caracteristicilor masculine. De asemenea apar următoarele efecte: (47,48,49)
- Schimbarea vocii
- Dezvoltarea pilozității faciale
- Schimbarea structurii oaselor feței
- Redistribuirea grăsimii după un model masculin
- Dezvoltarea masei musculare
- Risc mai mare de chelie (masculină).
Unii bărbați transgender se pot confrunta cu anomalii ale stării de spirit (de exemplu, accentuarea stărilor de furie) și creșterea libidoului. De asemenea, ca urmare a tratamentului hormonal pot apărea efecte nedorite precum un nivel crescut al lipidelor din sânge, glicemie ridicată, un nivel crescut al transaminazelor, acnee. Este foarte important de știut că dacă nu a existat și faloplastia, simpla administrare de hormoni masculini nu împiedică ovulația deci poate exista posibilitatea de sarcină. (50)
6. Ce urmează după externare
După intervenții va trebui să acorzi atenție ameliorării durerii și monitorizării rănii pentru a evita infecțiile. Doctorul îți va spune ce măsuri să iei atunci când faci duș sau baie. De asemenea, va fi nevoie de terapie fizică pentru a-ți recăpăta mobilitatea și forța fizică. (51)
În plus, va trebui să continui administrarea de hormoni masculini pentru a menține funcțiile sexuale și particularitățile masculine. Doctorul va ajusta nivelul testosteronului, de la caz la caz. Mai mult, schimbarea de sex este o experiență unică pentru care ai nevoie de suport psihoemoțional, astfel că medicii recomandă psihoterapia. (52)
7. Dieta de după operația de schimbare de sex
După operația de schimbare de sex este recomandat să alegi alimente integrale, cât mai puțin procesate. Acest lucru este cu atât mai important pentru că alimentele procesate și ultraprocesate conțin cantități ridicate de grăsimi trans, sare, zahăr și aditivi precum și au mai puține vitamine, minerale și fibre. (53)
Este recomandat să te aprovizionezi cu alimente nutritive înainte de intervențiile chirurgicale, eventual să rogi partenerul sau un prieten să te ajute cu mesele post-operație. O alimentație sănătoasă și variantă poate fi o alegere bună chiar și înainte de schimbarea de sex pentru a încuraja vindecarea.
Un posibil efect secundar al intervenției este constipația, care poate apărea în primele zile după operație. Repausul fizic și medicamentele pot contribui la acest simptom. De asemenea, constipația poate contribui la reducerea apetitului, ceea ce previne o alimentație sănătoasă și o hidratare optimă. Mai mult, crește nivelul durerii și stresul pe care îl pui asupra locului inciziei. Hidratarea și consumul de alimente care se digeră ușor (prune, semințe de in, semințe de chia, cereale integrale) ajută la încurajarea mișcărilor intestinale. (54)
Ce alimente să eviți după operație
Nu există o listă de alimente interzise după operația de schimbare de sex feminin în masculin ci doar anumite categorii care pot irita zona operată sau încetini vindecarea. Iată la ce să fii atent:
- Alimente picante – pot irita sistemul digestiv și contribuie la crampe abdominale și diaree, o situație destul de neplăcută după intervenție (55)
- Produse dulci – dulciurile pot cauza inflamație și interfera cu procesul de vindecare. Alege carbohidrați complecși din cereale integrale (56)
- Produse procesate/ultraprocesate – conțin cantități mari de grăsimi trans și saturate, sare și zahăr, care pot afecta vindecarea (57)
- Alcool – cauzează deshidratare și încetinește vindecarea. De asemenea, poate interfera cu medicamentele pe care le iei. (58,59)
8. Cum ai grijă de sănătatea intimă după operație
După operație este recomandat să urmezi sfaturile doctorului legate de îngrijirea zonei inciziei. După metoidioplastie, este necesar să aplici o cremă cu antibiotic pe zona operației pentru a preveni infecția și să schimbi regulat pansamentul. De asemenea, nu trebuie să introduci zona genitală în apă (de exemplu, în cadă sau piscină) până când medicul spune că este sigur. (60)
Amână contactul sexual până la vindecarea completă a zonei. Dacă apare durerea ia paracetamol sau alt medicament recomandat de medic. Schimbarea de sex feminin în masculin are și un impact psihoemoțional. Ia în calcul să consulți un psihoterapeut. (61)
În ciuda tranziției, există un risc de boli cu transmitere sexuală motiv pentru care este recomandat să folosești prezervativ și alte metode contraceptive.
9. Întrebări frecvente legate de operație
Dacă mai ai nelămuriri legate de operația de schimbare de sex feminin în masculin uită-te și pe lista de întrebări frecvente de mai jos. (62,63)
Ce este operația de schimbare de sex feminin în masculin?
Operația de schimbare de sex se referă o serie de proceduri prin care trec persoanele care vor să facă tranziția de la sexul feminin la cel masculin. Poartă și denumirea de operație de afirmare sau confirmare a genului.
De ce se realizează operația de schimbare de sex?
Mulți oameni apelează la schimbarea de sex pentru ca fizicul lor să se potrivească cu identitatea de gen. Intervențiile pot fi necesare deoarece persoanele în cauză se confruntă cu disforie de gen. (64,65)
Disforia de gen presupune o suferință care apare atunci când sexul atribuit la naștere nu se potrivește cu identitatea de gen.
De câte tipuri sunt operațiile transgender?
În ciuda popularității numelui de „operație de schimbare de sex” este vorba despre mai multe proceduri pentru a masculiniza corpul feminin de la zona feței la piept și regiunea genitală. Intervențiile sunt de mai multe tipuri: masculinizarea sânilor, faloplastia sau crearea penisului, scrotoplastia sau crearea scrotului cu testicule, histerectomia sau îndepărtarea ovarelor și masculinizarea feței.
Operația de schimbare de sex este singura opțiuni pentru disforie de gen?
Nu. Operația este doar una dintre opțiuni. Nu toate persoanele transgender sau nonbinare aleg să se opereze.
În funcție de vârstă și de preferințe, persoanele trans masculine pot apela la terapie hormonală, terapie de schimbare a vocii precum și aspecte precum schimbare pronumelui folosit, purtarea de haine și alegerea unui stil care coincide cu identitatea de gen, schimbarea numelui.
Datele arată că doar 1 din 4 persoane transgender aleg să facă operația de schimbare de sex. (66)
Poți avea copii după operația de schimbare de sex?
Multe persoane transgender care urmează tratamente de fertilitate înainte de operație, pot avea copii dacă acest lucru este o prioritate pentru ei. Poți discuta despre congelarea ovulelor cu doctorul. De asemenea, unele persoane nu fac și intervenția de modificare genitală pentru a putea avea un copil. Indiferent de caz, este important să vorbești despre acest lucru cu medicul și cu partenerul de viață.
Este necesară o evaluarea psihologică înainte de operație?
Da, persoana care își schimbă sexul trebuie să fie în deplinătatea facultăților mintale pentru a putea face astfel de intervenții. De asemenea, este indicat ca persoana să poarte o discuție cu un psihoterapeut pentru a avea așteptări realiste de la o astfel de intervenție.
Operația de schimbare de sex feminin în masculin constă în mai multe intervenții chirurgicale complexe, care schimbă atât fizionomia cât și au un impact asupra sănătății mintale. Înainte de orice intervenție de acest fel este important să discuți cu un psihoterapeut și cu medicul chirurg pentru a avea așteptări realiste.
2. Patient-reported satisfaction and quality of life after trans male gender affirming surgery, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34993519/
3. Sexual Satisfaction After Gender Affirmation Surgery in Transgender Individuals, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9417774/
4. Quality of Life and Satisfaction in Transgender Men After Phalloplasty in a Retrospective Study, link: https://journals.lww.com/annalsplasticsurgery/abstract/2021/07000/quality_of_life_and_satisfaction_in_transgender.16.aspx
5. Am I a Candidate for FtM (Female to Male) Top Surgery? , link: https://www.lpsmd.com/blog/am-i-a-candidate-for-ftm-female-to-male-top-surgery/
6. Am I a Candidate for Transgender Top Surgery? , link: https://www.lpsmd.com/blog/am-i-a-candidate-for-transgender-top-surgery/
7. Gender Reassignment Surgery Female to Male, link: https://www.agulloplasticsurgery.com/procedure/transgender-procedures/transgender-female-to-male/
8. Pre-surgical psychotherapy for transgender individuals diagnosed with gender dysphoria, link: http://pepsic.bvsalud.org/pdf/psicodrama/v24n2/en_v24n2a02.pdf
9. “It saves lives”: Peer support and resilience in transgender and gender diverse communities, link: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2667321523000483
10. Quitting Smoking Before FTM/N Top Surgery, link: https://www.genderconfirmation.com/blog/quitting-smoking/
11. THE DO’S AND DON’TS OF FEMALE-TO-MALE TOP SURGERY, link: https://www.thelondontransgenderclinic.uk/general/the-dos-and-donts-of-female-to-male-top-surgery/
12. Preparation for gender-affirming surgery: Recommendations before transgender surgery, link: https://www.barnaclinic.com/blog/cirugia-transgenero/en/before-transgender-surgery/
13. Novel surgical techniques in female to male gender confirming surgery, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6127556/
14. Preparing For Surgery, link: https://www.mountsinai.org/locations/center-transgender-medicine-surgery/care/surgery/preparation
15. Readiness assessments for gender-affirming surgical treatments: A systematic scoping review of historical practices and changing ethical considerations, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9630738/
16. Preparation and Procedures Involved in Gender Affirmation Surgeries, link: https://www.verywellhealth.com/gender-affirmation-surgery-2710288
17. Chest Wall Masculinization in Female-to-Male Transsexuals: Our Treatment Algorithm and Life Satisfaction Questionnaire, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31688107/
18. Female-to-Male Chest Surgery in Transgender Patients: A Comparison Between 2 Different Techniques and a Satisfaction Study in a Single Center, link: https://academic.oup.com/asjopenforum/article/doi/10.1093/asjof/ojae009/7607096?login=false
19. Single versus two-stage phalloplasty for transgender female-to-male patients: a systematic review of the literature, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8105811/
20. A Systematic Review of Metoidioplasty and Radial Forearm Flap Phalloplasty in Female-to-male Transgender Genital Reconstruction: Is the “Ideal” Neophallus an Achievable Goal? , link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5222645/
21. Metoidioplasty in Gender Affirmation: A Review, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9398530/
22. Scrotal reconstruction in female-to-male transsexuals: a novel scrotoplasty, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19483569/
23. Hysterectomy as Gender-Affirmation Surgery in Female-to-Male Transgender Persons [37P] , link: https://journals.lww.com/greenjournal/abstract/2017/05001/hysterectomy_as_gender_affirmation_surgery_in.622.aspx
24. Hysterectomy and Oophorectomy Experiences of Female-to-Male Transgender Individuals, link: https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/15532739.2010.514220
25. Hysterectomy with Bilateral Salpingo-Oophorectomy in Female-to-Male Gender Affirmation Surgery: Comparison of Two Methods, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5964534/
26. Facial Masculinization Surgery and its Role in the Treatment of Gender Dysphoria, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31299718/
27. Facial Gender Surgery: Systematic Review and Evidence-Based Consensus Guidelines from the International Facial Gender Symposium, link: https://journals.lww.com/plasreconsurg/abstract/2022/01000/facial_gender_surgery__systematic_review_and.35.aspx
28. Female to Male Surgery, link: https://constructivesurgery.org/female-to-male-surgery/
29. Perioperative anaesthetic concerns in transgender patients: Indian perspective, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6383476/
30. Gender Affirmation Surgery, link: https://my.clevelandclinic.org/health/procedures/gender-affirmation-surgery
31. Transfeminine Bottom Surgery, link: https://www.plasticsurgery.org/reconstructive-procedures/transfeminine-bottom-surgery/safety
32. Gender reassignment surgery--a 13 year review of surgical outcomes, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22397771/
33. What to know about female-to-male surgery, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/326590
34. Pain Control After Surgery, link: https://my.clevelandclinic.org/health/articles/11307-pain-control-after-surgery
35. Standards of Care for the Health of Transsexual, Transgender, and Gender Nonconforming People, link: https://web.archive.org/web/20120920085610/http://www.wpath.org/documents/SOC%20V7%2003-17-12.pdf
36. Sexual Satisfaction After Gender Affirmation Surgery in Transgender Individuals, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9417774/
37. Study Finds Long-Term Mental Health Benefits of Gender-Affirming Surgery for Transgender Individuals, link: https://www.psychiatry.org/news-room/news-releases/study-finds-long-term-mental-health-benefits-of-ge
38. Association Between Gender-Affirming Surgeries and Mental Health Outcomes, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8082431/
39. Complications and Patient-reported Outcomes in Transfemale Vaginoplasty: An Updated Systematic Review and Meta-analysis, link: https://journals.lww.com/prsgo/Fulltext/2021/03000/Complications_and_Patient_reported_Outcomes_in.25.aspx
40. Gender reassignment surgery--a 13 year review of surgical outcomes, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22397771/
41. Identifying Coping Strategies Used by Transgender Individuals in Response to Stressors during and after Gender-Affirming Treatments—An Explorative Study, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9818796/
42. Recovery after FTM/N Top Surgery, link: https://centreforsurgery.com/recovery-after-ftm-top-surgery-top-tips-after-breast-removal-surgery/
43. Social relationship experiences of transgender people and their relational partners: A meta-synthesis, link: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0277953621004755
44. What does the scholarly research say about the effect of gender transition on transgender well-being? , link: https://whatweknow.inequality.cornell.edu/topics/lgbt-equality/what-does-the-scholarly-research-say-about-the-well-being-of-transgender-people/
45. Being Ready for the Emotional Ups and Downs of Recovery, link: https://www.genderconfirmation.com/emotional-physical-reactions/
46. Gender-affirming Surgery Improves Mental Health Outcomes and Decreases Anti-depressant Use in Patients with Gender Dysphoria, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10256377/
47. Hormone therapy for transgender patients, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5182227/
48. Quality of life and hormones after sex reassignment surgery, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26486135/
49. Effects of testosterone treatment on transgender males: A single-institution study, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34659767/
50. Fertility concerns of the transgender patient, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6626312/
51. PHYSICAL THERAPY, link: https://healthcare.utah.edu/transgender-health/gender-affirmation-surgery/physical-therapy
52. One Size Does Not Fit All: In Support of Psychotherapy for Gender Dysphoria, link: https://link.springer.com/article/10.1007/s10508-020-01844-2
53. MTF Diet and FTM Diet: Nutrition For the Transgender Community, link: https://www.gendergp.com/mtf-diet-ftm-diet-nutrition-health-for-transgender-community/
54. Good foods to help your digestion, link: https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/digestive-health/good-foods-to-help-your-digestion/
55. A hot topic: Are spicy foods healthy or dangerous? , link: https://www.uchicagomedicine.org/forefront/health-and-wellness-articles/2018/september/spicy-foods-healthy-or-dangerous
56. Excessive intake of sugar: An accomplice of inflammation, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9471313/
57. Ultra-processed foods: here’s how they may affect the way the immune system functions, link: https://theconversation.com/ultra-processed-foods-heres-how-they-may-affect-the-way-the-immune-system-functions-231884
58. Alcohol Exposure and Mechanisms of Tissue Injury and Repair, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3117956/
59. Alcohol, inflammation, and gut-liver-brain interactions in tissue damage and disease development, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2842521/
60. Gynecological Care for Trans Men: A Provider`s Guide, link: https://www.volusonclub.net/empowered-womens-health/gynecological-care-for-trans-men-a-providers-guide/
61. Gynecologic care considerations for transmasculine people, link: https://www.contemporaryobgyn.net/view/gynecologic-care-considerations-for-transmasculine-people
62. FAQ ABOUT FEMALE TO MALE REASSIGNMENT SURGERY, link: https://www.murphyplasticsurgery.com/blog/faq-about-female-to-male-reassignment-surgery/
63. Frequently Asked Questions about Transgender People, link: https://transequality.org/issues/resources/frequently-asked-questions-about-transgender-people
64. The phenomenology of gender dysphoria in adults: A systematic review and meta-synthesis, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7441311/
65. Gender Dysphoria, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532313/
66. Transgender patient care, link: https://www.docslides.com/fanny/transgender-patient-care
- Operația de tendon la mână
- Operația de transplant de păr
- Operația de ridicare a pleoapelor - pentru ptoza palpebrală (Blefaroplastia)
- Operația de otoplastie
- Operația de îndepartare a grăsimii (Lipoaspirația / liposculptura)
- Operația de abdominoplastie
- Operația de blefaroplastie
- Operația de mărire a buzelor
- Operația de ridicare a feței / pomeților (lifting facial)
- Operația de ridicare a feselor (Lifting Brazilian fese sau implant fesier)
- Operația de ridicare a feselor prin implant fesier
- Operaţia de coapse (liftingul de coapse)
- Operația de schimbare de sex masculin în feminin
- Operaţia de schimbare de sex feminin în masculin
- Operația de schimbare de sex masculin în feminin
- Operaţia de proteză de picior
- Operația de hernie femurală
- Orhiectomia - operația de îndepărtare a unui testicul
- Operaţia de tunel carpian
- Operaţia de mărire a sanilor cu implant mamar (silicoane)
- Operaţia de mărire a penisului (elongaţia şi augumentarea de penis)
- Operaţia de coapse (liftingul de coapse)
- Chirurgia în stenoza de arteră renală