Operaţia de proteză de picior

Autor: Domșa Dariana Actualizat la 14-12-2023, 567 vizualizări

Operația de proteză de picior este o intervenție chirurgicală majoră care implică înlocuirea articulației deteriorate cu o proteză artificială. Procedura este recomandată în cazul unor leziuni grave, a osteoartritei avansate sau a altor condiții ale articulațiilor care afectează mobilitatea și calitatea vieții pacientului. Proteza de picior reprezintă o soluție eficientă pentru restabilirea funcționalității membrelor inferioare, iar riscurile procedurii de înlocuire a articulației deteriorate, deși există, sunt semnificativ mai reduse decât beneficiile sale. Procedura poate fi traumatizantă, dar progresele tehnologice au redus impactul asupra pacientului.

 

În majoritatea cazurilor, evoluția postoperatorie este una pozitivă, iar pacienții își pot recăpăta capacitatea de a se deplasa singuri și fără dureri în decurs de câteva luni. Perioada de spitalizare variază, dar în general, pacientul poate fi internat pentru câteva zile până la o săptămână, în funcție de evoluția postoperatorie. Costurile procedurii pot varia considerabil în funcție de locație, facilități și de necesitățile specifice ale pacientului. În medie, prețurile în domeniul privat pot începe de la câteva mii de euro și pot crește în funcție de complexitatea intervenției și de tipul de proteză utilizat. (1, 2, 3, 4)

 

Pregătirea de operație

Operația de proteză de picior este una complexă, care implică o echipă multidisciplinară de medici, iar modul de pregătire pentru aceasta poate influența pozitiv rezultatul intervenției și procesul de recuperare.

 

Înainte de internare

Procesul de pregătire pentru operația de protezare a piciorului începe cu consultații preoperatorii, o oportunitate pentru pacient de a interacționa cu echipa medicală, pentru a adresa eventualele întrebări sau îngrijorări. În timpul consultațiilor ce preced intervenția chirurgicală sunt puse la punct toate detaliile procedurii planificate, echipa medicală explicând în mod cât mai clar pașii intervenției, durata estimată a operației și modalitățile de gestionare a durerii postoperatorii.

 

În cadrul consultațiilor preoperatorii se pune accent pe informarea pacientului cu privire la ceea ce poate aștepta în perioada preoperatorie și postoperatorie. De asemenea, pacientul va fi informat cu privire la modul în care se poate pregăti înainte de operație, care sunt lucrurile de care va avea nevoie la spital și ce analize sunt necesare preoperator. (5, 6, 7, 8)

 

Analize utile preoperator

Există anumite analize comune necesare înainte de o operație de protezare a piciorului, care pot fi, în funcție de procedura chirurgicală specifică și de starea de sănătate a pacientului, completate cu unele analize specifice. Examenul medical complet recomandat de către medicul chirurg cuprind, în general, următoarele analize comune:

  • electrocardiograma;
  • analize sanguine (cu accent pe hemoleucogramă, profilulul de coagulare, glicemie, grupul sanguin și Rh);
  • analize de urină;
  • analize specifice pentru a evalua funcția ficatului și a rinichilor;
  • radiografie pulmonară;
  • radiografii ale zonei afectate. (5, 6, 7)

 

Intervenția chirurgicală - procedura

Inițierea procesului de înlocuire a membrului amputat cu o proteză parțială sau totală începe cu o evaluare detaliată a stării de sănătate a pacientului și a nevoilor sale specifice. Medicul va analiza istoricul medical și va discuta cu pacientul pentru a stabili tipul potrivit de proteză și procedura adaptată. Pe baza evaluării și a rezultatelor analizelor imagistice, se dezvoltă un plan individualizat pentru intervenția chirurgicală. Pacientul este informat cu privire la detaliile procedurii, riscuri, beneficii și opțiuni de proteze.

 

Cum decurge/în ce constă operația

Înainte de începerea operației chirurgicale, pacientul este supus anesteziei, conform planului stabilit. Procedura propriu-zisă începe doar după ce toate funcțiile vitale sunt în parametri optimi. În prima fază, chirurgul efectuează incizii precise pentru a obține acces la zona afectată. În cazul protezei de picior, intervenția implică amputarea părții afectate și expunerea oaselor și a țesuturilor în jur. Odată ce zona afectată este expusă, chirurgul pregătește oasele și țesuturile pentru instalarea protezei.

 

Chirurgul va plasa ulterior proteza, asigurându-se că se potrivește corect și este ancorată solid în loc. Dacă este necesar, pot fi utilizate elemente de fixare, cum ar fi șuruburi sau tije, pentru a asigura stabilitatea protezei. După instalarea protezei, chirurgul închide inciziile efectuate în timpul operației. Se pot folosi materiale de sutură sau agrafe pentru a asigura o vindecare corespunzătoare a rănii. Pacientul este ulterior transferat în sala de recuperare, unde este monitorizat îndeaproape pentru a evalua reacția la intervenție și pentru a gestiona durerea și eventualele complicații. Postoperator, pacientul beneficiază de îngrijire medicală continuă, inclusiv de vizite regulate pentru ajustări ale protezei, consiliere și monitorizare a progresului. (3, 5, 7, 8)

 

Durata medie a intervenției

Durata medie a intervenției poate varia în funcție de complexitatea procedurii și de starea de sănătate a pacientului. În general, operația de proteză de picior durează câteva câteva ore, în funcție de necesitățile individuale ale fiecărui caz. (5, 8)

 

Complexitatea operației

Operația de proteză de picior poate varia în complexitate în funcție de factori precum gradul de afectare a membrelor, tipul de proteză utilizat și eventualele complicații asociate cu starea de sănătate a pacientului. Unele intervenții pot implica și proceduri adiționale, cum ar fi corectarea unor deformări sau reconstrucția țesuturilor.

 

Anestezia

Operația de proteză de picior se desfășoară sub anestezie generală sau regională, în funcție de preferințele pacientului, starea sa de sănătate și recomandările chirurgului. Alegerea anesteziei are rolul de a asigura confortul pacientului și de a facilita desfășurarea procedurii. (5, 6, 8)

 

Riscul intervenției (% mortalitate, %morbiditate)

Riscul asociat operației de proteză de picior este unul relativ redus, cu o mortalitate generală de sub 1%. Morbiditatea, sau riscul de complicații, poate varia în funcție de starea de sănătate a pacientului și de alți factori individuali, situându-se într-un interval de 2-5%. În general, cele mai comune complicații potențiale includ infecții postoperatorii, sângerări excesive, reacții adverse la anestezie, tulburări de coagulare sau dislocarea temporară a protezei. Riscul specific al fiecărei complicații poate varia în funcție de starea generală de sănătate a pacientului și de modul în care acesta respectă recomandările postoperatorii. (1, 8)

 

Evoluția și prognosticul postoperator

Procesul de recuperare și adaptare la o proteză de picior variază de la un pacient la altul și este influențat de mai mulți factori, inclusiv de tipul de proteză, starea generală de sănătate și implicarea directă a pacientului. În primele săptămâni, pacientul se concentrează pe vindecarea suturii chirurgicale și pe adaptarea la utilizarea protezei. Fizioterapia și exercițiile specifice sunt necesare în această etapă, pentru restabilirea mobilității. Odată cu trecerea timpului, pacientul învață să-și coordoneze mișcările cu proteza și să se adapteze la schimbările în modul de deplasare. Perioada necesară pentru dobândirea abilităților de mișcare diferă semnificativ de la un individ la altul. Odată cu dobândirea abilităților în utilizarea protezei, pacientul își poate relua activitățile zilnice și sociale. (9, 10)

 

Posibile complicații postoperatorii

În mod similar cu alte intervenții chirurgicale, operaţia de proteză de picior implică o serie de riscuri. Complicațiile care pot să apară după intervenția propriu-zisă includ:

  • infecții (pot să apară la nivelul inciziei chirurgicale sau în jurul protezei);
  • dislocarea protezei sau probleme de așezare;
  • probleme legate de leziuni ale nervilor;
  • durere persistentă sau disconfort.

 

Majoritatea complicațiilor pot fi gestionate eficient, dacă sunt raportate medicului într-un timp scurt de la apariția lor. Pacienții sunt încurajați să raporteze orice schimbare sau disconfort pentru a primi asistență medicală și pentru a asigura un prognostic favorabil în procesul lor de recuperare. (1, 8)

 

Ce urmează după externare

Recuperarea după operația de proteză de picior este un proces continuu, adaptat necesităților individuale ale pacientului, care implică o colaborare strânsă cu specialiști din mai multe domenii medicale. În primele luni după operație, pacientul poate necesita ajustări ale protezei, pentru a se potrivi cât mai bine schimbărilor în anatomia corpului. De asemenea, după externare, adoptarea și menținerea unui program de recuperare este importantă pentru menținerea și îmbunătățirea funcționalității protezei. Exercițiile de întărire musculară sunt integrate în rutina zilnică a pacientului, pentru a asigura o adaptare cât mai eficientă la noua configurație corporală. (3, 4, 5, 7, 9)

 

Proceduri secundare

Unele situații pot impune intervenții ulterioare, pentru corectarea detaliilor care nu au fost abordate în prima fază a intervenției sau pentru optimizarea funcționalității protezei. De asemenea, în funcție de gradul de utilizare și degradare, în timp poate să apară nevoia de reparare sau înlocuire a componentelor protezei, pentru menținerea funcționalității sale.

 

Diagnostic imagistic și analize necesare post-operator

După intervenția chirurgicală, pacientul este supus unei examinări cu raze X, pentru verificarea alinierii protezei și pentru depistarea unor eventualele probleme. De asemenea, tomografia computerizată sau imagistica prin rezonanță magnetică pot fi folosite pentru investigarea mai detaliată a țesuturilor moi și a structurilor articulare. Scintigrafia osoasă poate fi folosită pentru evaluarea fluxului sanguin și a activității osoase. În funcție de evoluția pacientului, pot fi necesare analize sanguine specifice, pentru monitorizarea nivelurilor de minerale, vitamine sau markeri biologici relevanți. (11, 13, 15)

 

Regim și dieta specială

Pentru pacienții care trec printr-o intervenție de înlocuire a piciorului amputat, gestionarea regimului alimentar în perioada post-operatorii joacă un rol important în procesul de recuperare. Deși adesea neglijată, alimentația poate influența semnificativ procesul de recuperare. În perioada imediat următoare operației și la revenirea acasă, se recomandă o dietă echilibrată, bogată în proteine, vitamine și minerale, pentru a sprijini vindecarea rapidă a țesuturilor și a oaselor.

 

Printre alimentele recomandate se regăsesc carnea de pui sau de pește, tofu, fructele și legumele proaspete, uleiul de măsline sau nucile. Pe de altă parte, există anumite alimente de evitat, care pot afecta procesul de vindecare. Din această categorie fac parte alimentele procesate și bogate în grăsimi saturate, precum mezelurile sau carnea în exces, alcoolul sau cofeina în exces. (7, 9)

 

Viața cu proteză de picior

Adaptarea la viața cu o proteză de picior presupune ajustări semnificative în activitățile zilnice. Întreg procesul de adaptare implică nu doar ajustări fizice, ci și schimbări semnificative în abordarea activităților zilnice, mentalitate și relaționarea cu propria identitate. Printre altele, pacienții care trec printr-o operatie de protezare a piciorului vor învăța să meargă din nou cu ajutorul protezei, necesitând sesiuni de fizioterapie și reabilitare, vor învăța cum să accepte și să se adapteze la noul aspect al corpului lor, dar și cum să depășească orice obstacole pot să apară.

 

În cazuri limitate, pacienții cu proteze de picior pot să se confrunte cu stigmatizarea socială și auto-stigmatizarea, aspecte care le pot influența semnificativ calitatea vieții. Identificarea și abordarea stigmatizării și a auto-stigmatizării sunt esențiale pentru sprijinirea pacienților pe parcursul adaptării lor la viața cu o proteză de picior. Sprijinul psihologic, educația și promovarea incluziunii sunt esențiale pentru depășirea acestor obstacole și pentru crearea unui mediu mai empatic și înțelegător. (1, 9, 11, 12, 13)

 

Întrebări frecvente legate de operație

Cât timp durează recuperare?

Timpul necesar pentru recuperarea după operația de proteză de picior este o variabilă care depinde de mai mulți factori. Tipul de proteză instalat, starea generală de sănătate a pacientului și gradul de mobilitate anterioară influențează durata procesului de recuperare. În medie, pacienții pot anticipa o perioadă de recuperare de câteva luni. Totuși, acest interval poate varia considerabil, iar progresul poate fi afectat de factori precum complicații neprevăzute, răspunsul individual la intervenție și dedicarea pacientului față de programul de reabilitare. (1, 11, 13)

Cum se poate menține proteza în condiții optime?

Menținerea protezei în stare optimă necesită o îngrijire regulată. Există mai multe aspecte de luat în considerare pentru a asigura durabilitatea și funcționalitatea protezei. În primul rând, protezele de picior trebuie curățate în mod regulat, pentru a se preveni acumularea de bacterii pe suprafața lor. Se recomandă folosirea unui detergent delicat și a unei perii moi pentru a evita deteriorarea componentelor. În al doilea rând, menținerea protezei în condiții optime presupune inspectarea regulată a tuturor componentelor protezei, pentru identificarea oricăror defecte sau a semnelor de uzură. Nu în ultimul rând, proteza ar trebui să fie protejată de expunerea excesivă la apă, căldură sau substanțe chimice care ar putea afecta materialele din care este fabricată. (1, 12, 14)

 

Bibliografie:
(1) What You Should Know Before Getting a Prosthetic Leg, https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/what-to-know-before-getting-prosthetic-leg
(2) Leg amputation, https://seriousinjury.shoosmiths.com/serious-injury/serious-injury-guides/guide-lower-limb-leg-amputation-compensation-claims
(3) Osseointegration Limb Replacement, https://www.hss.edu/condition-list_osseointegration.asp
(4) Lower Limb Prosthetics https://now.aapmr.org/lower-limb-prosthetics/
(5) Preparing for foot and ankle surgery - Risks, complications and how you can do, https://www.esht.nhs.uk/wp-content/uploads/2017/06/0521.pdf
(6) Preparing for Surgery: Health Condition Checklist, https://orthoinfo.aaos.org/en/treatment/preparing-for-surgery-health-condition-checklist/
(7) Pre/Post Procedure Instructions, https://www.veininstitutenj.com/patient-info/pre-post-procedure-instructions
(8) Preparing for a Leg Amputation, https://www.med.unc.edu/anesthesiology/enhancedrecovery/wp-content/uploads/sites/492/2019/01/new-amputee-brochure_final.pdf
(9) Prosthetic Rehabilitation in the Lower Limb, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6664837
(10) Evolution of amputee care, https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2666769X23000064
(11) Life After Amputation: What to Expect for the New Amputee, https://pamhealth.com/company/company-updates/life-after-amputation-what-to-expect-for-the-new-amputee
(12) Prosthetic Basics: Adapting to Life With New Limb, https://thesurgicalclinics.com/prosthetic-basics-adapting-to-life-with-a-new-limb
(13) After an Amputation, What Is Life Like With a Lower Limb Prosthesis? https://www.hortonsoandp.com/after-an-amputation-what-is-life-like-with-a-lower-limb-prosthesis
(14) How to Protect and Take Care of Prosthesis, https://primecareprosthetics.com/blog/how-to-protect-and-take-care-of-your-limb-prosthesis
(15) Scintigraphic Evaluation of the Stump Region After Extremity Amputation and the Effect of Scintigraphy on Treatment, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4737034
Alte articole:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp