Operaţia de coapse (liftingul de coapse)

Video Autor: Teodorescu Mihai Actualizat la 04-04-2023, 471 vizualizări

Operația de coapse, cunoscută în termeni medicali sub denumirea de lifting de coapse, este o procedură chirurgicală estetică care are ca scop îndepărtarea excesului de piele și a țesutului adipos de pe zona coapselor, pentru îmbunătățirea aspectului general al corpului. Liftingul de coapse este recomandat în general persoanelor care prezintă o pierdere semnificativă în greutate, în urma căreia rămân cu exces de piele în zona coapselor, cât și persoanelor cu exces de țesut adipos, care nu au reușit să piardă în greutate prin alte modalități. (1, 2, 3)

 

Liftingul de coapse poate fi o intervenție traumatizantă, deoarece necesită incizii chirurgicale în zona coapselor și îndepărtarea țesutului în exces. Durata de recuperare poate varia în funcție de complexitatea procedurii și de capacitatea de vindecare a fiecărui pacient. În general, perioada petrecută în spital nu depășește 1-2 zile, cu excepția cazului apariției unor complicații. Recuperarea la domiciliu durează câteva săptămâni până la câteva luni. (1, 2, 3, 5)

 

Pregătirea de operație

Pregătirea pentru operația de coapse poate fi o experiență stresantă, însă există câteva lucruri pe care le puteți face pentru a fi pregătiți atât mental, cât și fizic pentru operație. În primul rând, este esențial să comunicați cu medicul așteptările pe care le aveți cu privire la intervenție și să adresați toate întrebările pe care le aveți. În al doilea rând, este important să urmați instrucțiunile medicului și să vă pregătiți corespunzător pentru intervenție. (3, 4, 5)

 

Cu câteva săptămâni înainte și după intervenție, este recomandată renunțarea totală la fumat, deoarece fumatul poate afecta negativ procesul de vindecare și poate crește riscul de complicații postoperatorii. De asemenea, se recomandă menținerea unei diete sănătoase și a unui program de somn regulat, pentru a ajuta la întărirea sistemului imunitar și la pregătirea organismului pentru intervenție. (2, 3, 4)

 

Dieta înainte de operație

Dieta preoperatorie pentru liftingul de coapse poate varia în funcție de recomandările medicului și de propria stare de sănătate. În general, se recomandă evitarea cu câteva zile înainte de operație a alimentelor bogate în sare, grăsimi saturate și zahăr rafinat. În schimb, dieta preoperatorie ar trebui să includă alimente bogate în nutrienți, cum ar fi fructele și legumele proaspete, cerealele integrale, nucile și semințele. (3, 7, 8)

 

Pentru a reduce riscul de aspirație în timpul operației (n. r. complicație potențială care apare atunci când alimentele sau lichidele ajung în plămâni), se impune renunțarea la consumul de lichide și alimente cu cel puțin opt ore înainte de intervenția chirurgicală pentru liftingul de coapse. De asemenea, medicul chirurg poate solicita renunțarea preoperatorie la medicamentele antiinflamatoare, la suplimentele cu vitamina E sau la orice medicamente homeopate. (1, 4, 7, 8)

 

Intervenția chirurgicală - procedura

Operația de coapse poate fi realizată doar după efectuarea unei serii de analize, menite să evalueze starea generală de sănătate și să identifice eventuale probleme care ar putea crește riscul de complicații postoperatorii. Analizele utile preoperator includ:

  • analize de sânge și/sau de urină;
  • teste de coagulare;
  • teste ale funcției renală și hepatică. (1, 3)

 

Operația de lifting al coapselor începe cu marcarea zonelor asupra cărora se va interveni și cu administrarea anesteziei generale sau regionale (epidurală sau rahidiană), în funcție de preferințele personale și de recomandările medicului. Ulterior, medicul va realiza inciziile necesare pentru a accesa zona coapselor. În funcție de tipul și de obiectivele intervenției, inciziile pot fi situate în zona inghinală, pe partea interioară a coapsei sau pe partea exterioară a coapsei. (2, 3, 4, 5)

 

După efectuarea inciziilor, se va începe îndepărta excesul de piele și de țesut adipos, iar în unele situații se va ajusta musculatura și țesutul conjunctiv, pentru a îmbunătăți conturul coapselor și a da formă și tonus pielii. După finalizarea procedurii, medicul va închide inciziile cu ajutorul unor fire de sutură și va aplica un pansament compresiv pentru a ajuta la reducerea umflăturii și a sângerării. (2, 3, 5)

 

Ce tipuri de lifting de coapse există?

Există mai multe tipuri de intervenții chirurgicale pentru liftingul de coapse, fiecare cu propriile sale avantaje și riscuri. Unele dintre cele mai comune tipuri de intervenții pentru liftingul de coapse includ:

Lifting interior (medial) a coapsei

Plastia coapsei mediale implică eliminarea excesului de piele și grăsime de pe partea interioară a coapsei superioare. Procedura este adesea recomandată pentru pacienții care au pierdut mult în greutate sau care au pielea lăsată în zona medială a coapsei, ca urmare a îmbătrânirii. Procedura poate fi realizată printr-o incizie în zona inghinală sau printr-o incizie care se întinde din zona inghinală până la genunchi. (2, 6)

Lifting exterior a coapsei

Procedura implică îndepărtarea excesului de piele și țesut adipos din partea exterioară a coapselor, îmbunătățindu-se astfel conturul și forma acestora. Liftingul exterior al coapselor este recomandat persoanelor care au pielea și țesutul adipos în exces în zona laterală a coapselor, ceea ce le conferă un aspect neplăcut și inestetic. (2, 5, 6)

Liftingul vertical al coapselor

Liftingul vertical al coapselor (sau liftingul coapselor cu incizie verticală) este o intervenție chirurgicală estetică care are ca scop îmbunătățirea aspectului coapselor prin ridicarea și întinderea pielii și a țesutului subiacent. În timpul procedurii, chirurgul va crea o incizie verticală în partea interioară a coapsei, care se întinde de la zona inghinală până la genunchi. Liftingul vertical al coapselor este o procedură chirurgicală complexă, cu o perioadă de recuperare mai lungă decât alte tipuri de lifting de coapse. (2, 6, 10)

Liftingul orizontal al coapselor

Liftingul orizontal al coapselor este o procedură chirurgicală estetică care implică îndepărtarea excesului de piele și grăsime de pe coapsele interioare, dar și de pe partea superioară a coapselor, în zona feselor. În cazul unei operații de coapse orizontale, incizia se va realiza în zona inghinală, cicatricea rezultată fiind mult mai ușor de ascuns, comparativ cu cea rezultată în urma unui lifting vertical. (2, 6, 10)

Mini-lifting de coapse

Mini liftingul coapselor este o intervenție chirurgicală estetică care constă în ridicarea și întinderea pielii și a țesutului adipos flasc în zona superioară a coapselor. Asemenea liftingului clasic de coapse, mini liftingul de coapse poate ajuta la îmbunătățirea conturului corporal și la reducerea aspectului de piele lăsată sau de celulită. Procedura este mai puțin invazivă decât liftingul clasic de coapse și se adresează persoanelor care doresc să își îmbunătățească aspectul coapselor, dar nu au nevoie de o intervenție chirurgicală completă. (2, 5, 9)

 

Complicații în timpul procedurii

Complicațiile intraoperatorii la un lifting de coapse sunt rare, dar pot apărea în unele cazuri. Complicațiile în timpul procedurii pot include sângerare excesivă, leziuni ale nervilor sau vaselor de sânge, infecții sau reacții adverse la anestezie. (2, 5, 6)

 

Cum decurge operația?

Operația de lifting de coapse poate varia în funcție de tehnicile și instrumentele utilizate de chirurg, precum și de gradul de corecție necesar. În general, procedura începe cu administrarea anesteziei generale sau locale, urmată de realizarea inciziilor în zonele planificate. După aceea, se îndepărtează excesul de piele și țesut adipos, se ajustează musculatura și se fixează pielea într-o poziție mai ridicată și mai strânsă. Uneori, se poate utiliza și tehnologia laser, pentru a ajuta la eliminarea excesului de grăsime și îmbunătățirea texturii pielii. După finalizarea operației, pielea este suturată și, în funcție de caz, se pot monta drenuri pentru a ajuta la eliminarea excesului de lichid și sânge. (1, 2, 5)

 

Imediat după operație

Recuperarea după liftingul de coapse este un proces care influențează rezultatele intervenției chirurgicale. În general, perioada de recuperare poate dura de la câteva săptămâni până la câteva luni și poate fi diferită de la pacient la pacient, în funcție de gradul de extindere a operației și de starea generală de sănătate a fiecăruia. (2, 3, 8)

 

În primele zile de după intervenție, este recomandată evitarea completă a oricăror activități fizice solicitante și respectarea tuturor instrucțiunilor medicului chirurg. În majoritatea cazurilor, după intervenția chirurgicală există un anumit nivel de disconfort sau de durere resimțit de către pacient, care tinde să se amelioreze în decurs de 24-48 de ore. (1, 8)

 

Evoluția și prognosticul postoperator

Deși liftingul coapselor poate fi o procedură eficientă, ea poate fi asociată cu riscuri și complicații specifice, cum ar fi cicatrici inestetice sau infecții postoperatorii. Totodată, similar cu alte proceduri chirurgicale, liftingul coapselor poate duce la sângerări sau infecții. Cu toate acestea, riscul de complicații poate fi minimizat prin respectarea instrucțiunilor medicului și a măsurilor de precauție adecvate. (2, 5, 6, 12)

 

Prognosticul postoperator pentru liftingul de coapse poate fi foarte bun dacă sunt respectate recomandările medicului, dacă procedura nu a fost însoțită de complicații și dacă starea generală de sănătate este una bună. În general, îmbunătățirile estetice obținute în urma unei operații de coapse sunt unele importante, care contribuie la îmbunătățirea încrederii în sine și a stimei de sine. Cu toate acestea, prognosticul postoperator poate varia în funcție de multiple factori, cum ar fi gradul de slăbire al pielii, vârsta pacientului, istoricul medical și alți factori individuali. (2, 5, 6)

 

Ce urmează după externare?

Înainte de externare, medicul va stabili un program de recuperare, care poate include sesiuni de fizioterapie, terapie prin masaj și exerciții de întindere. De asemenea, înainte de externare va fi stabilită o dată pentru revenirea la un control chirurgical de urmărire, pentru a evalua starea de vindecare și pentru a discuta despre eventuale proceduri secundare, cum ar fi îndepărtarea firelor de sutură, în cazul în care nu se dizolvă singure. (2, 3, 4, 12)

 

În funcție de tipul de intervenție efectuată și de starea generală de sănătate a pacientului, după externare pot fi necesare o serie de investigații. În general, se pot efectua teste imagistice (n. r. precum radiografii, ecografii sau tomografii) pentru a evalua starea structurilor asupra cărora s-a intervenit și pentru a detecta eventuale complicații. (2, 3, 4, 12)

 

Regim și dieta specială după externare

Regimul după o intervenție de lifting de coapse este crucial pentru recuperare și pentru a evita eventualele complicații. Imediat după operație, în cazul în care intervenția a fost efectuată sub anestezie totală, nu este permis consumul de lichide sau alimente, până când efectul anesteziei dispare complet. În zilele imediat următoare intervenției, dieta trebuie să fie una ușoară, bazată pe alimente moi, cum ar fi supele de legume sau orezul fiert. (2, 5, 7)

 

Pe termen lung, o dietă sănătoasă și echilibrată poate ajuta la menținerea sănătății și la evitarea creșterii în greutate, care poate afecta aspectul coapselor. Se recomandă consumul de alimente bogate în proteine, pentru a asigura necesarul de vitamine și minerale. De asemenea, trebuie evitat consumul de alimente bogate în zahăr și grăsimi saturate, precum și de băuturi carbogazoase și alcool, deoarece pot afecta negativ procesul de vindecare și implicit aspectul pielii. (5, 7)

 

Viața după operația de coapse

După operația de lifting de coapse, va fi necesară o perioadă de recuperare, în timpul căreia trebuie respectate indicațiile și recomandările medicului, pentru ca procesul de vindecare să se desfășoară corespunzător și pentru a preveni complicațiile postoperatorii. În timpul primele săptămâni, vă puteți aștepta la o senzație de disconfort și de durere, precum și la o reducere a mobilității. Rezultatele finale ale liftingului de coapse pot să apară la câteva luni de la intervenție, deoarece țesuturile trebuie să se vindece și să se stabilească în noua lor poziție. (2, 8, 11)

 

Întrebări frecvente legate de operație

De ce este recomandată intervenția?

Liftingul de coapse poate spori încrederea în sine a pacienților și le poate îmbunătății acestora calitate vieții. De asemenea, intervenția poate ajuta la reducerea disconfortului fizic provocat de excesul de piele, precum iritația pielii sau durerea apărută la frecare, în timpul activităților zilnice. (1, 2, 3)

Cât durează liftingul de coapse?

Durata intervenției poate varia în funcție de complexitatea fiecărui caz în parte și de tipul intervenției pentru care se optează, dar de obicei procedura se desfășoară în aproximativ 2-4 ore. În general, externarea din spital va avea loc în aceeași zi sau în ziua următoare intervenției, dacă nu sunt necesare perioade de observație mai lungi. (2, 4, 5)

Cât costă un lifting de coapse?

Costurile total pentru liftingul coapselor poate varia în funcție de complexitatea intervenției și gradul de corecție, tipul de lifting, cât și de costurile cu anestezia, spitalizarea și urmărirea postoperatorie. (2)

Cât de complexă este procedura?

Complexitatea intervenției depinde de gradul de exces de piele și țesut adipos din zona coapselor. Cu toate acestea, liftingul de coapse este considerată o procedură chirurgicală cu grad mediu de dificultate. (2, 4)

După cât timp apar rezultatele finale?

În general, rezultatele unui lifting de coapse nu apar imediat după operație, deoarece zona va fi umflată și inflamată. Este nevoie de un timp pentru ca umflarea să scadă și pentru ca zona să se vindece, înainte ca rezultatele să devină vizibile. În general, este posibil să dureze câteva luni până când se va observa o îmbunătățire semnificativă a formei și tonusului coapselor. (5, 11)

Bibliografie:
(1) Thigh Lift (Thighplasty), link: https://www.upmc.com/services/plastic-surgery/services/aesthetic/our-services/body-contouring-and-reshaping/thigh-lift
(2) What to Know About Thigh Lifts, link: https://www.healthline.com/health/thigh-lift
(3) Thigh lift, link: https://www.nuffieldhealth.com/treatments/thigh-lift
(4) Thigh Lift, link: https://my.clevelandclinic.org/cosmetic-plastic-surgery/procedures/thigh-lift
(5) Thigh Lift, link: https://kurtzmanplasticsurgery.com/procedures/body/thigh-lift-thighplasty
(6) What Are the Different Types of Thigh Lift? link: https://beverlyhills.timothykatzenmd.com/blog/what-are-the-different-types-of-thigh-lift
(7) The Plastic Surgery Diet: What Food To Eat and Avoid Before And After Your Surgery, link: https://www.edinaplasticsurgery.com/the-plastic-surgery-diet-what-foods-to-eat-and-avoid-before-and-after-your-surgery
(8) Medial Thigh Lift, link: https://hewellfischer.com/procedures/medial-thigh-lift
(9) Can I have a mini thigh lift? link: https://centreforsurgery.com/can-i-have-a-mini-thigh-lift
(10) Horizontal vs vertical thigh lift, link: https://centreforsurgery.com/horizontal-vs-vertical-thigh-lift
(11) Thigh Lift, link: https://www.plasticsurgery.org/cosmetic-procedures/thigh-lift/results
(12) Recovery After A Medial Thigh Lift, link: https://albertaplasticsurgery.ca/blog/Recovery+After+A+Medial+Thigh+Lift/440
Alte articole:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp