Operația de hernie inghinală

Autor: Dr. Purtan Teodora Actualizat la 06-07-2022, 830 vizualizări

Hernia este o afecțiune chirurgicală caracterizată prin ieșirea totală sau parțială a unui organ localizat la nivelul cavității abdominale sau pelvine, prin intermediul unui orificiu sau a unui traiect creat.

 

În termeni medicali, hernia poate fi definită existența unui defect parietal al peretelui abdominal câștigat sau dobândit, care permite exteriorizarea organelor intraabdominale sau pelvine. Zona de la nivelul peretelui abdominal sau pelvin, care permite exteriorizarea viscerelor, poartă denumirea de „punct slab al peretelui abdominal”.

 

În funcție de localizare, pot fi descrise mai multe tipuri de hernii: hernii inghinale, hernii ombilicale, hernii femurale, hernii lombare, hernii ale liniei albe, hernii perineale, etc.

 

Hernia inghinală este cel mai frecvent tip de hernie înregistrată în practica medicală: conform studiilor realizate în acest sens, din totalitatea cazurilor de hernie înegistrate pe secțiile clinice de chirrugice generală, aproximativ 80% sunt hernii inghinale.
Incidența maximă a herniei inghinale este înregistrată în rândul bărbaților, atât tineri, cât și vârstnici.

 

Hernia inghinală reprezintă exteriorizarea organelor prezente la nivelul cavității pelvine, prin intermediu unui orificiu creat la nivelul peretelui pelvin. Principalele cauze de apariție ale herniilor sunt reprezentate de scăderea rezistenței peretelui abdominal și stațiunea bipedă a omului.

 

Din punct de vedere clinic, herniile inghinale sunt caracterizate prin apariția unor dureri și a unor înțepături la nivelul regiunii herniate, însoțite de grețuri, vărsături și alte manifestări clinice caracteristice.

 

Singurul mod de tratare a herniilor inghinale este cel chirurgical. Există însă o formă de tratament conservator al herniilor inghinale, care se adresează cu exclusivitate bolnavilor tarați și este reprezentat de terapia de contenție ortopedică. [1], [2], [3] [4], [5]

 

Care sunt indicațiile și contraindicațiile operației de hernie inghinală?

Operația de hernie inghinală este recomandată în orice caz de apariție a unei hernii inghinale, precum și în cazul herniilor inghinale strangulate.

 

Contraindicațiile operației de hernie inghinală sunt reprezentate de următoarele aspecte:

  • efectuarea actului operator în cazul unui bolnav tarat și vârstnic, cu risc crescut de dezvoltare a unei complicații și de deces în timpul desfășurării intervenției chirurgicale
  • bolnavi oncologici, supuși radioterapiei
  • bolnavi aflați pe tratament cu medicamente steroidice
  • bolnavi diagnosticați cu diabet zaharat
  • malnutriția
  • sarcina. [3], [4], [5]

 

Ce presupune pregătirea preoperatorie în cazul operației de hernie inghinală?

Înainte de efectuarea operației de hernie inghinală se impune respectarea anumitor măsuri medicale, pentru a preveni apariția unor complicații severe pe parcursul și în urma desfășurării actului operator.

 

Astfel, unul dintre cele mai importante aspecte care trebuie avut în vedere în cazul unui bolnav care urmează să fie supus unei intervenții chirurgicale constă în întreruperea fumatului și a consumului de alcool. Substanțele chimice aflate în componența alcoolului și a fumului de țigară întârzie procesul de vindecare a leziunii operatorii și pot favoriza infectarea acesteia. Bolnavilor care urmează să fie supuși operației de hernie inghinală li se recomandă întreruperea fumatului și a consumului de alcool cu cel puțin o lună înainte de efectuarea actului operator.

 

Medicația administrată zilnică de bolnav este un alt aspect important, care nu trebuie uitat, atunci când se impune efectuarea unei intervenții chirurgicale. Cu aproximativ două săptămâni înainte de efectuarea operației de hernie inghinală se recomandă întreruperea administrării de anticoagulante și antiagregante plachetare deoarece, aceste medicamente acționează asupra procesului de coagulare a sângelui și pot favoriza apariția hemoragiilor intraoperatorii sau postoperatorii.

 

Pentru a evita apariția unor deficite nutriționale, care la rândul lor pot încetini procesul de vindecare a leziunilor operatorii și procesul de recuperare a bolnavului, înainte de efectuarea operației de hernie inghinală se recomandă întreruperea oricărui regim alimentar.

 

La internarea bolnavilor în spital medicul va efectua o anamneză completă, care să cuprindă informații cu privire la celelalte afecțiuni de care suferă bolnavul, alte intervenții chirurgicale prin care acesta a trecut, medicamente administrate, etc.

 

De asemenea, înainte de efectuarea intervenției chirurgicale, se determină analizele de sânge (hemoleucogramă completă și examen biochimic al sângelui) și sunt efectuate mai multe investigații imagistice, cardiovasculare și respiratorii, pentru evaluarea stării de sănătate a bolnavului.

 

Înainte de efectuarea operației de hernie inghinală se recomandă reechilibrarea cardiocirculatorie, respiratorie și metabolică a bolnavului în cauză, pentru a preveni apariția unor complicații legate de aceste sisteme.

 

Cu aproximativ 12 ore înainte de efectuarea operației de hernie inghinală se recomandă întreruperea alimentației și a consumului de alcool. [1], [2], [3], [4], [5]

 

Cum se desfășoară operația de hernie inghinală?

Operația de hernie inghinală se desfășoară sub anestezie locală, generală sau rahidiană și epidurală și durează aproximativ 20-30 de minute. Pe tot parcursul desfășurării actului operator, bolnavul este conectat la o aparatură de specialitate, prin intermediul căreia sunt monitorizate frecvența cardiacă, frecvența respiratorie, tensiunea arterială și saturația în oxigen a sângelui periferic.

 

Principalele obiective ale operației de hernie inghinală constau în îndepărtarea sacului herniar, refacerea integrității și întărirea peretelui abdominal. Îndepărtarea sacului herniar presupune izolarea sa și rezecția sa la bază, urmat de fixarea bontului peritoneal la nivelul mușchiului oblic intern.

 

Pot fi descrise trei tipuri de procedee de refacere și întărire a peretelui abdominal:

  • Procedeele anatomice
  • Procedeele retrofuniculare
  • Procedeele prefuniculare.

 

I. Procedeele anatomice sunt reprezentate de operația Bassini și operația Shouldice.

  • Operația Bassini constă în realizarea unei incizii la nivelul fasciei transversalis, urmată de sutura tendonului conjunct la nivelul arcadei crurale și refacerea inelului miopectineal.
  • Operația Shouldice presupune crearea unui perete solid retrofnicular, prin suturarea regiunii dorsale a tendonului conjuct.

 

II. Procedeele retrofuniculare de corectare a herniei inghinale sunt reprezentate de operația Halsted și operația Postempski, ambele constând în suturarea tuturor planurilor mușchilor aponevrotici în regiunea posterioară cordonului spermatic.

 

III. Procedeul prefunicular de tratament al herniilor inghinale este reprezentatde operația Forgue, care presupune suturarea tuturor planurilor musculare aponevrotice în regiunea anterioară cordonului spermatic, la nivelul arcadei crurale, cu suprapunerea celor două orificii inghinale (superficial și profund).

 

În prezent, pentru întărirea peretelui abdominal sunt utilizate grefoanele poliesterice. Acestea pot fi de două tipuri:

  • grefoane neresorbabile (Marlex, Mersillene, Prolene, Gor-Tex) și
  • grefoane resorbabile (Dexon, Vicryl).

Aceste grefoane pot fi plasate la nivelul peretelui abdominal prin intermediul procedurii clasice, realizat pe cale inghinală sau pe cale laparoscopică. [1], [2], [3], [4], [5]

 

Ce presupune îngrijirea postoperatorie în cazul operației de hernie inghinală?

După încheierea procedurii chirurgicale bolnavul va fi plasat într-un salon de anestezie-terapie intensivă și va fi monitorizat continuu, până la revenirea stării de conștiență și până la restabilirea tuturor funcțiilor din organism, abolite în urma administrării substanțelor anestezice.

 

De asemenea, postoperator vor fi administrate analgezice și antiinflamatoare, pentru reducerea durerii prezente la nivelul plăgii operatorii. Pe toată durata spitalizării, plaga operatorie va fi pansată zilnic.

 

La aproximativ două ore de la efectuarea intervenției chirurgicale, poate fi reluată alimentația și consumul de lichide. Se recomandă consumarea inițială a alimentelor de consistență semisolidă, pentru a evita apariția constipației postoperatorii.

 

În absența vreunei complicații, bolnavului supus operației de hernie inghinală poate fi externat, la două sau trei zile de la efectuarea intervenției chirurgicale. În caz de apariție a vreunei complicații în timpul desfășurării sau în urma efectuării actului operator, bolnavul va rămâne internat în spital, până la corectarea acesteia din urmă. [3], [4], [5]

 

Care sunt posibilele complicații ale operației de hernie inghinală?

În majoritatea cazurilor, rezultatele în urma efectuării operației de hernie inghinală sunt satisfăcătoare. Conform studiilor realizate până în prezent în acest sens, recidivele portoperatorii ale herniei inghinale, în urma tratamentului chirurgical, sunt foarte rare, ridicându-se la un procent de 5% cazuri.

 

Asemenea oricărei intervenții chirugicale însă, operația de hernie inghinală poate determina apariția anumitor complicații, care prelungesc durata spitalizării și pot necesita tratament medicamentos sau chirurgical.

 

Complicațiile operației de hernie ombilicală pot fi reprezentate de următoarele aspecte patologice:

  • Infecții operatorii, precoce sau tardive
  • Orhita ischemică (la bărbați)
  • Atrofia testiculară (la bărbați)
  • Nevralgia inghinală postoperatorie acută
  • Nevralgia inghinală cronică
  • Recurențele herniare.

 

În absența tratamentului chirurgical, herniile inghinale se pot agrava, determinând în evoluție formarea aderențelor intraherniare, strangularea herniară sau/și apariția inflamației herniare. [1], [2]

Bibliografie:
1. Manualul MERCK, Ediția a-XVIII-a, Editura All, București, 2014
2. Fauci, Braunwald, Isselbacher, Wilson, Martin, Kasper, Hauser, Longo, HARRISON Principiile Medicinei Interne vol.I și II, Editura Teora, București, 2003
3. Inguinal hernia repair , link: https://www.nhs.uk/conditions/inguinal-hernia-repair/what-happens/
4. Inguinal Hernia, link: https://generalsurgery.ucsf.edu/conditions--procedures/inguinal-hernia.aspx
5. Inguinal hernia, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/inguinal-hernia/diagnosis-treatment/drc-20351553
Alte articole:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp