Operația de pancreas (pancreatectomia) în cancerul de pancreas sau pancreatită

Autor: Dr. Purtan Teodora Actualizat la 20-07-2022, 2442 vizualizari

Pancreatectomia este intervenția chirurgicală care presupune extirparea chirurgicală a pancreasului. Cel mai frecvent, pancreatectomia este recomandată în cazul pancreatitelor cronice recurente, fără răspuns la tratamentul medicamentos administrat și în cazul neoplasmului de pancreas.

 

  • Pancreatita este o inflamație a pancreasului care în formele cronice determină apariția unor leziuni pancreatice ireversibile, inflamatorii și degenerative, cu instalarea insuficienței pancreatice și evoluția spre scleroză.
  • Neoplasmul de pancreas este reprezentat de apariția unei tumori maligne la nivelul pancreasului care duce la distrugerea țesutului glandular pancreatic, cu perturbarea funcționalității pancreasului și instalarea insuficienței pancreatice.

Ambele afecțiuni sunt caracterizate prin distrugerea țesutului pancreatic și instalarea insuficienței pancreatice, diferența dintre cele două entități patologioce fiind reprezentată de mecanismul etiopatogenic, reprezentat în primul caz de distrucție tisulară inflamatorie, respectiv prin distrucție tisulară prin proliferare tumorală în cel de-al doilea caz.

 

Pentru a limita extinderea procesului inflamator, respectiv a procesului tumoral la nivelul structurilor învecinate, medicul recomandă deseori pancreatectomia ca o alternativă terapeutică la tratamentul medicamentos ineficient, urmând ca pe viitor funcția pancreasului în organism să fie înlocuită prin terapia medicală.

 

Principalele roluri ale pancreasului în organism sunt reprezentate de către producția de insulină, un hormon care asigură menținerea glicemiei în limite normale și poducția de suc pancreatic, care asigură descompunerea alimentelor și absorbția substanțelor nutritive în organism.

 

Îndepărtarea pancreasului din organism în scop terapeutic necesită modificarea totală a stilului de viață, cu adoptarea unui regim alimentar strict, monitorizare continuă și administrarea în permanență a unor substanțe medicamentoase care să înlocuiască funcțiile pancreasului. [1], [2]

 

Indicațiile pancreatectomiei

Pancreatectomia este intervenția chirurgicală care presupune îndepărtarea pancreasului în scop terapeutic și este recomandată în contextul neoplasmului de pancreas aflat în stadii incipiente de evoluție (pancreatectomie realizată în scop curativ) sau în contextul pancreatitei cronice recurente, pentru a preveni extinderea procesului inflamator și apariția altor complicații mai severe.

 

Neoplasmul de pancreas este unul dintre cele mai agresive forme de cancer, cu o rată de supraviețuire relativ scurtă (7% din cazurile de neoplasm de pancreas supraviețuiesc peste cinci ani de la identificarea bolii). În cadul neoplasmului de pancreas aflat în stadii incipiente, pancreatectomia este recomandată în scop curativ, pentru îndepărtarea în totalitate a procesului tumoral. În formele avansate de neoplasm de pancreas, pancreatectomia poate fi recmandată în scop paleativ, pentru a reduce severitatea manifestărilor clinice specifice acestei afecțiuni și pentru a prelungi rata de supraviețuire a persoanei bolnave. În ambele circumstanțe pancreatectomia s-a dovedit eficientă, oferind rezultate satisfăcătoare.

 

Pancreatectomia este recomandată în contextul pancreatitei cronice recurente în cazul în care tratamentul medicamentos administrat s-a dovedit lipsit de eficiență, precum și în formele de boală asociate unei alterări severe și extinse a țesutului pancreatic.

 

Alte indicații relative ale pancreatectomiei sunt reprezentate de următoarele aspecte:

  • limfoamele
  • traumatismele pancreatice severe
  • cancerul duodenal
  • pancreatita necrotizantă
  • chistadenomul pancreatic. [1], [2], [3], [4], [5]

 

Pregătirea preoperatorie în cazul pancreatectomiei

Înainte de a fi supuși unei pancreatectomii, bolnavii diagnosticați cu neoplasm de pancreas sau pancreatită cronică recurentă suntexaminați clinic și paraclinic corespunzător, pentru confirmarea patologiei incriminate anterior. Această examinare a bolnavului trebuie să cuprindă date referitoare la simptomele și semnele clinice apărute, informații legate de antecedentele patologice personale și familiale ale bolnavului, detalii legate de condițiile de viață și de muncă ale bolnavului, dacă acesta fumează sau consumă alcool, medicamente administrate și efectuarea anumitor investigații paraclinice, precum analizele de sânge, determinarea enzimelor poancreatice, ecografia abdominală, radiografia abdominală, tomografia computerizată abdominală, etc.

 

Înainte de efectuarea pncreatectomiei, se recomandă întreruperea fumatului și a consumului de alcool, întreruperea administrării de anticoncepționale orale la femei și a administrării de anticoagulante. Este contraindicată efectuarea pancreatectomiei în perioada menstruală la femei.

 

De asemenea, cu aproximativ 24 de ore înainte de efectuarea pancreatectomiei, se recomandă determinarea hemoleucogramei complete și a examenului biochimic al sângelui, pentru evaluarea statusului biologic al bolnavului.

 

Cu cel puțin opt ore înainte de efectuarea pancreatectomiei se recomandă întreruperea alimentației și a consumului de lichide. [1], [2]

 

Modul de desfășurare a pancreatectomiei

Pancreatectomia se realizează sub anestezie generală cu intubație oro-traheală. Pe tot parcursul desfășurării actului operator se recomandă monitorizarea funcțiilor vitale (frecvență cardiacă și respiratorie, saturația în oxigen a sângelui periferic, diureza) cu ajutorul unei aparaturi medicale special concepute pentru aceasta.

 

În funcție de segmentul de pancreas îndepărtat pe cale chirurgicală, pot fi descrise mai multe tipuri de pancreatectomii:

  • pancreatectomia dreaptă, care presupune rezecarea capului pancreatic
  • pancreatectomia stângă, care presupune conservarea totală sau parțială a capului pancreatic
  • pancreatectomia centrală, care constă în îndepărtarea chirurgicală a istmului și a corpului pancreatic
  • pancreatectomia totală, care presupune îndepărtarea pancreasului în totalitate
  • enucleerea și enucleorezecția, recomandate tumorilor benigne pancreatice de dimensiuni reduse. [3], [4], [5]

 

Îngrijirea postoperatorie în cazul pancreatectomiei

În urma efectuării intervenției chirurgicale, bolnavii supuși pancreatectomiei sunt plasați într-un salon de antestezie-terapie intensivă și monitorizați în permanență până la restabilirea stării de conștiență și a tuturor celorlalte funcții ale organismului abolite cu ocazia administrării substanțelor anestezice. [1], [2]

 

Complicațiile pancreatectomiei

Principalele complicații care pot apărea în urma efectuării unei pancreatectomii sunt reprezentate de următoarele aspecte patologice:

  • fistula pancreatică
  • suprainfecție
  • hemoragie
  • gastropareză / ileus gastric
  • malabsorbție
  • scădere ponderală. [3], [4], [5]
Bibliografie:
1. Manualul MERCK, Ediția a-XVIII-a, Editura All, București, 2014
2. Victor Stoica, Viorel Scripcariu, COMPENDIU DE SPECIALITĂȚI MEDICO-CHIRURGICALE vol.II, Editura Medicală, București, 2018
3. Pancreatectomy, link: https://surgery.ucsf.edu/conditions--procedures/pancreatectomy.aspx
4. Pancreatectomy Surgery (Removal of the Pancreas), link: https://columbiasurgery.org/conditions-and-treatments/pancreatectomy-surgery-removal-pancreas
5. Surgical Procedures: Pancreatectomy for Pancreatic Carcinoma, link: https://www.oncolink.org/cancers/gastrointestinal/pancreatic-cancer/treatments-for-pancreatic-cancer/surgical-procedures-pancreatectomy-for-pancreatic-carcinoma
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp