Operația de fimoză

Video Autor: Teodorescu Mihai Actualizat la 09-06-2022, 1805 vizualizări

Fimoza, denumită în termeni medicali stenoză prepuțială, este o afecțiune ce se manifestă prin incapacitatea de retracție a prepuțului în spatele glandului penian. Considerată o condiție normală la copii mici și necircumciși, fimoza poate deveni o problemă la bărbații adulți. Un prepuț strâns poate afecta viața sexuală a bărbatului sau poate determina apariția unor infecții a glandului sau a prepuțului. În cazul existenței unor simptome asociate fimozei, este necesară prezența la medic pentru diagnosticarea și tratarea condiției. Fimoza patologică necomplicată este susceptibilă pentru tratamentul conservator, operația chirurgicală fiind necesară doar în cazul unor complicații. (1) (2)

În prezent, unguentul cu corticosteroizi este utilizat pentru facilitarea retragerii prepuțului, eficacitatea sa fiind una crescută. Crema cu steroizi, considerată alternativa nedureroasă la tratamentele chirurgicale, este eficientă în aproximativ 65%-80% dintre cazuri. Abordarea conservatoare este recomandată de către majoritatea medicilor, deoarece nu prezintă riscuri și adesea constituie metoda preferată de către pacient. (1) (2)

Tratamentul chirurgical este indicat în fimozele strânse sau cicatriciale, cât și în situația în care fimoza determină apariția unor infecții locale repetate. În mod tradițional, operația de fimoză poate viza secționarea inelului fibros, eliminarea parțială sau totală a prepuțului. Circumcizia, ce descrie eliminarea completă a prepuțului, este indicată în fimoze cicatriceale strânse și în balanita xerotică. Operația de fimoză durează între 30 de minute și o oră, atunci când este efectuată la adulți. Circumcizia nou-născutului este considerată o procedură chirurgicală de durată redusă, astfel că se desfășoară pe o perioadă mai scurtă de 30 minute. În funcție de experiența medicului, circumcizia poate dura între 5 și 20 de minute. (1) (2) (3) (5)

Tratamentul chirurgical prezintă rate de complicații generale ce variază de la 0,2% la 0,6%, dar care pot ajunge până la 35%, dacă sunt luate în calcul complicațiile minore, precum vânătăile de la nivelul penisului sau sângerarea postoperatorie. Costurile pentru operația de fimoză în sistemul privat variază de la 2.500 lei până la 3.500 lei. În sistemul public de sănătate, terapia chirurgicală a fimozei este decontată parțial sau total de Casa de Asigurări de Sănătate. (1) (2) (3) (6)

 

Pregătirea de operație

Înainte de operația de circumcizie, veți fi examinat de către medicul urolog şi va trebui să completați un formular de consimțământ. Evaluarea preoperatorie durează câteva minute şi este realizată cu scopul pregătirii pentru operație. Un pacient cooperant şi disciplinat se va recupera într-un timp redus, fiind deosebit de important ca informațiile furnizate medicului să fie cele corecte. De asemenea, este necesar ca indicațiile primite să fie respectate întocmai. Medicul trebuie să cunoască medicamentele sau suplimentele pe care vi le administrați, astfel că este necesar ca niciun medicament sau supliment să nu fie omis. Este esențial ca, în situația în care medicul recomandă încetarea administrării anumitor medicamente înainte de operație, indicațiile să fie ascultate. (7) (8)

În cadrul consultului de evaluare preoperator, medicul va recomanda evitarea consumului de lichide sau de alimente cu şase-opt ore înainte de operația de fimoză, dar şi evitarea consumului de alcool cu 24-48 ore înainte de operație. Din motive de igienă, veți fi sfătuit să vă radeți zona pubiană înainte de operație. Atunci când pacientul este minor, este necesară prezența părinților sau a unui aparținător legal la spital. În cadrul evaluării preoperatorie, medicul va solicita informații cu privire la medicamentele administrate copilului şi poate recomanda stoparea consumului anumitor medicamente. Dieta preoperatorie este aceeași şi pentru copil, fiind păstrată interdicția de a consuma alimente sau lichide cu minimum şase ore înainte de operație. (7) (8)

Recomandări suplimentare preoperator:

  • în ziua operației, trebuie să aveți asupra dumneavoastră actul de identitate și carnetul de sănătate;
  • lăsați acasă bijuteriile, piercing-urile și lentilele de contact, deoarece în timpul operației acestea nu vor putea fi purtate;
  • asigurați-vă că aveți pe cineva care vă poate conduce acasă, deoarece conducerea unui autovehicul în urma unei operații chirurgicale ce implică anestezie este contraindicată;
  • faceți un duș înainte de operație, însă fără a aplica loțiuni de corp sau deodorante;
  • solicitați informații despre operație, dieta preoperatorie, beneficiile și riscurile operației, cât și despre perioada de recuperare și revenirea la activitățile zilnice. (7)

 

Intervenția chirurgicală de fimoză - tipul intervenției

Circumcizia este considerată o procedură de rutină și poate fi realizată în diferite moduri, folosind o varietate de dispozitive chirurgicale. Metodele de circumcizie pot fi clasificate în unul dintre cele trei tipuri principale sau combinații ale acestora: fanta dorsală, scutul și clema sau excizia. Tehnica operatorie va fi decisă de către medic, în funcție de particularitățile cazului și de preferințele pacientului. (9) (10)

În practica recentă se preferă metoda scutului și clemei, ce presupune utilizarea unor dispozitive pentru efectuarea circumciziei. Atunci când este preferată această abordare chirurgicală, în excizie nu este implicat frenul, iar riscurile de vătămare a glandului sunt inexistente. În urma intervenției chirurgicale prin metoda în scut și clemă nu se realizează cusături, rana fiind bandajată, pentru a se realiza hemostaza. (9) (10) (15)

Principalele avantaje ale metodei scutului și clemei în chirurgia fimozei sunt riscul redus de sângerare, lipsa cusăturilor, ușurința de lucru și posibilitatea de efectuare a operației de către un practician cu mai puțină experiență. La capitolul dezavantaje sunt de menționat durerea de intensitate crescută resimțită la momentul îndepărtării dispozitivului, necroza prepuțului și riscul crescut de infecții. Clemele Gomco, Mogen sau Tara, împreună cu inelele PrePex, Shang sau Zhenxi sunt dispozitivele cel mai frecvent întâlnite și folosite în operația de fimoză. (9) (10) (15)

Clema Gomco este unul dintre instrumentele utilizate cel mai frecvent în executarea circumciziei medicale în Statele Unite, un dispozitiv extrem de popular datorită faptului că previne sângerările și riscurile asociate operației de fimoză. Circumcizia realizată folosind clema Gomco are ca rezultat sângerări reduse cantitativ. (10) (11)

Tara Klamp este un dispozitiv de circumcizie apărut în Malaezia și care este utilizat preponderent de către practicienii din regiunea africană. Operația de circumcizie realizată cu ajutorul acestui dispozitiv prezintă riscuri mai mari de complicații, în special când este folosită la adulții tineri. Conform unui studiu randomizat condus de către Emmanuel Lagarde, cercetător la Institutul Francez de Sănătate și Cercetări Medicale, metoda circumciziei folosind Tara Klamp oferă rezultate mai puțin favorabile, comparativ cu metoda circumcizie ghidată de forceps. Cercetările arată că riscurile de a dezvolta o infecție postoperatorie sunt de aproximativ 32%, în timp ce riscurile de apariție a umflăturilor sunt de peste 80%. (10) (12) (13)

Inelul Shang este un dispozitiv de circumcizie masculin de unică folosită, construit din două inele concentrice de plastic căptușite la interior de un tampon din silicon. În regiunea exterioară, inelul este format din două jumătăți articulate la un capăt, prevăzute cu o închidere. Dispozitivul a fost descoperit de către cercetătorul Jianzhong Shang și este comercializat pe piața din China încă din anul 2005. Rapoartele oficiale arată că inelul Shang este unul dintre dispozitivele cele mai eficiente, rapide și totodată recomandate în operația de fimoză. Conform studiilor, rata pacienților satisfăcuți de rezultatul operației de fimoză realizată cu ajutorul inelului Shang este de 98%. Inelul Shang este folosit frecvent în statele în care incidența infecțiilor cu virusul imunodeficienței umane (HIV) este crescută. (10) (16)

SmartKlamp are un principiu de funcționare asemănător cu cel al clemei Tara, singurele diferențe fiind oferite de design. Comparativ cu dispozitivul Tara Klamp, conceput dintr-o singură piesă, Smart Klamp este format dintr-un tub transparent din plastic și un mecanism de prindere din nailon. (10) (14)

PrePex este un dispozitiv de circumcizie masculin nechirurgical care facilitează îndepărtarea prepuțului fără anestezie sau suturi chirurgicale. Fabricat din materiale biocompatibile conforme cu reglementările impuse de Organizația Mondială a Sănătății, PrePex este o alternativă eficientă și sigură la dispozitivele prezentate anterior. Studiile clinice au validat dispozitivul ca o procedură care nu necesită anestezie injectată sau suturi și care poate reduce substanțial timpul necesar pentru recuperarea postoperatorie. PrePex este folosit preponderent în țările aflate în curs de dezvoltare, deoarece poate fi folosit cu ușurință inclusiv de medicii cu o experiență scăzută. (10) (24)

Inelul Plastibell este un dispozitiv de circumcizie folosit pentru eliminarea prepuțului bebelușilor. La fel ca în cazul clemei Gomco, inelul Plastibell este disponibil în diferite dimensiuni. Alegerea dimensiunii potrivite a dispozitivului pentru fiecare copil care urmează să fie circumcis cu metoda Plastibell este esențială, deoarece reduce semnificativ riscul de complicații postoperatorii. (10) (29)

Fanta dorsală reprezintă o altă abordare chirurgicală prin care se poate realiza eliminarea parțială sau totală a prepuțului. Fanta dorsală a prepuțului este realizată frecvent pentru a ameliora strangularea glandului la pacienții cu parafimoză. Comparativ cu metoda clemei și a scutului, care presupune utilizarea unui dispozitiv medical și care poate fi realizată inclusiv de medici mai puțin experimentați, metoda fantei dorsale a prepuțului presupune utilizarea foarfecilor și este efectuată preponderent de medici cu experiență. (10) (25)

Excizia chirurgicală presupune îndepărtarea prepuțului cu ajutorul unui bisturiu și este efectuată frecvent la copii. Rezecția prepuțului prin excizie chirurgicală se realizează în mai puțin de zece minute, de către o persoană cu experiență. Comparativ cu metodele de eliminare a prepuțului în care se folosește un dispozitiv special, excizia manuală a prepuțului ar putea să includă și frenul în tăierea principală.

Anestezia

În general, operația de fimoză se realizează sub anestezie locală. Există două tehnici posibile de injectare a anesteziei locale: blocul inelar subcutanat sau blocul nervos dorsal. Ambele tehnici sunt ușor de efectuat și sunt esențiale pentru urologii practicieni care lucrează în secțiile de urgență. Avantajul tehnicilor îl reprezintă posibilitatea de obținere a anesteziei regionale cu volume mici de anestezic local. În cazul operației de fimoză post-neonatală, anestezia nu este întotdeauna necesară. De asemenea, anestezia nu este necesară pentru operațiile de fimoză efectuate la adulți cu ajutorul dispozitivului PrePex. (10) (17) (23)

 

Complicații posibile intraoperator

Circumcizia este considerată o procedură chirurgicală sigură, de complexitate scăzută, care în rare cazuri determină apariția unor complicații severe. Cu toate acestea, studiile raportează complicații ușoare sau moderate care pot să apară intraoperator sau postoperator și care pot prelungi șederea în spital sau pot îngreuna recuperarea. (5) (17)

Sângerare. Raportată în 1% dintre cazuri, preponderent în urma operației de îndepărtare a prepuțului prin tehnica manșonului sau a fantei dorsal-ventrale. Timpul neadecvat alocat pentru compresiunea marginilor pielii reprezintă cauza principală a sângerărilor în timpul operației de fimoză. Sângerările pot să apară de-a lungul marginilor pielii dintre suturi sau dintr-un vas de sânge, cel mai frecvent în apropierea frenului. În cele mai multe cazuri, hemoragia apărută în timpul operației de fimoză nu este o complicație severă. Complicațiile de sângerare pot să devină severe la persoanele cunoscute cu tulburări de coagulare. (5) (17)

Dureri. Complicație timpurie a operației de fimoză, durerea se ameliorează în urma administrării medicamentelor antialgice. Durerea de la circumcizie este de regulă de intensitate scăzută sau medie. Se recomandă purtarea lenjeriei confortabile, dar care susține penisul, pentru a preveni durerea și umflarea. Mișcările bruște, cu impact crescut, efectuate în primele zile de după operație, ar putea crește intensitatea durerilor. Dureri ascuțite pot fi resimțite de către pacienții adulți care optează pentru operația de fimoză efectuată cu ajutorul unei cleme, în urma îndepărtării dispozitivului. (17)

 

Cum decurge/în ce constă operația de fimoză

Operația de fimoză, indiferent de abordarea terapeutică și modul în care va fi realizată, se efectuează doar sub anestezie, după curățarea în prealabil cu o soluție dezinfectantă a penisului, scrotului și a zonei inghinale. (10)

Clema Gomco. Medicul prelucrează și alege dimensiunile potrivite ale clemei, urmând ca apoi să plaseze dispozitivul deasupra glandului, după retragerea prepuțului. Prepuțul este adus în poziția inițială, peste clemă, urmând ca o placă metalică să fie așezată la marginea clemei. O bară de întindere este agățată de partea superioară a clemei și înșurubată la placa metalică pentru a prinde prepuțul. Îndepărtarea prepuțului se realizează prin rularea unui bisturiu în jurul suprafeței superioare a plăcii. După îndepărtarea clemei, medicul va examina penisul, pentru eventuale semne de sângerare, atenția fiind concentrată asupra regiunii frenului ventral. (10) (11)

Clema Tara Klamp. Prepuțul este retras în spatele glandului și pe gland se așază partea tubulară a clemei, astfel încât acesta să fie acoperit de tubul de plastic. Prepuțul este apoi readus în poziția sa inițială, peste marginile tubului, urmând a fi reglat de către medic până când ajunge la nivelul la care este marcat preoperator. În funcție de experiența medicului, așezarea prepuțului pe clemă se poate realiza fără a mai fi necesară retragerea prepuțului, prin lărgirea marginilor acestuia. După ajustarea prepuțului, mecanismele de blocare ale tubului vor fi strânse, prin aplicarea de presiune mecanică, până la ocluzia prepuțului. Odată blocat prepuțul în poziția dorită, se poate începe excizia regiunii anterioare, până la nivelul mecanismului de blocare și implicit a marcajului realizat pe prepuț. (10) (12) (13)

Inelul Shang. Folosind o bandă specială de măsurare, medicul va determina mărimea corespunzătoare a inelului, înainte de operație. După administrarea anestezicului și curățarea zonei cu soluție dezinfectată, inelul interior este plasat pe penis la nivelul coroanei (circumferința bazei penisului) iar prepuțul este plasat peste inel. Inelul exterior este fixat peste cel interior, prepuțul fiind astfel blocat. Excesul de piele este îndepărtat cu ajutorul foarfecilor chirurgicale, fără ca inelul să fie îndepărtat imediat după circumcizie. Pacienții supuși unei intervenții de îndepărtare a prepuțului se vor prezenta la medic la șapte zile de la operație, pentru îndepărtarea inelului Shang. (10) (16)

PrePex. Premergător plasării dispozitivului, medicul va selecta mărimea potrivită a acestuia și va marca linia circumciziei, în conformitate cu orientările și instrucțiunile elaborate de Organizația Mondială a Sănătății. Medicul va instala inelul elastic al dispozitivului pe inelul interior al acestuia și mai apoi va plasa dispozitivul pe penis. Prepuțul este fixat între inelul interior si cel elastic, ceea ce va determina necroza ischemică. Prepuțul necrozat, împreună cu dispozitivul PrePex, se vor îndepărta la șapte zile de la momentul intervenției. (17) (24)

Inelul Plastibell. Folosind doi hemostați, medicul va trage prepuțul peste gland, într-o poziție care să-i permită realizarea unei incizii de-a lungul lungimii superioare a prepuțului, de la vârf până la baza penisului, fără a leza țesutul. După realizarea fantei dorsale, medicul va plasa inelul pe gland și va trage prepuțul ușor anterior. Prepuțul este apoi înfășurat și legat strâns cu ajutorul unor fire resorbabile. La aproximativ șase până la douăsprezece zile de la procedură, inelul Plastibell va cădea împreună cu prepuțul devitalizat. (10) (29)

Fanta dorsală. Procedura de eliminare a prepuțului prin fanta dorsală presupune, în cazul unei fimoze, introducerea unui hemostat drept între prepuț și glandul penisului și zdrobirea prepuțului cu ajutorul instrumentului, prin închiderea sa, timp de două-trei minute. Pentru eliminarea prepuțului, medicul va folosi foarfece drepte, cu care va tăia prepuțul zdrobit, după îndepărtarea hemostatului. În cazul unei parafimoze, peste prepuț vor fi aplicați doi hemostați, în poziții opuse, la orele 11 și 1. În timp ce un asistent ține hemostații, medicul va folosi o foarfecă chirurgicală sau un bisturiu pentru a inciza prepuțul între cele două cleme (hemostați). În unele situații se recurge la zdrobirea pentru două-trei minute cu ajutorul unui hemostat drept a prepuțului, anterior eliminării sale. (10) (25)

Excizia chirurgicală. Prepuțul este retras peste gland și se realizează o incizie circumferențială în jurul axului, de regulă distal de corona. Prepuțul este apoi întors pentru a acoperi glandul și o altă incizie circumferențială este realizată în jurul axului, în aceeași poziție cu prima. Pentru îndepărtarea prepuțului, va fi efectuată o incizie longitudinală între cele două incizii circumferențiale efectuate deja. (10) (26)

Imediat după operația de fimoză, odată ce sângerarea se oprește, plaga va fi pansată cu tampon de tifon steril, prin tehnica standard de pansare folosită în operațiile de rezecție a prepuțului prin fanta dorsală. Se va plasa un al doilea tampon steril și se vor fixa ambele tampoane cu ajutorul unei benzi adezive. Pentru a reduce edemul postoperator, penisul va fi prins de abdomenul inferior, tot cu bandă adezivă sau cu ajutorul lenjeriei intime închise. Pansamentul aplicat nu trebuie să fie foarte strâns, deoarece va provoca disconfort și poate restricționa alimentarea cu sânge. Suplimentar, imediat după operația de fimoză, pacientului îi vor fi administrate medicamente împotriva dureri, dar și medicamente antibiotice, pentru a preveni o posibilă infecție. (5) (15)

După operație este posibil să resimțiți dureri, iar pe suprafața penisului pot fi evidențiate edeme sau vânătăi. De regulă, umflarea și vânătăile vor dispărea după câteva zile sau săptămâni. În primele zile de recuperare este important ca pansamentele din jurul penisului să fie curate, pentru a fi redus riscul de infecție. (5)

Revenirea la control este necesar în a doua sau a treia zi, deoarece pansamentele trebuie înlocuite într-un mediu steril, de către o persoană abilitată, dar și fiindcă este necesară o evaluare a plăgii și a operației. Revenirea la activitățile fizice normale se poate face la aproximativ patru săptămâni de la operație, cu permisiunea medicului. Un control secundar la medic, la patru-șase săptămâni de la operație, este necesar pentru a primi permisiunea de a reveni la serviciu și la activitățile fizice. (5)

Durata petrecută în spital este redusă, în majoritatea cazurilor nefiind necesară internarea peste noapte în spital. Externarea se produce în aceeași zi în care are loc procedura chirurgicală, de regulă după câteva ore petrecute la secția de terapie intensivă. În cazuri rare, atunci când există complicații postoperatorii, este necesară internarea în spital pentru câteva zile, până la tratarea complicațiilor. (5)

Perioada de recuperare este diferită de la copil la adult. În cazul unui copil, pot fi necesare doar șapte până la zece zile pentru vindecarea completă, în timp ce la un adult procesul de vindecare durează între două și trei săptămâni. De asemenea, există diferențe în ceea ce privește sfaturile de îngrijire la domiciliu, în special cu privire la medicamentele care pot fi administrate pentru ameliorarea durerilor. Dacă în cazul adulților nu există contraindicații pentru medicamente (cu mici excepții, în cazul unor alergii), copiilor nu le poate fi administrată aspirină. (27) (28)

 

Complicații posibile postoperator

Infecția. Datorită dublei alimentări sanguine de la nivelul penisului, probabilitatea de infectare a rănilor este scăzută. Incidența infecțiilor locale în urma unei circumcizii este de sub 0,5%. Majoritatea infecțiilor sunt prevenite printr-o pregătire adecvată a pacientului, purtarea de către cadrele medicale a mănușilor chirurgicale pe tot parcursul operației și printr-o bună îngrijire a plăgii postoperator. Aplicarea unguentului cu antibiotice constituie o metodă de prevenție a infecțiilor suplimentară, adecvată în special pentru adulți. (5) (17)

Dehiscența plăgii. Descrie redeschiderea la interior sau exterior a inciziei chirurgicale și este o consecință a amputării excesului de piele cu ajutorul clemelor. Dehiscența plăgii este rar raportată în urma intervenției chirurgicale de eliminare a prepuțului prin slit dorsal. În majoritatea cazurilor, leziunile apărute sunt tratate printr-o îngrijire adecvată a rănilor, nefiind necesare măsuri suplimentare. În cazuri rare, se poate recurge la autografarea pielii excizate, rezultatul cosmetic fiind unul bun. (17) (19)

Circumcizia inadecvată. Din motive cosmetice sau din cauza reapariției fimozei, anumiți pacienți operați de fimoză se prezintă pentru a doua oară la medicului urolog, în vederea refacerii operației. Într-o revizuire retrospectivă a complicațiilor de circumcizie tardivă tratate la Spitalul General din Massachusetts, aproximativ 40% dintre au fost pentru circumcizie neadecvată și 5% pentru reapariția fimozei. (17)

Eritemul meatului urinar. În absența prepuțului, postoperator poate fi raportată meatita, inflamație a deschiderii penisului. Tratamentul meatitei se realizează prin aplicarea locală a unui unguent cu antibiotice și prin păstrarea zonei uscate. (17)

Stenoza meatului urinar. Complicație urologică frecventă ce apare la 9-10% dintre bărbații operați de fimoză, constă în îngustarea anormală a meatului urinar și se caracterizează printr-un flux urinar deviat, disurie, urinare frecventă și prelungită. Netratată, stenoza meatului urinar poate cauza infecții ale tractului urinal și condiții renale. Tratamentul curativ este chirurgical și constă în lărgirea meatului urinar printr-o incizie realizată pe suprafața de jos a penisului. Procedura chirurgicală prin care este tratată stenoza meatului urinar poartă denumirea de meatoplastie și se poate realiza într-o clinică specializată, de către un medic cu specializare pe urologie. (17) (18)

Retenție urinară. Complicație raportată în urma circumciziei, de regulă cauzată de bandajul circular strâns. Retenția urinară este asociată adesea cu alte complicații postoperatorii, în special cu infecția sistemică. (10) (17)

Fistula uretro-cutanată. Complicație foarte rară întâlnită cel mai frecvent după circumciziile efectuate cu clema Gomco sau inelul Plastibell de către medici neexperimentați. Fistula uretro-cutanată este un rezultat al necrozei de compresie cu inelul Plastibell sau a unei vătămări directe ce apare din plasarea incorectă a clemei Gomco. Fistula uretro-cutanată apărută în urma operației de fimoză prezintă rate mari de recurență și este dificil de reparat. (17) (20)

Gangrena glandulară. Raportată extrem de rar, cu puține cazuri descrise în literatura de specialitate, gangrena glandulară poate fi cauzată de ischemia peniană. Etiologia exactă a ischemiei nu a fost descoperită, însă diabetul sever, tromboembolismul, acumularea de depuneri de calciu sunt considerați factori de risc. Cauzele posibile ale ischemiei sunt vasoconstricția (micșorarea diametrului vaselor de sânge prin contracția fibrelor musculare netede din pereții lor), obstrucția vasculară secundară apărută în urma administrării soluției anestezice, un hematom dezvoltat la locul injecției cu anestezic, cât și perforarea unei vene sau a unei artere în timpul operației. Cazurile ușoare de gangrenă pot fi gestionate printr-o îngrijire adecvată a plăgilor, în timp ce cazurile severe pot necesita diversiune urinară suprapubică sau uretroplastie. Amputarea glandului reprezintă o complicație extremă, necesară în cazurile de necroză completă a glandului care nu răspunde la tratament. (17) (21) (22)

Decesul. Circumcizia este o procedură chirurgicală sigură, în urma căreia riscul de complicații severe este extrem de rar. Mortalitatea din circumcizia neonatală poate să apară o dată la 500. 000 de cazuri. În literatura de specialitate sunt descrise foarte puține cazuri de decese cauzate de circumcizie. (17)

 

Întrebări frecvente legate de operație

Care sunt avantajele circumciziei nou-născutului?

Conform studiilor, circumcizia reduce riscul de apariția a infecțiilor tractului urinar în primul an de viață și totodată contribuie la reducerea riscului de contractare a infecțiilor cu transmitere sexuală în timpul vieții. De asemenea, anumite studii arată că persoanele care sunt circumcise au un risc mai mic de a dezvolta cancer de penis, comparativ cu persoanele necircumcise. (27) (28)

Care sunt dezavantajele operației de fimoză la copil?

Părinții care aleg să nu-și supună copii unei operații de circumcizie justifică decizia lor printr-o îngrijorare referitoare la durerea pe care copilul o resimte postoperator. Studiile arată însă că principalele dezavantaje ale operației de circumcizie sunt sensibilitatea redusă a glandului (care va reduce plăcerea din timpul actului sexual în timpul vieții de adult), sângerarea excesivă și infecția postoperatorie, principalele complicații ale operației. (27) (28)

Este recomandată operația de circumcizie la băieții nou-născuți?

Academia Americană de Pediatrie (AAP) a constatat că beneficiile pentru sănătate ale circumciziei la băieții nou-născuți depășesc riscurile procedurii, însă, totodată, a constat că beneficiile nu sunt suficient de mari pentru a recomanda operația de fimoză tuturor băieților nou-născuți. Operația de fimoză nu este recomandată pentru un copil născut prematur sau pentru un copil cu anomalii congenitale sau cu probleme de coagulare. (27) (28)

Cât de frecvente sunt complicațiile în urma operației de fimoză?

Operația de fimoză este însoțită rar de complicații. Conform analizelor, aproximativ cinci procente dintre persoanele operate de fimoză se confruntă cu complicații de severitate redusă, ce nu necesită tratament, în timp ce două procente pot avea reacții adverse severe, care necesită tratament. (5) (17) (19)

Care sunt cele mai frecvente complicații?

Reacțiile adverse postoperatorii, precum vânătăile, durerile sau umflăturile la nivelul penisului sunt cele mai frecvente complicații în urma operației de fimoză. Infecția, hemoragia, inflamația plăgii, curbarea penisului sau strângerea orificiului uretrei sunt reacții adverse extrem de rare. (5) (17)

Fimoza poate să reapară după operație?

În cazurile în care se optează pentru circumcizia parțială, ce presupune rezecția doar a unei porțiuni din prepuț, există riscuri ca țesutul cicatricial neîndepărtat să ducă la reapariția fimozei. În această situație, este necesară refacerea intervenției chirurgicale, pentru îndepărtarea totală a prepuțului. (9) (10)

La ce mă pot aștepta când ajung acasă?

Postoperator puteți prezenta vânătăi și edeme ale penisului, care dispar de regulă după câteva zile. Până la revenirea la aspectul normal al penisului, pot fi necesare aproximativ șase săptămâni. În primele două săptămâni de după operația de fimoză glandul va fi foarte sensibil, astfel că poate fi necesară aplicarea de vaselină (distilat din petrol). Disconfortul sau durerile pot fi ameliorate cu calmante disponibile fără prescripție medicală, precum paracetamol. Se recomandă păstrarea zonei uscate pentru 24-48 de ore de la operație. (5)

La cât timp de la operație se poate reveni la activitățile sexuale?

Medicii recomandă evitarea activităților sexuale (act sexual sau masturbare) pentru șase săptămâni după operație. Procedura chirurgicală nu are efecte asupra fertilității masculine și nu influențează în niciun fel ejacularea. Cu toate acestea, din cauza sensibilității crescute a glandului, primele raporturi sexuale pot fi însoțite de un disconfort minor. (5) (15)

De ce este realizată operația de fimoză?

Scopul procedurii chirurgicale de îndepărtare a prepuțului este acela de a expune glandul suficient pentru a preveni fimoza sau parafimoza, dar și pentru a face posibilă curățarea corectă a glandului. Principiile de care se ține cont în timpul procedurii chirurgicale sunt asepsia (împiedicarea pătrunderii la nivelul plăgii a microbilor), excizia adecvată a straturilor prepuțiale externe și interne, protecția glandelor și a uretrei, asigurarea hemostazei și a unui aspect cosmetic normal. (9) (10)

Există opțiuni alternative eficiente la operația de fimoză?

Cremele cu steroizi reprezintă principala alternativă la circumcizie pentru tratamentul fimozei. Această metodă nu este dureroasă și prezintă o rată de succes crescută. În unele studii, rata de succes a cremelor steroidice pe bază de betametazonă sau de hidrocortizonă a depășit pragul de 80%. Balanita xerotica obliterantă nu răspunde la tratamentul cu steroizi topici, în astfel de cazuri fiind indicată circumcizia, opțiunile alternative nefiind viabile. (12)

Bibliografie:
(1) What is phimosis? link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/319993
(2) Tight foreskin (phimosis and paraphimosis), link: https://www.nhs.uk/conditions/phimosis
(3) Phimosis, Adult Circumcision, and Buried Penis, link: https://emedicine.medscape.com/article/442617-overview
(4) What are the treatment options for phimosis? link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK326433
(5) Getting Circumcised as an Adult, link: https://www.healthline.com/health/adult-circumcision
(6) Asistență medicală spitalicească - spitalizare de zi, pachet de bază, link: http://www.casan.ro/casbt//theme/cnas/js/ckeditor/filemanager/userfiles/servicii/servicii_as._spitaliceasca.pdf
(7) Adult Circumcision: Before Your Surgery, link: https://myhealth.alberta.ca/Health/aftercareinformation/pages/conditions.aspx?hwid=ug3955
(8) What to Do Before Adult Circumcision Surgery, link: http://www.circumcisionbham.co.uk/blog/what-to-do-before-adult-circumcision-surgery
(9) Techniques of Male Circumcision, link: https://www.researchgate.net/publication/259957605_Techniques_of_Male_Circumcision
(10) Techniques of Male Circumcision, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3888996
(11) The Gomco Circumcision: Common Problems and Solutions, link: https://www.aafp.org/afp/1998/0915/p891.html
(12) Circumcision Procedure using the Tara KLamp Disposable Non-invasive [sic] Circumcision Device, link: http://www.cirp.org/library/procedure/tara-klamp
(13) High rate of adverse events following circumcision of young male adults with the Tara KLamp technique: a randomised trial in South Africa, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19563093
(14) SmartKlamp: the fine art of male circumcision, link: https://www.medgadget.com/2005/03/smartklamp_the.html
(15) Circumcision methods for adolescent boys and men, link: https://www.who.int/hiv/pub/malecircumcision/chapter_9.pdf
(16) Clinical trials using the Shang Ring device for male circumcision in Africa: a review, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4708291
(17) Complications of Circumcision, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3253617
(18) Surgical Management of Meatal Stenosis with Meatoplasty, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3159600
(19) Complications of circumcision in male neonates, infants and children: a systematic review, link: https://bmcurol.biomedcentral.com/articles/10.1186/1471-2490-10-2
(20) Urethrocutaneous fistula complicating circumcision in children, link: http://www.njcponline.com/article.asp?issn=1119-3077;year=2014;volume=17;issue=2;spage=145;epage=148;aulast=Ikuerowo
(21) Ischemia and Gangrene of the Penis, link: https://www.researchgate.net/publication/10812173_Ischemia_and_Gangrene_of_the_Penis
(22) Glans ischemia after circumcision and dorsal penile nerve block: Case report and review of the literature, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4660716
(23) Dorsal Penile Nerve Block, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK535389
(24) About PrePex, link: www.prepex.com
(25) Dorsal Slit of the Foreskin, link: https://emedicine.medscape.com/article/80697-overview
(26) Circumcision and Excision (Cutting Away Skin From the Sex Parts), link: www.nzdl.org/gsdlmod?e=d-00000-00---off-0fnl2%2E2--00-0----0-10-0---0---0direct-10---4-------0-1l--11-en-50---20-about---00-0-1-00-0--4----0-0-11-10-0utfZz-8-00&cl=CL3.25
(27) Advantages and disadvantages of circumcision, link: https://www.hse.ie/eng/health/az/c/circumcision/advantages-and-disadvantages-of-circumcision.html
(28) Newborn Male Circumcision, link: https://www.acog.org/Patients/FAQs/Newborn-Male-Circumcision
(29) Surgeries and Procedures: Circumcision, link: https://kidshealth.org/en/parents/procedure-circumcision.html
Alte articole:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp