Operația de reducere a dioptriilor
Sănătatea ochiului, denumit și analizatorul vizual, este apreciată frecvent prin intermediul acuității vizuale. Aceasta reprezintă capacitatea ochiului de a percepe și de a distinge elementele mediului înconjurător, putând oferi informații legate de dimensiunea acestora, de forma, conturul și de alte detalii specifice.
Alături de acuitatea vizuală, există și alte caracteristici ale analizatorului vizual care pot fi investigate pentru a stabili dacă pacientul prezintă o vedere optimă, cum ar fi abilitatea de a percepe culorile, câmpul vizual, vederea periferică, activitatea mușchilor globului ocular. (1)
Afecțiunile oculare sunt foarte numeroase, acuitatea vizuală putând fi diminuată prin procese patologice la nivelul diferitelor structuri anatomice, dezvoltând glaucom, cataractă, vicii de refracție, conjunctivită, dezlipire de retină, retinopatie hipertensivă etc. Există diverse cauze pentru apariția afecțiunilor oftalmologice, precum predispoziția genetică, boli sistemice care afectează vascularizația globului ocular (hipertensiune arterială, diabet zaharat, boli endocrine), dar și obiceiuri nesănătoase, cum ar fi utilizarea excesivă a telefoanelor, calculatoarelor, tabletelor cu ecran luminos, cititul îndelungat fără pauze. (2)
Cele mai frecvente afecțiuni oftalmologice sunt viciile de refracție, cu deficit al dioptrului ocular, însemnând că sistemul de lentile din cadrul ochiului nu poate asigura formarea unei imagini optime la nivelul retinei. Există mai multe tipuri (3):
- miopia, cea mai frecventă tulburare de vedere. Aceasta are drept cauză existența unui glob ocular cu o lungime mai mare decât cea optimă sau cu o cornee mult prea curbată, defecte ce determină formarea imaginii în fața retinei, nu pe retină, așa cum se întâmplă în cazul unui ochi sănătos. Din această cauză, pacientul cu miopie nu poate vedea obiecte aflate la distanță. Este diagnosticată frecvent în copilărie, având o evoluție spre agravare, mai ales în cazul utilizării excesive a ecranelor luminoase sau în cazul cititului pentru timp îndelungat.
- hipermetropia, în cadrul căreia globul ocular prezintă o lungime mai mică decât cea normală sau o cornee mult prea aplatizată, astfel că pacientul cu hipermetropie nu poate vedea obiectele de aproape, imaginea formându-se în spatele retinei, nu pe aceasta. Prin comparație cu miopia, hipermetropia este o afecțiune apărută frecvent în viața adultă, incidența la copil fiind mai mică.
- astigmatismul, o tulburare de vedere apărută prin existența unei suprafețe neregulate a corneei, fapt ce determină o focalizare defectuoasă, în mai multe puncte a diferitelor fascicule de lumină ce alcătuiesc o imagine la nivelul retinei. Poate să apară ca unică afecțiune sau poate să însoțească celelalte vicii de refracție.
Presbiopia, deși nu este un viciu de refracție, reprezintă o altă tulburare de vedere frecvent întâlnită după vârsta de 40 de ani, din cauza scăderii elasticității cristalinului, lentila aparatului vizual. Apare, astfel, o situație asemănătoare cu hipermetropia, în care imaginea obiectelor privite de aproape se formează în spatele retinei. (3)
Corectarea acestor tulburări de vedere se poate realiza prin purtarea de ochelari și lentile de contact potrivite pentru tipul și gradul afecțiunii sau prin operația de reducere a dioptriilor, cu laser sau implantare oculară de lentile refractive.
Operația de reducere a dioptriilor
Lungimea globului ocular nu este un parametru ajustabil, prin care să se poată realiza corectarea defectul dioptrului ocular. Astfel, operația de reducere a dioptriilor prin laser presupune realizarea unei remodelări corneene pentru ajustarea puterii refractive a corneei, modificare ce echilibrează tulburarea de vedere. Acest tip de intervenție chirurgicală se poate realiza la diverse clinici oftalmologice, fiecare dintre acestea fiind specializată pe una sau mai multe tipuri de operație de reducere a dioptriilor.
Există mai multe tipuri de intervenții chirurgicale ce utilizează tratamentul cu laser, planul operației de reducere a dioptriilor fiind stabilit pentru fiecare pacient în parte, în funcție de afecțiunea oculară și de severitatea acesteia (4):
- pentru miopie, tehnicile de operație posibile sunt reprezentate de tehnica Lasek/PRK, tehnica FemtoLasik, tehnica ReLEx SMILE sau implantul de lentile refractive (4);
- pentru hipermetropie, se poate realiza intervenție chirurgicală prin tehnica Lasek/PRK sau FemtoLasik, precum și implat de lentile refractive;
- în cazul astigmatismului, se recomandă corectarea defectului utilizând aceleași metode ca în cazul miopiei, anume tehnicile Lasek/PRK, FemtoLasik, ReLEx SMILE sau implant refractiv;
- presbiopia poate fi corectată prin metoda PRESBYOND sau implant refractiv;
Indiferent de intervenția chirurgicală realizată, există câteva criterii de excludere a pacienților, așadar oricine îndeplinește cel puțin unul dintre următoarele nu poate primi acest tip de tratament (5):
- dacă pacientul este minor;
- dacă prezintă afecțiuni de țesut conjunctiv, boli autoimune, anormalitate oculară severă;
- dacă pacientul prezintă diabet zaharat care nu se află sub tratament, cu valori anormale ale glicemiei;
- dacă urmează un plan de tratament cu medicamente ce împiedică vindecarea corespunzătoare a rănilor;
- dacă este vorba despre o femeie gravidă;
- dacă prezintă keratoconus, o afecțiune oculară ce presupune subțierea progresivă cu deformare a corneei, cel mai frecvent determinată prin predispoziție genetică;
- dacă pacientul suferă de glaucom sau dacă există suspiciunea de glaucom, cu presiunea intraoculară peste limite normale;
Tehnica utilizată este stabilită în funcție de examenul clinic al pacientului și de rezultatele investigațiilor, printre acestea fiind necesar de efectuat:
- acuitatea vizuală;
- determinarea diametrului pupilar și a diametrului cornean;
- examinare, topografie și pahimetrie corneene;
- examenul câmpului vizual și al fundului de ochi;
- măsurarea tensiunii intraoculare;
Înainte de intervenție, pacientului îi este administrat local, timp de două zile, antibiotic sub formă de picături pentru a evita riscul de infecție.
Tehnica PRK
Tehnica PRK utilizează laserul cu excimeri, fiind o intervenție de primă generație, întrucât, spre deosebire de celelalte tipuri de tratament cu laser apărute ulterior, aceasta presupune îndepărtarea completă a unei parți din epiteliul cornean. Odată îndepărtat, laserul cu excimeri realizează rapid o remodelare corneană pentru a corecta dioptriile pacientului. La finalul intervenției, se aplică pe suprafața oculară o lentilă terapeutică care va fi menținută timp de o săptămână, pentru a permite epiteliului cornean să fie regenerat prin vindecare naturală. (6)
Întreaga intervenție durează aproximativ 20 de minute și se realizează sub anestezie locală sub formă de picături, așadar pacientul nu resimte durere în timpul operației de reducere a dioptriilor. Picăturile cu efect anestezic pot fi prescrise de către medic și pentru zilele de după operație, deoarece, pe parcursul recuperării pot apărea simptome precum usturime, durere oculară, fotofobie, lăcrimare. Imediat post-operator, vederea poate fi încețoșată, ulterior pacientul observând o îmbunătățire semnificativă a acuității vizuale. (7)
Riscul acestei intervenții este foarte mic, iar complicațiile apar foarte rar, printre ele putând să se numere:
- regresia dioptriilor;
- fotofobie de lungă durată;
- edem sau ectazie corneană;
- infecții;
- extrem de rar, pierderea vederii;
Tehnica FemtoLASIK
Tehnica FemtoLASIK reprezintă o intervenție de a doua generație, deoarece sunt utilizate două tipuri de laser, anume cel Femto și cel cu excimeri. Prin comparație cu tehnica PRK, tehnica FemtoLASIK nu presupune o îndepărtare totală a epiteliului cornean cu vindecare naturală ulterioară, ci decuparea unei suprafețe corneene, asemenea unui „capac”. Expunerea temporară a epiteliului cornean se realizează pentru a putea utiliza laserul cu excimeri în corectarea dioptriilor prin remodelare corneană. Ulterior, capacul cornean este este repoziționat. (8)
Această intervenție durează, de asemenea, 15-20 de minute, fără durere, sub anestezie locală. Tehnica FemtoLASIK prezintă mai puține simptome post-operatorii, durerea apărând mai rar. Complicațiile posibile sunt asemănătoare celor pentru tehnica PRK, existând risc mic de edem sau ectazie corneană, regresia dioptriilor, fotofobie, infecții, pliuri corneene, vindecare anormală.
Tehnica ReLEx SMILE
Tehnica ReLEx SMILE este una dintre cele mai moderne metode de reducere a dioptriilor, deoarece sistemul de laser utilizat permite realizarea operației fără intervenție majoră la nivelul epiteliului cornean, transformând această metodă în una minim-invazivă, cu foarte puține complicații posibile și o recuperare mai rapidă. De asemenea, gradul de corecție este mult mai mare, putând fi utilizată pentru pacienți care necesită o reducere semnificativă a dioptriilor. (9)
Această intervenție chirurgicală durează doar 1-2 minute și este realizată, de asemenea, sub anestezie locală, fără durere.
Implantul de lentile refractive
Există situații în care deficitul de vedere este mult prea sever, cu dioptrii mari, motiv pentru care intervențiile chirurgicale cu laser devin ineficiente. Operația de reducere a dioptriilor prin implantul de lentile refractive presupune înlocuirea totală a cristalinului, lentila naturală a analizatorului vizual, cu un cristalin artificial, care să poată realiza procesul de acomodare în mod optim.
Există mai multe tipuri de cristalin artificial, anume cel monofocal sau cel multifocal, fiecare lentilă realizată artificial prezentând particularități în suprafață, pentru a corecta defectul prezent la pacient:
- cristalinul artificial monofocal este de elecție pentru tratarea defectului prezent în miopie, deoarece suprafața acestuia determină o redistribuire corespunzătoare a fasciculelor de lumină. Acest tip de cristalin este frecvent utilizat și pentru implantul cu lentilă refractivă pentru corectarea cataractei la vârstnici;
- cristalinul artificial multifocal presupune înlocuirea cristalinului cu un tip de lentilă mai avansat, care poate corecta orice viciu de refracție, putând fi util, așadar, și în cazul hipermetropiei și a astigmatismului;
Intervenția este minim-invazivă și durează aproximativ 10 minute, se realizează de asemenea sub anestezie locală, prin utilizare de picături oculare. Este important de menționat faptul că, spre deosebire de celelalte intervenții în care se realizează corectarea deficitului la ambii ochi în aceeași operație, în cazul implantului refractiv se realizează două operații de reducere a dioptriilor, pentru fiecare ochi, în zile diferite.
Complicații
Complicațiile post-operatorii apar foarte rar, printre acestea existând risc de:
- fotofobie;
- infecții, hemoragii;
- lăcrimare, ochi roșu, dureros;
- dezlipire de retină;
Conduită postoperatorie
Recuperarea postoperatorie, indiferent de tehnica utilizată, durează aproximativ o lună, în acest timp fiind necesare anumite măsuri pentru evitarea complicațiilor și pentru asigurarea succesului intervenției chirurgicale. Este important ca pacientul:
- să evite contactul cu ochii, pentru a nu freca și leza epiteliul aflat în proces de vindecare în prima lună;
- să evite locurile cu praf în prima lună;
- să evite baia în locuri publice, precum la mare sau la piscină în prima lună;
- să evite orice contact al ochilor cu apa în primele două săptămâni;
- să evite efortul fizic în primele două săptămâni;
- să evite aplicarea de machiaj sau produse cosmetice în prima lună;
- să poarte ochelari de soare în prima lună postoperator;
- să utilizeze picăturile prescrise de medic, respectând normele de igienă;
Postoperator, sunt necesare vizite la medic pentru verificarea stării pacientului, realizându-se control obligatoriu după o zi, respetciv după o săptămână. Ulterior, se poate realiza control după două luni și un an. De asemenea, în cazul apariției de simptome alarmante, disconfort, senzație neplăcută la nivelul ochilor, este necesară o vizită la medicul oftalmolog pentru evaluare și tratament. (10)
Evoluția pacientului este favorabilă în cele mai multe cazuri, rata de succes a operației de reducere a dioptriilor fiind de 99%, fără risc de mortalitate.
Întrebări frecvente legate de operație
Există riscul de pierdere de vedere?
Operația de reducere a dioptriilor, dacă este realizată corespunzător și, de asemenea, dacă sunt respectate măsurile impuse postoperator, nu prezintă absolut deloc risc de pierdere de vedere.
Mă pot spăla pe cap după intervenția chirurgicală?
În primele două săptămâni postoperator, se recomandă vizita la coafor pentru spălatul pe cap, deoarece este interzis contactul ochilor cu apa și, mai ales, cu produsele de îngrijire precum șampon, balsam, acestea fiind factori pentru iritație oculară și putând determina complicații.
Cât durează senzația de disconfort postoperator?
Simptomele apărute postoperator au o durată variabilă, de la un pacient la altul și, de asemenea, de la un tip de intervenție chirurgicală la altul, însă fotofobia, lăcrimarea abundentă, privirea încețoșată în anumite perioade ale zilei pot apărea pe tot parcursul primei luni postoperator. Simptome neplăcute precum înțepături, umflătură, durere pot apărea în primele două săptămâni, persistența lor peste această durată necesitând o vizită la medicul oftalmolog.
(2) Common eye problems, link: https://www.webmd.com/eye-health/common-eye-problems
(3) Refractive errors, link: https://www.nei.nih.gov/learn-about-eye-health/eye-conditions-and-diseases/refractive-errors
(4) Myopia, link: https://www.allaboutvision.com/conditions/myopia.htm
(5) Is everyoane suitable for laser eye surgery?, link: https://visioneyeinstitute.com.au/eyematters/everyone-suitable-laser-eye-surgery/
(6) What is PRK?, link: https://www.allaboutvision.com/visionsurgery/prk/
(7) PRK Method, link: https://www.eyedayclinic.gr/en/methodos-prk/
(8) Femtosecond Laser Lasik, link: https://www.eyedayclinic.gr/en/femtosecond-laser-lasik/
(9) SMILE laser eye surgerym link: https://www.allaboutvision.com/visionsurgery/smile.htm
(10) Indicatii postoperatorii PRK/LASEK, link: https://www.amaoptimex.ro/indicatii-postoperatorii-prk-lasek/
- Operaţia de schimbare de sex feminin în masculin
- Operația de schimbare de sex masculin în feminin
- Operaţia de proteză de picior
- Operația de hernie femurală
- Orhiectomia - operația de îndepărtare a unui testicul
- Operaţia de tunel carpian
- Operaţia de mărire a sanilor cu implant mamar (silicoane)
- Operaţia de mărire a penisului (elongaţia şi augumentarea de penis)
- Operaţia de coapse (liftingul de coapse)
- Chirurgia în stenoza de arteră renală