Operația de vezică urinară
Vezica urinară este un organ musculo-membranos la nivelul căruia are loc acumularea de urină în intervalul cuprins între două micțiuni. De la nivelul vezicii urinare, urina este eliminată prin intermediul uretrei. Vezica urinară prezintă o formă relativ piramidală, prezintă dimensiuni de 11-12 cm diametrul vertical, 8-9 cm diametrul transversal și 6-7 cm diametrul antero-posterior, prezintă o capacitate cuprinsă între 200 și 250 cmc (maximum 700 cmc) și este localizată extraperitoneal, deasupra diafragmei pelviene și înapoia oaselor pubiene.
Cu toate că vezica urinară prezintă un rol deosebit de important pentru economia organismului uman, datorită numeroaselor sale patologii și complicații, ea poate fi extirpată chirurgical parțial sau în totalitate. Intervenția chirurgicală de îndepărtare a vezicii urinare poartă denumirea de cistectomie.
- În caz de efectuarea cistectomiei radicale la femeile diagnosticate cu neoplasm de vezică urinară, pe lângă îndepărtarea vezicii urinare se impune îndepărtarea uterului, a ovarelor și a unei porțiuni din vagin.
- În caz de efectuare a cistectomiei radicale la bărbații cu cancer de vezică urinară, pe lângă vezica urinară se recomandă îndepărtarea prostatei și a veziculelor seminale.
În ciuda rezultatelor satisfăcătoare în urma efectuării cistectomiei radicale la bolnavii cu neoplasm de vezică urinară, această intervenție chirurgicală asociază o rată mare de morbiditate și este grevată de numeroase complicații, mai mult sau mai puțin severe. [1], [2]
Indicațiile operației de vezică urinară (cistectomie)
Principalele recomandări ale operației de vezică urinară sunt reprezentate de următoarele aspecte:
- neoplasmul vezicii urinare
- neoplasmul de prostată, neoplasmul endometrial, neoplasmul de colon (pentru a evita extinderea procesului canceros la nivelul vezicii urinare). [3], [4], [5]
Tipuri de cistectomie
În funcție de cantitatea de țesut vezical îndepărtată și în funcție de structurile anatomice eliminate, pot fi descrise două tipuri de cistectomie:
- cistectomia parțială, care presupune îndepărtarea unei porțiuni din vezica urinară
- cistectomia radicală, care presupune îndepărtarea chirurgicală a vezicii urinare în întregime alături de ganglionii limfatici și celelalte organe alfate în vecinătatea acesteia (prostată și vezicule seminale la bărbați, uter, ovare și vagin la femei). [1], [2]
Pregătirea preoperatorie în operația de vezică urinară
Înainte de efectuarea cistectomiei se recomandă respectarea următoarelor măsuri, pentru a evita apariția unor complicații severe în timpul sau imediat după efectuarea intervenției chirurgicale. Aceste măsuri sunt reprezentate de următoarele aspecte:
- întreruperea fumatului și a consumului de alcool cu cel puțin două săptămâni înainte de efectuarea intervenției chirurgicale
- întreruperea administrării medicamentelor anticoagulante
- întreruperea administrării anticoncepționalelor orale de către femei
- scăderea în greutate în cazul persoanelor supraponderale
- întreruperea consumului de alimente și de lichide cu cel puțin opt ore înainte de efectuarea intervenției chirurgicale.
La internarea bolnavului care urmează să fie supus operației de vezică urinară în spital, se recomandă determinarea hemoleucogramei complete și a examenului biochimic al sângelui pentru evaluarea statusului biologic al bolnavului, precum și efectuarea anumitor investigații paraclinice (ecografie abdomino-pelvină, tomografie computerizată abdomino-pelvină, rezonanță magnetică nucleară, electrocardiogramă, etc. ). [1], [2], [3], [4], [5]
Modul de desfășurare a operației de vezică urinară
Atât cistectomia radicală, cât și cea parțială se realizează sub anestezie generală. Pe tot parcursul desfășurării actului operator se recomandă monitorizarea frecvenței cardiace și respiratorii, a diurezei și a saturației în oxigen.
Cistectomia se poate realiza pe cale chirurgicală clasică, deschisă, laparoscopic sau prin intermediul tehnicilor de chirurgie robotică.
- Intervenția chirurgicală clasică, deschisă, presupune efectuarea unei incizii la nivelul abdomenului, pentru a putea pătrunde în cavitatea abdomino-pelvină la nivelul vezicii urinare.
- Cistectomia laparoscopică presupune efectuarea unor incizii de dimensiuni reduse, prin intermediul cărora sunt introduse instrumentele chirurgicale necesare accesării cavității abdominale și îndepărtării țesutului vezical.
- Tehnicile de chirurgie robotică pentru îndepărtarea vezicii urinare sunt minim-invazive și constau în efectuarea unor incizii mici la nivelul abdomenului, prin intermediul cărora sunt introduse în cavitatea abdominală anumite brațe robotizate special concepute, cu ajutorul cărora se va desfășura intervenția de îndepărtare a vezicii urinare. În acest ultim context, cistectomia poate fi realizată de la distanță, chirurgul monitorizând și direcționând brațele robotice cu ajutorul unui monitor.
În urma îndepărtării chirurgicale a vezicii urinare (cu rol în acumularea și eliminarea urinei) este necesară redirecționarea fluxului urinar. Aceasta se poate realiza prin intermediul diversiunii vezicale sau montării vezicii ortotopice.
Diversiunea vezicală constă în devierea, cu ajutorul unei stome, a fluxului urinar de la nivelul ureterului la nivelul unui segment intestinal (cel mai frecvent la nivelul ileonului) și de aici la suprafațe pielii, unde este colectată într-o pungă de plastic, atașată la tegument.
Vezica ortotopică reprezintă construirea unei vezici urinare din țesut intestinal, pentru a o înlocui vezica naturală, astfel încât aceasta să formeze o „pungă” între ureter și uretră. În acest mod vezica ortotopică va asigura acumularea de urină și direcționarea acesteia la nivelul uretrei. [1], [2], [3], [4], [5]
Îngrijirea postoperatorie în urma efectuării cistectomiei
În urma efectuării intervenției chirurgicale, se recomandă monitorizarea continuă a bolnavului până la revenirea stării de conștiență și până la restabilirea tuturor funcțiilor din organism. Se recomandă toaletarea și pansarea regulată a plăgii, la intervalul impus de către medicul chirurg. De asemenea, se realizează controlul durerii prin administrarea de analgezice și prevenirea suprainfectării plăgii operatorii prin administrarea de antibiotice. [1], [2]
Complicațiile operației de vezică urinară
Principalele complicații care pot apărea în urma efectuării operației de vezică urinară sunt reprezentate de următoarele aspecte patologice:
- scurgeri urinare
- acidoza
- infecția parenchimului renal
- insuficiența renală
- ocluzia intestinală
- obstrucții urinare
- stricturi urinare
- obstrucție intestinală
- obstrucția ureterală
- hemoragie
- complicații legate de stomă. [3], [4], [5]
2. Victor Stoica, Viorel Scripcariu, COMPENDIU DE SPECIALITĂȚI MEDICO-CHIRURGICALE vol.II, Editura Medicală, București, 2018
3. Bladder removal surgery (cystectomy), link: https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/cystectomy/about/pac-20385108
4. Cystectomy, link: https://patients.uroweb.org/treatments/cystectomy/
5. Bladder Cancer Surgery, link: https://www.cancer.org/cancer/bladder-cancer/treating/surgery.html
- Operaţia de schimbare de sex feminin în masculin
- Operația de schimbare de sex masculin în feminin
- Operaţia de proteză de picior
- Operația de hernie femurală
- Orhiectomia - operația de îndepărtare a unui testicul
- Operaţia de tunel carpian
- Operaţia de mărire a sanilor cu implant mamar (silicoane)
- Operaţia de mărire a penisului (elongaţia şi augumentarea de penis)
- Operaţia de coapse (liftingul de coapse)
- Chirurgia în stenoza de arteră renală