Operația de cancer de colon
Cancerul de colon este o afecțiune neoplazică, caracterizată prin dezvoltarea unei formațiuni tumorale de natură malignă la nivelul intestinului gros.
Conform statisticilor GLOBOCAN efectuate în anul 2012, cancerul de colon se află pe locul trei din punct de vedere a frecvenței afecțiunilor neoplazice. Incidența maximă a cancerului de colon este înregistrată în țările dezvoltate.
Printre factorii etiologici implicați în apariția cancerului de colon amintim ereditatea, alimentația bogată în grăsimi și săracă în fibre alimentare, infecția cu virusul Papiloma uman, fumatul, boala inflamatorie intestinală, administrarea preparatelor hormonale, etc.
Din punct de vedere al simptomatologiei, cancerul de colon se caracterizează prin scădere în greutate într-o perioadă scurtă de timp, inapetență, dureri abdominale, sângerări rectale, tenesme rectale, tulburări de tranzit intestinal (diaree, constipație), anemie.
Tratamentul chirurgical administrat în cazul bolnavilor diagnosticați cu cance de colon variază în funcție de stadiul de evoluție a bolii. Deși reprezintă tratamentul de elecție în cazul multiplelor forme de cancer de colon, tratamentul chirurgical nu poate fi administrat singur, ci trebuie asociat tratamentului antineoplazic chimioterapic și radioterapic.
Chimioterapia și radioterapia au rolul de a reduce în dimensiuni formațiunea tumorală și de a preveni recidiva ei, în urma extirpării chirugicale. În absența administrării chimioterapiei, tratamentul chirurgical este asociat riscului crescut de recidivă tumorală.
În funcție de stadiul de evoluție a cancerului de colon, pot fi descrise două tipuri de intervenții chirurgicale realizate în acest sens:
- Operația curativă de cancer de colon, recomandată în cazul bolii aflate în stadii incipiente, cu potențial crescut de vindecare a leziunii tmorale.
- Operația paleativă de cancer de colon, realizată în cazul bolii aflată în stadii avansate de evoluție, cu scop paleativ, de ameliorare a calității vieții bolnavului în cauză.
Conform datelor din literatura de specialitate, tratamentul chirurgical reprezintă singurul tratament cu viză curativă, în cazul bolnavilor cu cancer de colon. [1], [2], [3], [4], [5]
Care sunt indicațiile și contraindicațiile operației de cancer de colon?
Operația de cancer de colon este recomandată în următoarele circumstanțe:
- În cazul bolnavilor cu cancer de colon aflat în stadii incipiente (caz în care se poate realiza tratamentul chirurgical curativ).
- În cazul bolnavilor cu cancer de colon aflat în stadii avansate de evoluție (caz în care se realizează operația în scop paleativ, de ameliorare a calității vieții bolnavului în cauză).
- Bolnavi cu cancer de colon avansat loco-regional, supuși chimioterapiei și radioterapiei neoadjuvante, în urma cărora formațiunea tumorală a involuat.
- Bolnavi tineri diagnosticați cu cancer de colon, cu speranță lungă de viață și cu status biologic suficient de bun.
Principala contraindicație a operației cancerului de colon o reprezintă bolnavii vârstnici, cu status biologic precar, cu multiple comorbidități asociate, cu boală metastazată, cu risc crescut de dezvoltare a anumitor complicații (precum hemoragie masivă, embolie tumorală, etc.) pe parcursul desfășurării actului operator și deces. [1], [2], [3], [4], [5]
Ce presupune pregătirea preoperatorie în cazul operației de cancer de colon?
În cazul bolnavilor cu cancer de colon, pregătirea preoperatorie constă, în primul rând, în restabilirea statusului hidro-electrolitic, metabolic și hematologic.
Restabilirea statusului hematologic constă în corectarea anemiei, trombocitopeniei și a leucopeniei, prin administrarea de corticosteroizi sau alte medicamente stimulatoare ale măduvei hematopoietice.
Restabilirea statusului hidro-electrolitic presupune corectarea deficitului de calciu, de magneziu sau a oricărui alt deficit de electroliți prezent în organism (potasiu, clor, sodiu, etc.). De asemenea, se recomandă asigurarea unei hidratări corespunzătoare a bolnavului.
În cazul bolnavilor diagnosticați cu anumite afecțiuni metabolice, se recomandă corectarea tulburării metabolice înainte de efectuarea intervenției chirurgicale, pentru a preveni apariția unor complicații legate de aceasta.
Astfel, în cazul bolnavilor cu diabet zaharat, cu valori ale glicemiei aflate peste limita maximă admisă, se recomandă corectarea hiperglicemiei înainte de efectuarea actului operator. În cazul bolnavilor cu diferite afecțiuni endocrine, cu niveluri hormonale modificate față de cele normale, se recomandă tratament medicamentos pentru aducerea în limite normale a substanțelor hormonale.
În cazul bolnavilor depistați cu tumori maligne voluminoase ale colonului, se recomandă efectuarea chimioterapiei și a radioterapiei înainte de intervenția chirugicală, pentru reducerea în dimensiuni a fomrațiunii tumorale.
Există însă și anumite măsuri recomandate de către medic, înainte de efectuarea operației de colon. Dintre acestea amintim:
- Întreruperea fumatului și a consumului de alcool cu cel puțin o lună înainte de efectuarea intervenției chirurgicale. Aceasta se datorează substanțelor chimice aflate în componența celor două elemente, care îngreunea procesul de vindecare a leziunilor operatorii și favorizează infectarea acestora.
- Întreruperea tratamentelor hormonale, inclusiv a administrării de anticoncepționale orale, înainte de efectuarea actului operator.
- Întreruperea administrării de anticoagulante sau antiagregante plachetare, din cauza riscului crescut de sângerare asociat utilizării acestor medicamente.
- Evitarea expunerii îndelungate la soare înainte de efectuarea intervenției chirurgicale (deoarece razele UV pot favoriza proliferarea celulelor tumorale).
- Evitarea efectuării operației de cancer de colon în timpul menstruației la femei (din cauza riscului crescut de sângerare).
La internarea bolnavului în spital, medicul va realiza o anamneză amănunțită, care trebuie să cuprindă date referitoare la boala de față (când a fost depistată, simptome specifice, modul de evoluție sub tratament, etc.), alte boli de care suferă bolnavul, alergii, alte intervenții chirurgicale la care acesta a mai fost supus, medicamente administrate, etc.
De asemenea, se recomandă evaluarea stării de sănătate și a statusului biologic al bolnavului, prin efectuarea unei serii de investigații paraclinice, precum determinarea analizelor de sânge (hemoleucograma completă și examenul biochimic al sângelui), ecocardiografia, electrocardiograma, ecocardiografia Doppler, testele funcționale respiratorii, colonoscopia, tomografia computerizată.
Cu 12 ore înainte de efectuarea intervenției chirurgicale, se recomandă întreruperea alimentației și al consumului de lichide. [3], [4], [5]
Cum se desfășoară operația de cancer de colon?
Operația de cancer de colon se realizează sub anestezie generală. Pe toată durata actului operator, bolnavul va fi conectat la anumite aparate speciale, care vor monitoriza frecvența cardiacă, frecvența respiratorie, tensiunea arterială și saturația în oxigen al sângelui periferic continuu.
De asemenea, se va monta în scop prevenitv o linie venoasă, care va putea fi utilizată în caz de apariție a unei urgențe medicale, precum stop cardio-respirator, reacție de hipersensibilitate la substanța anestezică administrată, etc.
Operația de colon se desfășoară în funcție de localizarea și de stadiul de evoluție al bolii.
Operația de colon efectuată în scop curativ presupune rezecția radicală a fragmantului de intestin la nivelul căruia este localizată tumora malignă, cu margini de siguranță de 5 cm superior și inferior de tumoră. Alături de aceasta, se realizează îndepărtarea completă a mezocolonului aferent și a grupelor ganglionare aflate în vecinătatea procesului tumora, cu ligatura vaselor la origine.
În acest mod se merge pe principiul „no touch”, care presupune evitarea mobilizării tumorii pentru prevenirea diseminării celulelor tumorale.
În cazul în care tumora malignă este localizată la nivelul colonului drept, se practică hemicolectomia dreaptă (îndepărtarea aproximativ a unei jumătăți din colon), urmată de anastomoză ileo-colonică manuală sau mecanică (unirea ileonului cu colonul transvers).
În cazul în care tumora malignă este localizată la nivelul colonului stâng, se efectuează colectomia segmentară stângă înaltă, care presupune ligatura ramurii stângi a arterei colice stângi și a arterei colice medii, cu realizarea anastomozei (unirea) colonului transvers cu colonul descendent.
În cazul tumorilor maligne localizate la nivelul colonului descendent, se realizează hemicolectomia stângă (îndepărtarea unei jumătăți din colonul stâng) cu ligatura arterei mezenterice inferioare la originea sa de la nivelul aortei și efectuarea anastomozei colo-rectale (unirea colonului cu rectul) termino-terminale, prin trecerea colonului transvers prin mezenterul ultimei anse intestinale sau peste ultima ansă ileală.
În cazul tumorilor maligne localizate la nivelul colonului sigmoi, se efectuează colectomia segmentară stângă joasă (îndepărtarea unui segment din colonul sigmoid), cu realizarea anastomozei colo-rectale termino-terminale și ligatura arterei mezenterice inferioare sub locul de ieșire a arterei colice stângi.
În urmă, în cazul în care ganglionii de vecinătate sunt prinși de către procesul tumoral, dacă este prezentă invazia perineurală sau vasculară sau dacă, pe examenul histopatologic, se depistează o formațiune tumorală malignă cu grad redus de diferențiere, intervenția chirurgicală este urmată de chimioterapie și radioterapie.
Operația de cancer de colon realizată în scop paleativ urmărește îmbunătățirea calității vieții bolnavului în cauză și reducerea simptomatologiei specifice, precum durerea, obstrucția și sângerarea. Acest tip de intervenție chirurgicală presupune rezecția tumorii primare și se adresează cu predominanță bolnavilor cu metastaze de dimensiuni reduse și risc operator minim. [1], [2], [3], [4], [5]
Ce presupune îngrijirea postoperatorie în cazul operației de cancer de colon?
După încheierea actului chirurgical, bolnavul este plasat într-un salon de anestezie-terapie intensivă și este monitorizat continuu, până la revenirea stării de conștiență și până la restabilirea tuturor funcțiilor din organism.
Postoperator se recomandă administratrea de analgezice, pentru ameliorarea durerilor operatorii și efectuarea ședințelor de chimioterapie și radioterapie, în cazul intervenției chirurgicale realizată în scop curativ, pentru a preveni recidiva formațiunii tumorale.
La aproximativ două ore după efectuarea intervenției chirurgicale, se poate relua alimentația și consumul de lichide. Se recomandă consumarea alimentelor semi-solide sau lichide, pentru a evita apariția constipației în perioada postoperatorie (aspect care ar duce la agravarea vindecării leziunilor operatorii).
În absența vreunei complicații, bolnavul poate fi externat la aproximativ cinci sau șapte zile de la efectuarea tratamentului chirurgical. Apariția complicațiilor însă prelungesc internarea bolnavului și necesită tratament etiologic suplimentar. [3], [4], [5]
Care sunt posibilele complicații ale operației de cancer de colon?
Din cauza complexității procedeului chirurgical și a implicațiilor clinice ale bolii pentru care se intervine, operația de cancer de colon se asociază deseori apariție anumitor complicații.
Posibilele complicații care pot apărea în timpul sau în urma efectuării operației de cancer de colon, sunt reprezentate de următoarele aspecte patologice:
- Hemoragie intraoperatorie sau postoperatorie
- Diseminarea celulelor tumorale în timpul actului operator (prin mobilizarea tumorii maligne primare)
- Recidivă tumorală postoperatorie
- Infectarea leziunilor operatorii
- Reacție de hipersensibilitate la substanța anestezică administrată
- Decompensare altor afecțiuni cronice de care suferă bolnavul, cu risc crescut de deces
- Tulburări de ritm determinate de anestezicul administrat, cu risc crescut de moarte subită. [1], [2]
2. Victor Stoica, Viorel Scripcariu, COMPENDIU DE SPECIALITĂȚI MEDICO-CHIRURGICALE vol.II, Editura Medicală, București, 2018
3. Surgery for Colon Cancer, link: https://www.cancer.org/cancer/colon-rectal-cancer/treating/colon-surgery.html
4. Colectomy, link: https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/colectomy/about/pac-20384631
5. Colon Surgery, link: https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/colon-surgery
- Operaţia de schimbare de sex feminin în masculin
- Operația de schimbare de sex masculin în feminin
- Operaţia de proteză de picior
- Operația de hernie femurală
- Orhiectomia - operația de îndepărtare a unui testicul
- Operaţia de tunel carpian
- Operaţia de mărire a sanilor cu implant mamar (silicoane)
- Operaţia de mărire a penisului (elongaţia şi augumentarea de penis)
- Operaţia de coapse (liftingul de coapse)
- Chirurgia în stenoza de arteră renală