Operația de deviație de sept (rinoseptoplastie)

Autor: Dr. Purtan Teodora Actualizat la 12-07-2022, 640 vizualizări

Rinoseptoplastia este intervenția chirurgicală de corectare a deviației de sept și de remodelare a nasului. Pe lîngă îmbunătățirea considerabilă a respirației și combaterea sforăitului, care se datorează în mare parte devierii căii respiratorii nazale, acest tip de intervenție chirurgicală mai prezintă și un beneficiu estetic, legat de redimensionarea nasului și corectarea profilului nazal.

 

Când este recomandată rinoseptoplastia și care sunt contraindicațiile ei?

Rinoseptoplastia este recomandată în cazul deviației de sept severe, însoțită de dificultate de respirație nazală și alte manifestări clinice specifice, care agravează calitatea vieții individului în cauză. Deviația de sept ușoară, asimptomatică sau cu simptomatologie redusă nu impune, de regulă, efectuarea rinoseptoplastiei.

 

Printre contraindicațiile rinoseptoplastiei se numără următoarele aspecte:

  • sarcina
  • patologia tumorală nazală
  • bolnavi diagnosticați cu anumite afecțiuni cronice severe, care se pot complica pe parcursul administrării anesteziei și desfășurării actului operator
  • dorința bolnavului de a efectua rinoseptoplastia în scop estetic (rinoseptoplastia se adresează în exclusivitate deviației de sept, pentru corectarea estetică a nasului se practică rinoplastia).

 

În cadrul operației de rinoseptoplastie se poate realiza corecția estetică a nasului în asocierea rezolvării deviației de sept. În schimb, în cadrul rinoplastiei nu se corectează deviația de sept în asocierea remodelării estetice a nasului. [1], [2], [3], [4]

 

Ce presupune pregătirea preoperatorie a rinoseptoplastiei?

Pregătirea preoperatorie a rinoseplastiei este similară rinoplastiei și presupune respectarea următoarelor măsuri:

  • Întreruperea fumatului și al consumului de alcool cu cel puțin două săptămâni înainte de efectuarea intervenției chirurgicale deoarece, substanțele chimice aflate în componența celor două elemente pot îngreuna procesul de vindecare a leziunilor operatorii și pot favoriza apariția infecției locale.
  • Întreruperea administrării de anticoagulante și antiagregante plachetare, medicamente care influențează procesul de coagulare a sângelui, adtorită riscului crescut de hemoragie intraoperatorie și postoperatiorie asociat administrării acestora.
  • Întreruperea administrării de anticoncepționale orale cu cel puțin o lună înainte de efectuarea rinoseptoplastiei, în cazul femeilor care utilizează astfel de medicamente.
  • Evitarea expunerii îndelunagte la razele solare, înainte de efectuarea intervenției chirurgicale.
  • În cazul femeilor, se recomandă evitarea efectuării rinoseptoplastiei în perioada menstruală.
  • Se recomandă evitarea respectării vreunui regim alimentar înainte de efectuarea rinoseptoplastiei deoarece deficitele nutriționale care pot apărea în urma acestuia pot îngreuna procesul de vindecare a leziunilor operatorii.
  • La internarea în spital, medicul va efectua o anamneză amănunțită pentru a obține anumite informații cu privire la celelalte afecțiuni de care suferă bolnavul (afecțiuni cronice, alergii medicamentoase, alte intervneții chirurgicale, etc.), în scopul prevenirii apariției vreunei complicații legate de acestea pe parcursul desfășurării actului operator. De asemenea, se recomandă evaluarea statusului hematologic, cardiovascular și respirator al bolnavului, prin determinarea analizelor de sânge (hemoleucograma completă și examenul biochimic al sângelui) și prin efectuarea unor investigații imagistice în acest sens.
  • Cu opt ore înainte de efectuarea actului operator se recomandă întreruperea alimentării și a consumului de lichide. [1], [2], [3], [4]

 

Cum se desfășoară rinoseptoplastia?

Rinoseptoplastia se desfășoară sub anestezie generală și durează în medie aproximativ între una și trei ore. Este contraindicată efectuarea rinoseptoplastiei înainte de împlinirea vârstei de 18 ani.

 

Pe tot parcursul defășurării actului operator, bolnavul este conectat la aparatură specială, pentru monitorizarea frecvenței cardiace și respiratorii, a tensiunii arteriale și a saturației în oxigen a sângelui periferic. De asemenea, se montează o linie venoasă, care va putea fi utilizată în caz de apariție a unei urgențe medicale, precum stop cardio-respirator, reacție anafilactică secundară alergiei la substanțele anestezice administrate.

 

În funcție de modul de desfășurare a intervenției chirurgicale, pot fi descrise două tipuri de rinoseptoplastiei:

  • Rinoseptoplastia închisă presupune efectuarea a două incizii în porțiunea interioară a narinelor, prin intermediul cărora sunt introduse anumite instrumente chirurgicale speciale, cu ajutorul cărora se remodelează nasul și o incizie la nivelul septului nazal, prin intermediul căreia este îndepărtat excesul de os sau de cartilaj existent la acel nivel, care determină devierea septului nazal.
  • Rinoseptoplastia deschisă este similară celei închise, cui exdcepția inciziei efectuate la nivelul columelei (zona anatomică care separă cele două narine).

 

Se realizează incizia la nivelul narinelor, se decolează tegumentul care acoperă oasele nazale, se incizează septul nazal, se extrage fragmentul de os sau de cartilaj aflat în exces la nivelul septului nazal, se remodelează nasul și se suturează zonele incizate, pentru refacerea continuității tegumentare. [1], [2], [3], [4]

 

Ce presupune îngrijirea postoperatorie în cazul rinoseptoplastiei?

După încheierea actului chirurgical, bolnavul este plasat într-un salon de anestezie-terapie intensivă, unde este monitorizat continuu, până la revenirea stării de conștiență și până la restabilirea tuturor funcțiilor din organism, abolite cu ocazia administrării substanțelor anestezice.

 

La nivelul foselor nazale se aplică două tampoane sterile, special concepute, care vor fi ținute pe loc timp de 24 sau 48 de ore, pentru întreruperea și prevenirea reapariției hemoragiei nazale.

 

În majoritatea cazurilor, în absența unei complicații intraoperatorii sau postoperatorii, bolnavii supuși rinoseptoplastiei sunt externați în următoarea zi, după efectuarea intervenției chirurgicale. În caz de apariție a unei complicații, bolnavul este ținut sub observație în spital și este externat doar în urma corectării acesteia.

 

De asemenea, postoperator se pot administra medicamente analgezice, pentru ameliorarea durerii nazale apărute în urma efectuării intervenției chirurgicale.

 

În urma efectuării rinoseptoplastiei, timp de aproximativ șapte sau zece zile pot persista edemele (umflături) și echimozele (vânătăile) faciale. Postoperator se pot aplica local comprese cu gheață și unguente cu substanțe antiinflamatoare, pentru reducerea edemului și echimozelor faciale.

 

Perioada de recuperare în urma efectuării rinoseptoplastiei durează în medie aproximativ două săptămâni. În toată această perioadă bolnavul este sfătuit să evite suflarea intensă a nasului, să evite purtarea ochelarilor de vedere sau de soare, să evite efectuarea eforturilor fizice intenseși să se ferească de traumatismele nazale.

 

Activitățile cotidiene și profesionale pot fi reluate la aproximativ două săptămâni de la efectuarea rinoplastiei. Efortul fizic însă, este permis doar la o lună de la efectuarea actului operator. [1], [2], [3], [4]

 

Care sunt posibilele complicații ale rinoseptoplastiei?

Ca orice intervenție chirurgicală, rinoseptoplastia poate determina apariția unor complicații, în timpul efectuăriii procedurii (intraoperatorii) sau după încheierea actului operator (postoperatorii).

 

Principalele complicații care pot apărea în timpul sau după încheierea rinoseptoplastiei sunt reprezentate de următoarele aspecte patologice:

  • Reacții alergice și chiar stop cardio-respirator, secundare substanțelor anestezice administrate
  • Hemoragie nazală intraoperatorie sau postoperatorie
  • Infecție nazală postoperatorie
  • Durere nazală postoperatorie îndelungată
  • Cicatrici nazale vizibile
  • Alterarea căilor respiratorii nazale
  • Pierderea sensibilității nazale
  • Vindecare lentă a leziunilor operatorii
  • Dificultăți de respirație
  • Lipsa de obținere a eficienței dorite, atât din punct de vedere medical al corectării deviației de sept, cât și din punct de vedere estetic. [1], [2], [3], [4]
Bibliografie:
1. Manualul MERCK, Ediția a-XVIII-a, Editura All, București, 2014
2. Fauci, Braunwald, Isselbacher, Wilson, Martin, Kasper, Hauser, Longo, HARRISON Principiile Medicinei Interne vol.I și II, Editura Teora, București, 2003
3. Rhinoseptoplasty, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6464839
4. Rhinoseptoplasty, link: https://fortmedica.cz/en/sluzby/rhinoseptoplasty/
Alte articole:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp