Operația de mărire a buzelor

Autor: Varvari Oana Actualizat la 15-07-2022, 415 vizualizări
Operația de mărire a buzelor

Plinătatea buzelor este un factor cheie asociat cu atractivitatea, frumusețea și tinerețea. Odată cu înaintarea în vârstă se pierde din volumul buzelor, apar riduri periorale, se aplatizează arcul lui Cupidon al buzelor, alături de alte semne de îmbătrânire facială.

 

Mărirea cosmetică a buzelor constă în mărirea și remodelarea buzelor, altfel normale, pentru a îmbunătăți relația lor dimensională cu nasul, dinții și structurile faciale din jur ale pacientului. (2)

Indicații

Indicațiile cosmetice ale operației de mărire a buzelor includ pacienții ce doresc o modificare a dimensiunii și formei buzelor. (2)

Contraindicații

Contraindicațiile includ:

  • tulburări ale nervilor faciali,
  • leziuni recurente ale Herpes Simplex,
  • diabetul zaharat,
  • hipertensiunea arterială severă,
  • antecedente de alergii multiple și/sau de tulburări autoimune. (2)

 

Notă: Dimensiunile buzelor ar trebui să respecte următoarele raporturi pentru un aspect cât mai armonios:

  • suprafața buzelor să fie egală cu aproximativ 10% din înălțimea treimii inferioare a feței;
  • lățimea buzelor să fie aproximativ 40% din lățimea feței inferioare;
  • raportul dintre înălțimea buzei superioare și înălțimea buzei inferioare trebuie să fie între 1,6:1 – 2:1 (adică buza inferioară să fie mai înaltă decât cea superioară);
  • în vederea din profil a feței proeminența buzei superioare să fie puțin mai mare decât a buzei inferioare. (4)

 

În cele ce urmează vă vom prezenta opțiunile intervenționale de mărire a buzelor.

Fillere injectabile

Fillerele injectabile sunt substanțe folosite pentru a crește volumul țesuturilor moi. Avantajul acestora este rezultatul rapid și posibilitatea de a face aplicări repetabile, dezavantajul constă în faptul că rezultatul nu este permanent. Cele mai utilizate materiale de umplere sunt colagenul și grăsimea autologă.

 

  • Colagenul este o proteină naturală ce face parte din structura pielii. Rezultatele tratamentului cu colagen injectabil vor începe să diminuă după trei sau patru luni.
  • Acidul hialuronic este o substanță care se regăsește în mod natural în corpul nostru. Efectele injectării acidului hialuronic pot să dureze până la un an, cu prelungirea acestuia dacă se utilizează mixuri cu mărgele de metilmetacrilat, deoarece mărgele rămân în țesutul moale și după resorbția acidului hialuronic. (3)
  • Injectarea de grăsime autologă constă în recoltarea de țesut grăsos dintr-o zonă a corpului (zona abdomenului, coapsei sau fesei) prin folosirea tehnicilor de liposucție și injectarea acesteia în zona buzelor. Rezultatele umplerii cu țesut grăsos sunt permanente, observându-se doar o ușoară reducere a volumui pe parcursul îmbătrânirii. Dezavantajul constă în apariția în timp a unui aspect asimetric, nodular, din cauza unei rate imprevizibile de absorbție/ supraviețuire a țesutului adipos. (1)

Implanturi

Mărirea buzelor cu implant constă în realizarea unor mici incizii în colțurile gurii la nivelul cărora se vor introduce implanturile, care sunt de diferite tipuri și dimensiuni, alese în funcție de dorința pacienților. Intervenția se face cu anestezie locală.
În funcție de materialul utilizat, implanturile sunt:

  • Autogene (recoltate de la pacient) : grăsime, țesut musculo-aponevrotic superficial (recoltat în timpul unui lifting facial concomitent), fascie musculară temporală, țesut cicatricial (dacă este disponibil, de exemplu din cicatricile anterioare unui lifting facial sau de gât);
  • Aloplastice: silicon, politetrafluoretilenă. (4)

Preoperator

Un prim pas este o consultație la chirurgul plastician, în cadrul căreia chirurgul plastician va evalua cu atenție aspectul feței pacientului și tonusul pielii. Se vor discuta dorințele și așteptările pe care le are pacientul în urma intervenției, opțiunile intervenționale și alegerea uneia dintre ele, iar ulterior programarea pentru intervenție. (2)

Postoperator

Zonele tratate cu materiale injectabile necesită puțină ingrijire postoperatorie. Postintervenție chirurgicală cu implant se recomandă acoperirea buzelor cu un unguent pe bază de antibiotic de 3-4 ori pe zi timp de o săptămână postoperator, pentru a preveni apariția infecțiilor, precum și clătirea gurii cu o soluție salină de 4-6 ori pe zi.

 

În primele 24 de ore se poate aplica local, dar nu direct pe piele, o pungă cu gheață pentru a reduce inflamația.

 

Vorbitul, zâmbetul și râsul se limitează în primele 5-7 zile postoperator.

 

Pentru durere se pot utiliza analgezice orale, la prescrierea doctorului.

 

După 5-7 zile se îndepărtează, de către chirurgul plastician, firele neresorbabile de la locul suturii.

 

Urmărirea pacientul constă în vizite la cabinet la 1, 7 și 30 de zile, momente în care se evaluează forma, simetria, funcția buzelor și vindecarea rănilor.

 

Postoperator pacientul poate resimți:

  • amorțeală persistentă, parestezii în jurul buzelor, e destul de neplăcută, dar trece în 4-6 săptămâni;
  • edemul buzelor, care se rezolvă de la sine în 7-10 zile postoperator;
  • echimoze locale. (2)

Complicații posibile

Injectarea de colagen bovin necesită testarea sensibilității în prealabil, pentru a evita apariția unei reacții alergice. Alte complicații includ: injectarea intravasculară, deformarea pielii, cicatrice, formarea de hematom și granulom. (5)

 

Complicațiile transferului de grăsime includ:

  • injectarea intravasculară,
  • hematom la locul de unde s-a prelevat grăsimea,
  • infecția,
  • nodularitatea și
  • asimetra buzelor.

 

În urma implantării unui material sintetic poate să apară infecția, asimetria buzelor, reacții alergice, întărirea materialului, necesitând îndepărtarea lui, alterarea funcției buzelor, modificări ale sensibilității, malpoziția implantului și extrudarea (aceasta poate fi evitată dacă se alege dimensiunea corectă, se mențin planurile de disecție adecvată și realizarea unei suturi suficient de solidă). Implanturile de politetrafluoretilenă pot să se contracte la nivelul capsulei cu formarea unui contur neregulat și asimetrie. (4)

 

Infecția poate să apară în urma oricărui tip de tratament, aceasta se poate trata cu antibiotice sistemice, însă dacă este severă atunci se impune îndepărtarea implantului.

Concluzii

Există numeroase tehnici prin care se poate câștiga volum la nivelul buzelor. Fiecare dintre ele prezintă avantajele și dezavantaje, încă nu s-a stabilit care dintre acestea ar fi cea mai bună. Pacientul împreună cu chirurgul plastician pot alege care dintre intervenții e cea mai potrivită. Însă, înainte de a lua decizia de face o operație de mărire a buzelor este foarte importantă cunoașterea complicațiilor ce o implică.

Bibliografie:
1 .Deborah Yu. Injectable Fillers. Link: https://emedicine.medscape.com/article/1271282-overview
2. J. de la Torre. Lip Augmentation Treatment & Management. Link: https://emedicine.medscape.com/article/1288367-treatment#d17
3 .L. M. Czumbel, S. Farkasdi, N. Gede, A. Miko, D. Csupor et al. Hyaluronic Acid Is an Effective Dermal Filler for Lip Augmentation: A Meta-Analysis. Front. Surg 2021. Link: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fsurg.2021.681028/full
4. S. Brody-Camp, B. S. Raggio. Lip Implants. StatPearls Publishing 2022. Link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK546691/
5. L.N. Trinh, K. C. McGuigan, A. Gupta. Delayed Granulomas as a Complication Secondary to Lip Augmentation with Dermal Fillers: A Systematic Review. Surg J 2022, 3;8(1):e69-e79. Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35252562/
Alte articole:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp