Operația de transplant de păr
La nivel global 60% dintre bărbaÈ›i È™i 50% dintre femei se confruntă cu căderea părului. Deseori oameni apelează la creme sau diverse substanÈ›e care promit regenerarea miraculoasă a părului. Prin comparaÈ›ie, operaÈ›ia de transplant de păr oferă mai multe garanÈ›ii că părul implantat se va regenera È™i că podoaba capilară va redeveni sănătoasă. Avansul tehnologic È™i modalitățile de transplant minimum dureroase fac ca această procedură să fie din ce în ce mai căutată, cele mai recente statistici globale spunând că transplantul de păr a avut o creÈ™tere de 76% între 2006 È™i 2014, iar dintre toate intervenÈ›iile chirurgicale transplantul de păr la bărbaÈ›i a reprezentat 85%. În cele ce urmează vei regăsi un ghid complet al operaÈ›iilor de transplant de păr: în ce constă, ce trebuie să faci înainte È™i după, ce alimente trebuie să eviÈ›i, care sunt È™ansele de succes È™i multe altele. (1, 2)
Operația de transplant de păr pe scurt
În câteva cuvinte, operaÈ›ia de transplant de păr constă în transferarea părului dintr-o zonă a capului în care este prezent din abundență într-o zonă în care lipseÈ™te. De regulă, părul este luat din zona cefei însă poate fi extras È™i din alte zone ale corpului (de exemplu, de pe barbă, piept, spate, picioare sau mâini). Înainte de transplant, chirurgul sterilizează zona din care va fi preluat părul È™i aplică un anestezic. În funcÈ›ie de preferinÈ›a fiecăruia, se poate apela È™i la sedare. (3, 4)
Există două metode prin care se poate realiza transplantul de păr: extracția unităților foliculare (FUE) și transplantarea unităților foliculare (FUT). (5, 6)
ExtracÈ›ia unităților foliculare presupune raderea părului de pe ceafă È™i îndepărtarea individuală a foliculilor de pe scalp; vei observa cu ochiul liber zonele din care a fost extras fiecare folicul de păr. Mai apoi, chirurgul va realiza mici orificii în zona cu păr puÈ›in È™i va introduce foliculii extraÈ™i mai devreme. Atât zona de extracÈ›ie cât È™i cea de implantare vor fi apoi acoperite cu bandaje sterile. (7, 8, 9, 10, 11)
Transplantarea unităților foliculare este ceva mai complicată È™i presupune îndepărtarea unei porÈ›iuni din scalp, din aceeaÈ™i zonă, de pe ceafă. Acea porÈ›iune poate avea o lungime de 15-20 cm însă de poate întinde de la o ureche la cealaltă. Zona este cusută È™i acoperită cu bandaj. Mai apoi, chirurgul separă porÈ›iunea recoltată în aproximativ 2.000 de fragmente foliculare, numite grefe. Unele dintre acestea sunt atât de mici încât conÈ›in doar un fir de păr. Folosind un ac sau un cuÈ›it foarte subÈ›ire, chirurgul realizează mici orificii în zona în care părul va fi transplantat apoi introduce grefele de mai devreme. Zona este acoperită apoi cu bandaj. (12, 13, 14)
Cât de eficientă este
OperaÈ›iile de transplant de păr sunt mult mai eficiente decât produsele care promit regenerarea părului. Potrivit statisticilor, între 10 È™i 80% din părul transplantat va creÈ™te la loc în 3-4 luni. Mai mult, chiar È™i în cazul foliculilor de sub piele care nu produc păr, poate apărea creÈ™terea dacă apelezi la terapie cu plasmă, mai spune un studiu din 2016. (14, 15)
Este bine de È™tiut că operaÈ›ii de transplant de păr nu funcÈ›ionează pentru toată lumea. Sunt folosite mai ales pentru a ajuta la refacere părului în cazul cheliei, a subÈ›ierii naturale sau a pierderii părului ca urmare a unui accident. Transplantul de păr nu este la fel de eficient atunci când există cazuri de chelie pe suprafeÈ›e mari, pierderea părului ca urmare a chimioterapiei sau altor forme de tratament È™i porÈ›iuni mari È™i profunde în care este afectat scalpul (cel mai des ca urmare a unui traumatism cerebral). (14)
Cum arată candidatul ideal pentru transplant de păr
Pot apela la operaÈ›ia de transplant de păr atât femeile cât È™i bărbaÈ›ii. Pentru a fi eligibil, este nevoie să ai o cantitate generoasă de păr sănătos pentru a putea fi transplantat È™i ca organismul să aibă capacitatea de a creÈ™te fire de păr în zona de pe scalp în care părul este subÈ›ire sau absent. O consultaÈ›ie la dermatolog va lămuri aceste lucruri. Prin comparaÈ›ie cu alte intervenÈ›ii chirurgicale, transplantul de păr la o vârstă fragedă (mai puÈ›in de 25 ani) nu are avantaje, deoarece doctorii nu pot prognoza cât de mult sau de puÈ›in se va dezvolta părul. (15)
Cine NU ar trebui să apeleze la transplantul de păr
În unele cazuri, operaÈ›ia de transplant de păr este interzisă. În această categorie intră persoanele hipertensive, diabeticii, cei care au probleme cu formarea cheagurilor de sânge È™i persoanele predispuse la cicatrici. Orice pacient trebuie să îi spună chirurgului dacă ia medicamente cu sau fără reÈ›etă, suplimente naturiste, warfarină sau aspirină. Tutunul poate afecta efectele operaÈ›iei deci fumătorii trebuie să spună acest lucru doctorului. (10, 16)
De asemenea, anumite probleme dermatologice contravin operaÈ›iei de transplant de păr. Printre acestea se află afecÈ›iuni precum lupus eritematos discoid, lichenul plat, lichenul planopilaris, psoriazis È™i alopecia areată (în faza activă). (16, 17)
Cât costă la privat
PreÈ›ul pentru o zonă medie costă circa 2.500 euro pentru 4.250 fire de păr. Acesta poate varia în funcÈ›ie de durata realizării procedurii, de experienÈ›a chirurgului È™i de tehnica folosită. La acest preÈ› se adaugă produsele de îngrijire necesare post-intervenÈ›ie.
Pregătirea de operație
Pentru a preîntâmpina apariÈ›ia unor complicaÈ›ii asociate operaÈ›iei de transplant de păr, pacienÈ›ii trebuie să ia seamă de câteva lucruri; de exemplu, trebuie să È™tie care sunt alimentele È™i medicamentele ce nu ar trebui luate înainte de intervenÈ›ie dar È™i ce analize ar trebui să facă pentru ca operaÈ›ia să decurgă fără incidente.
Ce trebuie să faci înainte de operaÈ›ie
Înainte de operaÈ›ie, pacientul trebuie să consulte doctorul pentru a stabili ultimele detalii. Mai jos sunt câteva lucruri pe care ar trebui să le faci/să nu le faci înainte de transplantul de păr: (6, 18)
- Evită să fumezi cu cel puÈ›in două săptămâni înainte de intervenÈ›ie
- Vorbește cu o rudă sau un prieten apropiat să te ducă acasă după operație
- Asigură-te că ai discutat la locul de muncă deoarece va trebui să stai acasă 2-5 zile
- Aprovizionează-te cu cele necesare pentru perioada post-operatorie
- Evită pentru 1-2 săptămâni (vorbeÈ™te cu doctorul) medicamente care ar putea provoca sângerări sau care afectează fixarea grefelor – evită aspirina ibuprofenul, vitamina B È™i E (cu cel puÈ›in o săptămână înainte)
- Spală părul cu o seară înainte sau chiar în dimineaÈ›a intervenÈ›iei È™i întreabă doctorul dacă trebuie să foloseÈ™ti un È™ampon special sau să eviÈ›i anumite ingrediente
- În ziua operaÈ›iei poartă haine comode care nu se scot pe cap (de exemplu, o cămașă cu nasturi)
- Nu te tunde È™i nu îÈ›i vopsi părul în apropierea intervenÈ›iei (1-2 săptămâni)
- Evită folosirea produselor împotriva căderii părului (în special, cele cu minoxidil) cu trei zile înainte de operaÈ›ia de transplant de păr
- Evită expunerea la soare cu cel puÈ›in două săptămâni înainte de operaÈ›ie
- Dacă eÈ™ti predispus la mătreață vorbeÈ™te cu doctorul pentru a-È›i recomanda un È™ampon (de exemplu, pe bază de ketoconazol) È™i foloseÈ™te-l zilnic timp de trei zile înainte de intervenÈ›ie
- Dacă transplantul de păr se face din altă zonă decât de pe ceafă, va trebui să te razi pe zona donoare (piept, spate, coapse sau zona pubiană) cu patru zile înainte de operaÈ›ie
Dieta preoperatorie
Pentru o intervenÈ›ie de succes, pacienÈ›ii trebuie să respecte câteva indicaÈ›ii cu privire la dieta preoperatorie. Mai jos sunt cele mai importante dintre ele: (6, 16, 17)
- Evită să consumi alcool cu cel puÈ›in două săptămâni înainte de intervenÈ›ie
- Evită să consumi cafeină (cafea, ceai, ciocolată, băuturi energizante) cu 24 ore înainte de operaÈ›ie
- Evită suplimentele cu ginseng, gingko biloba È™i extract de usturoi cu cel puÈ›in o săptămână înainte de transplantul de păr
- Evită consumul de ceai cu o săptămână înainte de procedură – unele ceaiuri din plante au ingrediente care subÈ›iază sângele
- Evită consumul alimentelor picante cu cel puÈ›in două zile înainte de operaÈ›ie
- Evită pudrele proteice È™i suplimentele de acest fel cu È™apte zile înainte de transplant
De asemenea, experÈ›ii recomandă luarea unei mici gustări înainte de intervenÈ›ie, fie micul dejun fie prânzul în funcÈ›ie de ora operaÈ›iei. Acest lucru este vital pentru:
- echilibrarea nivelului zahărului din sânge
- încetinirea procesului de metabolizarea a lidocainei (anestezia) – din acest motiv chirurgul poate folosi mai puÈ›in anestezic fapt care reduce riscul de umflături după intervenÈ›ie
Analize utile preoperator
Înainte de operaÈ›ia de transplant de păr, se vor realiza analize pentru detectarea hepatitei, HIV/SIDA, teste standard de sânge È™i teste pentru a vedea timpul de coagulare a sângelui. Aceste informaÈ›ii sunt esenÈ›iale pentru ca operaÈ›ia să decurgă cu succes. (18)
Intervenția chirurgicală - procedura
În general, operaÈ›iile de transplant de păr se realizează în cabinetul doctorului sau într-o clinică specializată. Chirurgul va alege metoda de transplant iar părul va fi transplantat fie prin metoda FUE (extracÈ›ia unităților foliculare) fie prin metoda FUT (transplantarea unităților foliculare).
În ce constă operaÈ›ia?
Doctorul va lua părul din zonele în care creÈ™te sănătos È™i îl va transfera în zona cu puÈ›in păr. De regulă se ia din spatele capului, din zona cefei însă poate fi extras È™i din alte zone ale corpului. Înainte de transplant, chirurgul va steriliza zona de unde urmează a fi îndepărtat părul cu o soluÈ›ie pe bază de lidocaină. De la caz la caz, pacientul poate cere să fie sedat. (12)
Apoi, doctorul va realiza transplantul de păr. Dacă se apelează la transplantarea unităților foliculare, doctorul va îndepărta o porÈ›iune de piele cu foliculi de păr din zona cefei. Aceasta poate fi de mici dimensiuni (15-20 cm) sau se poate întinde de la o ureche la alta. Mai apoi, această bandă de scalp este împărÈ›ită în porÈ›iuni foarte mici, numite grefe; doctorul È™i asistenÈ›ii săi pot crea până la 2.000 de astfel de fragmente iar unele dintre ele conÈ›in doar un folicul de păr. Folosind un ac chirurgical sau un cuÈ›it minuscul, doctorul va face, apoi, incizii în zona în care urmează a fi realizat transplantul È™i introduce fragmentele de mai devreme. La final, zona din care au fost extrasă pielea cu foliculii de păr este cusută È™i bandajată. (12, 13, 14)
Prin comparaÈ›ie, extracÈ›ia unităților foliculare este ceva mai simplă. Pentru început, se va rade porÈ›iune de păr de la ceafă. Chirurgul va extrage foliculii de păr unul după altul È™i îi va introduce, după realizarea inciziilor, în zona în care părul este rar sau absent. Zona de unde au fost extraÈ™i foliculii de păr este apoi acoperită cu bandaj steril. (7, 9, 17)
Cât durează operaÈ›ia
În funcÈ›ie de numărul de foliculi de păr transplantaÈ›i, operaÈ›ia de transplant de păr poate dura între două ore È™i 7-8 ore. Acest timp trece mai repede dacă pacientul este adormit sau se uită la televizor, citeÈ™te sau ascultă muzică. (18, 19)
Anestezia
De regulă, operaÈ›iile de transplant de păr necesită anestezie locală pentru perioade lungi de timp (de la două ore în sus). În general, este nevoie de o combinaÈ›ie de agenÈ›i anestezici È™i soluÈ›ii vasoconstrictoare. (20)
În ultimii ani, cea mai folosită formă de anestezie în operaÈ›iile de transplant de păr este lidocaina. Aceasta acÈ›ionează rapid, făcându-È™i efectul după doar două minute de la injectare iar combinaÈ›ia cu adrenalina o face să fie eficientă până la patru ore. În cele mai multe cazuri, o sesiune de transplant de păr poate implica 2-3 injecÈ›ii cu lidocaină la un interval de 2-3 ore. (21)
Ca alternative, se folosesc bupivacaină È™i ropivacaină însă acestea sunt mai costisitoare È™i au o toxicitate mai mare, eficacitatea por persistând chiar È™i după finalizarea intervenÈ›iei. De regulă, doctorii apelează la ele doar atunci când procedurile necesită incizii adânci pentru preluarea donorilor. (16)
Riscul intervenției
Riscurile la operaÈ›ia de transplant de păr sunt reduse dacă respecÈ›i indicaÈ›iile doctorului È™i nu suferi de boli cronice. Atunci când au apărut complicaÈ›ii, acestea au fost pe fondul unei hipersensibilități la lidocaină (anestetic). În general, se injectează 7,7 mg de anestezic pe kg corp. De exemplu, pentru un pacient de 70 kg, va fie nevoie de circa 539 mg de anestezic. Indiferent de caz È™i de greutatea pacientului, nu trebuie să se depășească 550 mg de anestezic. (4, 22)
Posibile complicații intraoperator
Mai jos sunt principalele complicații asociate cu operația de transplant de păr: (4, 22, 23)
- reacÈ›ii adverse la anestezie – sensibilitate la lumină, înroÈ™irea pielii, umflături È™i reacÈ›ii psihologice care apar mai ales pe fondul fricii de operaÈ›ie decât ca urmare a anesteziei în sine
- tahicardie – poate apărea în combinaÈ›iile de lidocaina È™i adrenalină – acestea nu sunt recomandate pacienÈ›ilor cardiaci deoarece creÈ™te riscul de complicaÈ›ii
De asemenea, dacă există afecÈ›iuni neidentificate sau dacă sunt implantate prea multe grefe într-un timp prea scurt este posibil ca intervenÈ›ia să nu aibă succes. (20, 22)
Imediat după operație
Imediat după operaÈ›ia de transplant de păr, scalpul resimte durere; doctorul poate recomanda medicaÈ›ie antiinflamatoare precum ibuprofen È™i triamocinolon pentru a reduce din umflături iar bandajele trebuie È›inute pentru câteva zile după procedură. În funcÈ›ie de caz, doctorul poate recomanda antibiotice pentru a preveni infecÈ›iile È™i a reduce din umflături È™i È™ampoane sau creme cu minoxidil pentru a stimula creÈ™terea părului. În cele mai multe cazuri, pacientul poate reveni la activitățile zilnice după circa cinci zile de la operaÈ›ie. (24)
De cele mai multe ori, chirurgul recomandă È™amponarea zonei la 24 de ore după intervenÈ›ie. Curățarea zonei este importantă pentru a preveni formarea crustei. Aceasta din urmă se poate lipi de foliculii de păr È™i creÈ™te riscul de pierderea a noilor foliculi transplantaÈ›i în primele 7-10 zile postoperatorii. (25)
În aceste prime zile, unele fire transplantate traumatizate în urma relocării pot cădea. Acest efect poartă numele de „È™oc capilar” È™i este perfect normal. După circa 2-3 luni, părul va începe să crească în mod normal din foliculii de păr transplantaÈ›i. În cele mai multe cazuri, părul se va îngroÈ™a după circa È™ase luni de la intervenÈ›ie. Uneori, părul începe să cadă în alte zone ale capului. (26)
Evoluția și prognosticul postoperator
Dacă pacientul nu are boli cronice sau alergii la substanțele folosite operația de transplant de păr ar trebui să decurgă fără probleme iar creșterea părului să revină la normal după 3-6 luni. (24)
Complicații
Ca È™i în cazul oricărei alte intervenÈ›ii, È™i operaÈ›ia de transplant de păr vine cu propriile riscuri, efecte adverse È™i eventuale complicaÈ›ii. Mai jos sunt cele mai răspândite dintre acestea: (5, 22, 25, 26, 27)
- reacții la anestezie (amețeli, durere, o creștere a pulsului)
- alergie la una dintre componentele anestezicului
- sângerări
- durere
- umflături
- formarea cicatricilor
- creșterea nenaturală a părului (poate fi nevoie de o nouă intervenție)
- sughiÈ› – la 4% dintre pacienÈ›i
De asemenea, mâncărimile sunt normale în zona donatoare cât È™i în cea donoare. Cremele topice cu aloe vera, sprayurile cu soluÈ›ie salină sau antihistaminice orale poate ajuta la reducerea mâncărimilor. (28, 29)
În cazuri rare, pot apărea infecÈ›ii însă doctorul va recomanda antibiotice imediat după intervenÈ›ie pentru a reduce acest risc. Ocazional, apare un abces de-a lungul inciziei sau în zone grefei iar foarte rar poate părea septicemia (o infecÈ›ie severă care poate pune în pericol viaÈ›a). (30, 31)
Au existat inclusiv cazuri de foliculită. AfecÈ›iunea apare ca o infecÈ›ie care se dezvoltă în jurul foliculului de păr È™i poate apărea atunci când apar primele fire de păr (la 2-3 luni de la operaÈ›ia de transplant de păr). Foliculita se manifestă prin apariÈ›ia unor bubiÈ›e roÈ™ii sau a unor coÈ™uri lângă firele de păr, senzaÈ›ia de mâncărime, durere la atingere, eventuale umflături. De regulă, foliculita se tratează prin antibiotice È™i comprese calde. (32, 33)
Pe de altă parte, folosirea produsele care stimulează creÈ™terea părului (de exemplu, cele pe bază de minoxidil) au efecte secundare precum iritarea scalpului, ameÈ›eli, dureri de cap, puls neregulat, umflarea mâinilor sau picioarelor È™i disfuncÈ›ii sexuale. (34, 35, 36)
Prognoză
În general, la circa două săptămâni de la intervenÈ›ie părul transplantat va începe să cadă iar noile fire de păr vor începe să crească la 2-3 luni de la intervenÈ›ie. După 6-9 luni majoritatea celor care au apelat la operaÈ›ie de transplant de păr vor avea o creÈ™tere de aproximativ 60%. (24)
Recuperare
Majoritatea pacienÈ›ilor pot reveni la serviciu după 3-5 zile de la operaÈ›ie. Cu toate acestea este recomandat ca pacienÈ›ii să fie foarte atenÈ›i cu părul transplantat cel puÈ›in în primele două săptămâni de după intervenÈ›ie. Unii doctori recomandă renunÈ›area la activitățile fizice la sală. Mai jos este o cronologie post-operatorie: (15, 17, 18, 37)
- la 2-5 zile de la operaÈ›ie – bandajele pot fi îndepărtate dar nu este recomandat să atingi zona
- ziua 6 – poÈ›i spăla părul însă cu multă grijă
- după 10-14 zile – restul de bandaje poate fi îndepărtat
- după 2-3 săptămâni – părul transplantat va cădea
- după 3-6 luni – părul va începe să crească
- după 12-18 luni – rezultatele creÈ™terii părului ar trebui să fie complete
Ce urmează după externare
Dacă pacientul mai are bandaje sau alte suturi, va fi nevoie de o nouă consultaÈ›ie pentru a le îndepărta. Acestea sunt îndepărtate la 10-14 zile de la intervenÈ›ie iar firele sunt îndepărtate la 2-3 săptămâni de la operaÈ›ie. (17, 18)
În funcÈ›ie de rezultate È™i de suprafaÈ›a acoperită se poate să fie nevoie de o nouă intervenÈ›ie. Acest lucru este necesar mai ales atunci când primul transplant nu a dus la o densitate mare a firelor de păr. Persoanele care doresc o nouă intervenÈ›ie trebuie să aÈ™tepte minimum 10-12 luni de la prima operaÈ›ie. O a doua intervenÈ›ie depinde mult de elasticitatea scalpului È™i de volumul părului disponibil pentru o nouă extracÈ›ie foliculară. (3, 37)
Dieta de după transplantul de păr
După transplantul de păr, mulÈ›i pacienÈ›i se întreabă ce pot face pentru a-È™i menÈ›ine părul sănătos. Pe lângă medicamentele È™i È™amponul special recomandat de doctor, dieta zilnică este la fel de importantă pentru o podoabă capilară bogată. De exemplu, o dietă dezechilibrată poate chiar împiedica creÈ™terea părului. Cercetătorii au descoperit că o dietă în care lipsesc substanÈ›ele esenÈ›iale (vitamine, minerale, proteine, acizi graÈ™i) poate afecta celulele È™i duce la pierderea temporară a părului din cauza felului în care celulele întrerup creÈ™terea normală a firului de păr. (38)
În primul rând foarte importantă este apa. Aceasta ajută la menÈ›inerea părului sănătos, contribuie la reglarea tensiunii arteriale È™i ajută la echilibrarea organismului în ansamblul său. Mai apoi, substanÈ›ele nutritive sunt esenÈ›iale pentru creÈ™terea È™i menÈ›inerea părului sănătos. Mai jos sunt cele mai importante dintre ele: (39, 40)
- complexul de vitamine B – susÈ›in firul de păr la nivel structural, ajută la metabolizarea proteinelor È™i grăsimilor È™i asistă la vindecarea rănilor. Alimente precum carnea de pui, bananele, avocado, orezul brun, ouăle È™i nucile sunt foarte bogate în vitamina B (41)
- zincul – ajută la repararea celulară, stimulează producÈ›ia de colagen, susÈ›ine sinteza È™i absorbÈ›ia altor minerale È™i vitamine. Zincul se găseÈ™te în alimente precum carnea de vită, stridii, caju, spanac È™i seminÈ›e de dovleac (42, 43, 44, 45, 46)
- fierul – susÈ›ine formarea firelor de păr, stimulează fluxul sângelui cu oxigen È™i nutrienÈ›i la nivelul scalpului È™i susÈ›ine imunitatea pentru a permite vindecarea rănilor în perioada postoperatorie. Fierul poate fi luat din carne de vită, fasole, spanac, ficat È™i scoici (47, 48)
- vitamina E – un antioxidant natural care ajută la vindecarea rănilor È™i previne formarea cicatricilor. Poate fi aplicată sub formă de ulei pe zona donoare È™i donatoare li poate fi preluată din alimentaÈ›ie. Migdalele, spanacul, avocado, seminÈ›ele de floarea-soarelui È™i uleiul de măsline conÈ›in vitamina E (49. 50, 51, 52, 53)
- vitamina C – ajută la vindecarea rănilor, susÈ›ine producÈ›ia de colagen È™i elastină È™i luptă împotriva stresului oxidativ, un proces necesar pentru a preveni căderea părului. Vitamina C se găseÈ™te în ardei gras, kiwi, broccoli, fructe de pădure, citrice, varză kale (54, 55)
- vitamina A – ajută la dezvoltarea celulelor foliculilor de păr È™i contribuie la producÈ›ia de sebum necesar pentru hidratarea scalpului. DeficienÈ›a de vitamina A poate duce la pierderea părului, uscarea scalpului È™i senzaÈ›ia de mâncărimi. Morcovii, cartofii dulci, ficatul de vită, spanacul È™i salata verde conÈ›in vitamina A (56)
De asemenea, este recomandat ca pacienÈ›ii să reducă alimentele bogate în acizi graÈ™i saturaÈ›i È™i colesterol LDT (“rău”). Un nivel normal al colesterolului din sânge ajută la vindecarea mai rapidă a scalpului. (57, 58)
Ce alimente să eviți după operație
Introducerea substanÈ›elor nutritive de mai devreme este foarte importantă însă la fel de importantă este evitarea unor alimente. O dietă dezechilibrată nu este benefică nimănui, mai ales persoanelor care au transplant de păr. În mod ideal, pacientul ar trebui să îÈ™i schimbe obiceiurile alimentare înainte de operaÈ›ie însă dacă acest lucru nu este posibil, schimbarea trebuie să se facă după intervenÈ›ie pentru a asigura creÈ™terea normală a părului. Este recomandată evitarea alimentelor ultraprocesate, a celor care conÈ›in cantități mari de zahăr, sare È™i grăsimi saturate. (40)
Cum ai grijă de păr după operație
În primele 24 ore după operaÈ›ie pacientul trebuie să aibă capul acoperit. Imediat după intervenÈ›ie capul va fi acoperit cu bandaj È™i eventual cu un fes pentru mai multă protecÈ›ie. Pe timpul nopÈ›ii este recomandată menÈ›inerea ridicată a capului pentru cel puÈ›in trei zile. Acest lucru va limita umflăturile. Este bine să mai pui o pernă È™i să dormi pe spate. Următorul pas este ca pacientul să fie foarte atent la simptome. În primele zile este normală o uÈ™oară durere, roÈ™eață È™i umflături însă dacă durerea persistă È™i pare a creÈ™te în intensitate este bine să se adreseze doctorului deoarece există riscul ca una dintre grefe să fie infectată. Mai jos sunt alte sfaturi pentru a avea grijă de păr după operaÈ›ia de transplant de păr: (3, 15, 16)
- Ia medicamentele recomandate de doctor. În general se recomandă medicamente antiinflamatoare È™i antibiotice pentru prevenirea infecÈ›iilor
- Nu te scărpina – zona transplantată poate avea senzaÈ›ia de mâncărime pentru câteva zile însă este bine să eviÈ›i scărpinarea pentru a evita scoaterea accidentată a unor foliculi de păr. Dacă senzaÈ›ia de mâncărime continuă vorbeÈ™te cu doctorul. Acesta îÈ›i va recomanda un medicamente sau o cremă
- Spală părul după două zile de la intervenÈ›ie – în primele săptămâni este recomandat să foloseÈ™ti un È™ampon pentru copii sau un È™ampon special recomandat de doctor. Aplică È™ampon pe scalp È™i aplică miÈ™cări circulare uÈ™oare. Evită să freci scalpul. ClăteÈ™te părul cu un duÈ™ cu presiune mică
- Evită hainele strâmte mai ales în jurul gâtului – alege, în schimb, bluze sau cămăși cu nasturi
- Evită să mergi la piscină – apa clorinată poate afecta transplantul. Este bine să aÈ™tepÈ›i cel puÈ›in două săptămâni înainte de a intra în piscină însă poÈ›i intra în mare după 10 zile. AÈ™teaptă cel puÈ›in o lună înainte de a practica înotul fie în mare sau piscină
- FereÈ™te-te de lumina directă a soarelui – după intervenÈ›ie este bine să porÈ›i o pălărie lejeră cel puÈ›in trei luni după operaÈ›ie. Dacă mergi la plajă, stai sub o umbrelă
- Evită activitățile fizice intense – în prima zi după operaÈ›ie vei fi prea obosit din cauza sedativelor È™i te-ai putea accidenta. După vindecarea rănilor este bine să eviÈ›i timp de cel puÈ›in È™ase luni fotbalul sau alte sporturi care ar putea duce la rănirea capului. Chiar È™i în lipsa traumatismelor craniene, activitățile fizice cresc tensiunea arterială care ar putea duce la sângerarea zonei transplantate. La 2-5 zile de la operaÈ›ie poÈ›i urca scările sau face plimbări ceva mai lungi. Este recomandată să eviÈ›i activitățile sexuale pentru cel puÈ›in 10 zile după operaÈ›ie
- Nu aplica produse de îngrijirea părului È™i nici nu usca părul cu uscătorul pentru cel puÈ›in patru săptămâni după transplant
- Evită aplicarea machiajului cel puțin șapte zile după operație
- Aplică vopsea de păr doar la mai bine de o lună după intervenție
- Piaptănă părul uÈ™or fără a freca zona transplantată È™i doar la cel puÈ›in trei săptămâni de la transplant
- Evită o nouă tunsoare timp de minimum două săptămâni
- Nu folosi creme pentru cicatrici fără a vorbi cu doctorul înainte
Întrebări frecvente legate de operaÈ›ie
Decizia de a apela la operaÈ›ie de implant de păr este una importantă. Deseori, realizarea unei proceduri medicale vine la pachet cu propriile griji È™i eventualele prejudecăți. Informarea È™i documentarea reprezintă un pas în lămurirea acestora. Mai jos sunt câteva dintre cele mai frecvente întrebări legate de operaÈ›ia de transplant de păr. (3, 59, 60)
Va cădea părul după transplant?
Este bine de È™tiut că implantul de păr constă în mai multe etape. În prima etapă se pierde o parte din firele de păr transplantat dar nu È™i foliculii de păr. Vei observa o cădere masivă de păr mai ales în primele 2-4 săptămâni însă la 3-6 luni de la operaÈ›ie părul va începe să crească în mod normal.
Poate eșua transplantul de păr?
Multă lume se preocupă că va pierde din nou păr chiar dacă transplantul în sine a fost unul reuÈ™it. Foarte puÈ›ini foliculi transplantaÈ›i nu mai produc păr odată mutaÈ›i în zona cu probleme. O posibilă problemă a căderii părului în cazul persoanelor care au apelat la transplant se numeÈ™te Teogen effluvium. Acest lucru înseamnă că circa 10% din foliculii de păr intră într-o stare de latență. În acest timp părul încetează să mai crească. Un alt lucru care ar putea cauza probleme de creÈ™tere a părului o reprezintă existenÈ›a unor probleme de sănătate care afectează creÈ™terea părului însă în acest caz este afectat tot părul.
Poate afecta stilul de viață creșterea părului transplantat?
Odată operaÈ›ia reuÈ™ită, părul poate cădea pe fondul administrării unor medicamente (de exemplu, atunci când căderea părului este menÈ›ionată la efecte secundare), fumatului sau expunerii la stres. O dietă echilibrată ajută la menÈ›inerea sănătății părului.
Cât de dureros este transplantul de păr?
Durerea resimÈ›ită variază de la un individ la altul. Pe durata operaÈ›iei se foloseÈ™te anestezic local. InjecÈ›iile pot fi uÈ™or incomode însă durerea este doar temporară. Odată ce anestezicul începe să acÈ›ioneze nu ar mai trebui să simÈ›i durere.
Va arăta natural?
În general, se transplantează câÈ›iva foliculi odată (1-4 foliculi de păr). Acest lucru permite chirurgului să fie atent nu doar la locaÈ›ia părului ci È™i la unghiul È™i direcÈ›ia noilor fire. Drept urmare, părul transplantat va avea un aspect mult mai natural.
Cât de vizibile vor fi cicatricile?
Grefele necesită mici incizii iar cicatricile sunt invizibile dacă nu te uiÈ›i cu atenÈ›ie de aproape. De asemenea, va exista o cicatrice mai vizibilă pe ceafă în zona donatoarea însă va fi acoperită de părul deja existente. Pentru a scăpa de dubii poÈ›i ruga doctorul să îÈ›i arate fotografii cu pacienÈ›i înainte È™i după pentru a vedea gradul de cicatrizare al scalpului.
Cât de repede va creÈ™te părul?
Părul creÈ™te încet chiar È™i la o persoană care nu se confruntă cu alopecie. După realizarea operaÈ›iei, primele fire de păr pot apărea la 3-4 luni distanță datorită ciclului natural de creÈ™tere. Pe măsură ce părul va creÈ™te efectele vor putea fi observate la circa opt luni de la transplant.
Indiferent de câte informaÈ›ii ai, întotdeauna este recomandat să vorbeÈ™ti cu un doctor înainte de a te decide dacă operaÈ›ia de transplant de păr este pentru tine. Este vine să înÈ›elegi că nicio procedură nu are garanÈ›ie de succes 100% È™i că mereu există un risc de cicatrici.
2. Statistics And Research. https://ishrs.org/media/statistics-research/
3. Hair restoration surgery: challenges and solutions. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4507484/
4. Controversies in Hair Transplantation. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6371731/
5. How effective are different hair transplant methods? . https://www.medicalnewstoday.com/articles/327229.php
6. An Update on Diagnosis and Treatment of Female Pattern Hair Loss . https://www.medscape.com/viewarticle/810613_12
7. FUE: What it is? https://ishrs.org/2014/09/10/fue-what-is-it/
8. Novel Technique of Follicular Unit Extraction Hair Transplantation with a Powered Punching Device. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1524-4725.2008.34346.x
9. Follicular unit extraction: minimally invasive surgery for hair transplantation. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12174065
10. Follicular Unit Extraction Hair Transplant. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2956961/
11. Follicular unit extraction hair transplant automation: options in overcoming challenges of the latest technology in hair restoration with the goal of avoiding the line scar. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23031379
12. Elliptical donor stereoscopically assisted micrografting as an approach to further refinement in hair transplantation., https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7798409
13. Advances in Hair Transplantation Technology: Multiphasic Device for Follicular Unit Excision. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31627785
14. Body to Scalp: Evolving Trends in Body Hair Transplantation. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5447335/
15. Outcome of Intra-operative Injected Platelet-rich Plasma Therapy During Follicular Unit Extraction Hair Transplant: A Prospective Randomised Study in Forty Patients. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27761085
15. Hair transplantation surgery. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2825128/
16. Hair transplantation: standard guidelines of care. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18688103
17. Hair Transplantation. https://emedicine.medscape.com/article/839753-overview
18. Hair transplants. https://www.asds.net/skin-experts/skin-treatments/hair-transplants
18. Hair Transplantation Workup. https://emedicine.medscape.com/article/839753-workup
18. A hair transplant can give you permanent, natural-looking results. https://www.aad.org/transplant
19. What are the costs involved with a hair transplant? . https://www.medicalnewstoday.com/articles/320153.php
20. Anesthesia in Hair Transplantation. https://www.researchgate.net/publication/328647422_Anesthesia_in_Hair_Transplantation
21. Local Anesthesia in Hair Transplantation. https://www.researchgate.net/publication/11400855_Local_Anesthesia_in_Hair_Transplantation
22. Complications in Hair Transplantation. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6371733/
23. Intravenous lidocaine in central pain: a double-blind, placebo-controlled, psychophysical study. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10680784
24. What should you expect after a hair transplant? . https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/hair-loss/qa/what-should-you-expect-after-a-hair-transplant
25. After Hair Transplantation. https://drserkanaygin.com/after-hair-transplantation
26. What should I expect during my hair transplant recovery? https://www.plasticsurgery.org/cosmetic-procedures/hair-transplant/recovery
25. 10 Side effects of Hair Transplant Surgery. https://akclinics.org/blog/10-side-effects-hair-transplant-surgery/
26. Side-effects from follicular unit extraction in hair transplantation. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4271303/
27. Autografts in alopecias and other selected dermatological conditions. https://nyaspubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1749-6632.1960.tb40920.x
28. Controversies in Hair Transplantation. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6371731/
29. The Itchy scalp - scratching for an explanatio. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3233984/
30. Complications of Hair Transplantation. https://www.intechopen.com/books/hair-and-scalp-disorders/complications-of-hair-transplantation
31. Cutaneous Mycobacterium abscessus infection following hair transplant. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/ced.12900
32. Recipient area folliculitis after follicular-unit transplantation: characterization of clinical features and analysis of associated factors. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20533937
33. Complications of Hair Restoration Surgery: A Retrospective Analysis. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4212293/
34. A Systematic Review of the Outcome of Hair Transplantation in Primary Scarring Alopecia. https://www.karger.com/Article/Pdf/492539
35. Surgical Complications in Hair Transplantation: A Series of 533 Procedures. https://academic.oup.com/asj/article/29/1/72/295467
36. A study of donor area in follicular unit hair transplantation . http://www.jcasonline.com/article.asp?issn=0974-2077;year=2013;volume=6;issue=4;spage=210;epage=213;aulast=Nirmal
37. Hair transplant. https://www.nhs.uk/conditions/cosmetic-procedures/hair-transplant/
38. Diet and hair loss: effects of nutrient deficiency and supplement use. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5315033/
39. The Role of Vitamins and Minerals in Hair Loss: A Review. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6380979/
40. Nutritional factors and hair loss. https://pdfs.semanticscholar.org/8c59/6dd79d93d5f0721a94b9f6d7b5ce6bebfdb9.pdf
41. Prospective Analytical Controlled Study Evaluating Serum Biotin, Vitamin B12, and Folic Acid in Patients with Premature Canities, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5514791/
42. Analysis of Serum Zinc and Copper Concentrations in Hair Loss. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3870206/
43. Comparing the Effects of Zinc Sulfate, Calcium Pantothenate, Their Combination and Minoxidil Solution Regimens on Controlling Hair Loss in Women: A Randomized Controlled Trial . https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5463555/
44. Diffuse alopecia in a child due to dietary zinc deficiency. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17618180
45. Evaluation of serum zinc level in patients with newly diagnosed and resistant alopecia areata. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26147750
46. Oral Zinc Sulphate in Treatment of Alopecia Areata (Double Blind; Cross- Over Study). https://www.longdom.org/open-access/oral-zinc-sulphate-in-treatment-of-alopecia-areata-double-blind-cross-over-study-2155-9554.1000150.pdf
47. The importance of adequate serum ferritin levels during oral cyproterone acetate and ethinyl oestradiol treatment of diffuse androgen-dependent alopecia in women. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1424176
48. NonScarring Diffuse Hair Loss in Women: a Clinico-Etiological Study from tertiary care center in North-West India. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1111/jocd.12559
49. Review: Free radicals, antioxidants, and the immune system. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10807157
50. Oxidative stress and alopecia areata. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4564047/
51. Effects of Tocotrienol Supplementation on Hair Growth in Human Volunteers . https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3819075/
52. The effects of topical vitamin E on the cosmetic appearance of scars. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10417589
53. Vitamin E in dermatology. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4976416/
54. Pain, purpura and curly hairs. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/ced.12118
55. The hair growth promoting effect of ascorbic acid 2-phosphate, a long-acting Vitamin C derivative. https://www.jdsjournal.com/article/S0923-1811(05)00327-0/abstract
56. Biomarkers of vitamin A status: what do they mean? https://www.who.int/nutrition/publications/micronutrients/background_paper2_report_assessment_vitAandIron_status.pdf
57. Inhibition of glycosphingolipid synthesis reverses skin inflammation and hair loss in ApoE−/− mice fed western diet. https://www.nature.com/articles/s41598-018-28663-9
58. Sterol Intermediates of Cholesterol Biosynthesis Inhibit Hair Growth and Trigger an Innate Immune Response in Cicatricial Alopecia. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3369908/
59. Patient satisfaction in hair transplant surgery. https://www.researchgate.net/publication/265226683_Patient_satisfaction_in_hair_transplant_surgery
60. Hair transplant FAQ: ten common questions about hair loss procedures. https://www.telegraph.co.uk/men/the-filter/hair-transplant-faq-ten-common-questions-hair-loss-procedures/
- Operația de tendon la mână
- Operația de ridicare a pleoapelor - pentru ptoza palpebrală (Blefaroplastia)
- Operația de otoplastie
- Operația de îndepartare a grăsimii (Lipoaspirația / liposculptura)
- Operația de abdominoplastie
- Operația de blefaroplastie
- Operația de mărire a buzelor
- Operația de ridicare a feței / pomeților (lifting facial)
- Operația de ridicare a feselor (Lifting Brazilian fese sau implant fesier)
- Operația de ridicare a feselor prin implant fesier
- Operaţia de coapse (liftingul de coapse)
- Operația de schimbare de sex masculin în feminin
- Operaţia de schimbare de sex feminin în masculin
- Operaţia de schimbare de sex feminin în masculin
- Operația de schimbare de sex masculin în feminin
- Operaţia de proteză de picior
- Operația de hernie femurală
- Orhiectomia - operația de îndepărtare a unui testicul
- Operaţia de tunel carpian
- Operaţia de mărire a sanilor cu implant mamar (silicoane)
- Operaţia de mărire a penisului (elongaţia şi augumentarea de penis)
- Operaţia de coapse (liftingul de coapse)
- Chirurgia în stenoza de arteră renală