Operația de ridicare a pleoapelor - pentru ptoza palpebrală (Blefaroplastia)

Autor: Dr. Purtan Teodora Actualizat la 06-07-2022, 575 vizualizări

Blefaroplastia este intervenția chirurgicală prin intermediul căreia are loc îndepărtarea, în scop estetic, a surplusului de piele prezent la nivelul pleoapelor, datorat proceselor de îmbătrânire.

 

Principalul obiectiv al blefaroplastiei este reprezentat de corectarea semnelor de îmbătrânire și de oboseală apărute la nivelul ochilor.

 

Odată cu îmbătrânirea organismului uman, pielea își pierde elasticitatea; astfel, la nivelul pleoapelor superioare apare excesul cutanat, iar la nivelul pleoapelor inferioare se formează așa numitele „pungi de sub ochi”, datorate protruzionării de grăsime la acest nivel. Astfel, la nivelul pleoapei superioare va apărea excesul de țesutu cutanat, iar la nivelul pleoapei inferioare va apărea excesul de țesut adipos.

 

În funcție de locul în care se desfășoară intervenția chirurgicală, pot fi descrise două tipuri de blefaroplastii:

  • Blefaroplastia superioară, care presupune efectuarea unei incizii la nivelul pliului pleoapei superioare, în scopul eliminării țesutului cutanat aflat în cantități excesive la acest nivel.
  • Blefaroplastia inferioară, care constă în efectuarea unei incizii în regiunea internă a pleoapei, prin intermediul căreia este înlăturat excesul de grăsime existent la acel nivel.

 

Blefaroplastia poate fi realizată la nivelul ambelor pleoape superioare, la ambele pleoape inferioare, sau atât la nivelul pleoapelor superioare, cât și la nivelul celor inferioare.

 

De asemenea, blefaroplastia poate fi realizată în asocierea altor intervenții chirurgicale de natură estetică, precum dermabraziunea, liftingul facial, rinoplastia, peelingul, etc. [1], [2], [3]

 

Când se recomandă efectuarea blefaroplastiei?

Blefaroplastia este o intervenție chirurgicală estetică și funcțională, care se adresează persoanelor de ambele genuri aflate peste vârsta de 40 de ani.
Cel mai frecvent, blefaroplastia a fost efectuată în rândul femeilor. În prezent, datorită unor tulburări ereditare, operația poate fi recomandată și în cazul persoanelor mai tinere, aflate sub vârsta de 40 de ani. [1], [2], [3]

 

Ce presupune pregătirea preoperatorie în cazul blefaroplastiei?

Pregătirea preoperatorie în vederea efectuării blefaroplastiei presupune evaluarea statusului biologic al bolnavului în cauză prin determinarea hemoleucogramei complete și a examinării biochimice a sângelui.

 

De asemenea, medicul va culege informații cu privire la afecțiunile de care suferă bolnavul sau prezente în familia acestuia, prezența bolilor alergice, eventuale alergii medicamentoase, medicamente administrate (precum anticoncepționale, medicamente pentru slăbit, vitamine, antiagregante - Aspirină, etc.).

 

Vor fi efectuate și anumite investigații, precum electrocardiograma și ecocardiografia Doppler, pentru examinarea sistemului cardiovascular, în scopul prevenirii anumitor complicații cardiace pe parcursul efectuării intervenției chirurgicale.

 

Bolnavelor care urmează să fie supuse unei blefaroplastii li se recomandă întreruperea administrării anticoncepționalelor orale cu patru sau șase săptămâni înainte de efectuarea intervenției chirurgicale. De asemenea, înainte de intervenția chirurgicală este contraindicată administrarea unor doze mari de vitamina E și se recomandă renunțarea la fumat, la dieta alimentară și la expunerea la soare în această perioadă.

 

Este contraindicată efectuarea blefaroplastiei în timpul menstruației, din cauza riscului crescut de sângerare la femei în acea perioadă a lunii.

 

Se recomandă întreruperea alimentării și a consumului de apă sau alte băuturi cu șase sau opt ore înainte de efectuarea blefaroplastiei.

 

În dimineața în care urmează să fie efectuată operația, bolnavelor li se recomandă demachierea și spălarea riguroasă a feței. [1], [2], [3]

 

Cum se desfășoară operația de blefaroplastie?

Blefaroplastia poate fi realizată sub anestezie locală sau generală. În caz de efectuarea a anesteziei generale se impune monitorizarea bolnavului prin urmărirea frecvenței cardiace, frecvenței respiratorii, tensiunii arteriale, diurezei și saturației în oxigen a sângelui.

 

Blefaroplastia durează, în medie, între 30 de minute și trei ore, în funcție de experiența medicului chirurg, de complexitatea intervenției, anumite complicații care pot apărea în timpul intervenției chirurgicale și în funcție de asocierea altor operații estetice.

 

  • În cazul blefaroplastiei superioare, se realizează o incizie la nivelul pleoapei superioare, prin care este eliminat surplusul de piele și se remodelează țesutul adipos prezent la acel nivel, astfel încât să confere aspectul de pleoapă tânără, fină și frumoasă.
  • Blefaroplastia inferioară se poate realiza prin efectuarea unei incizii la nivelul marginii libere a pleoapei inferioare, la aproximativ unul sau doi centimetri de gene, pentru eliminarea excesului de grăsime și de țesut cutanat prezent la acest nivel. În cazul în care se elimină doar grăsimea acumulată la nivelul pleoapei inferioare, se poate efectua o incizie pe partea internă a pleoapei inferioare (abord transconjunctival).

 

Prin intermediul acestor incizii poate fi îndepărtat excesul de țesut cutanat (piele), țesut adipos (grăsime) sau țesut muscular (mușchi), prezent la nivelul pleoapelor, care oferă ochilor un aspect de îmbătrânire și de oboseală.

 

După efectuarea inciziilor și evacuarea materialului aflat în exces, se realizează hemostaza locală și se suturează zona incizată prin utilizarea firelor de sutură extrem de fine, care urmează a fi îndepărtate după vindecarea plăgii incizate (la aproximativ șapte zile).

 

De cele mai multe ori, blefaroplastia se efectuează în ambulator. În cazul unei recuperări mai dificeile a bolnavului sau în caz de apariție a unor complicații, se poate apela la internarea de o zi (pe 24 de ore) a bolnavului. [1], [2], [3]

 

Ce presupune îngrijirea postoperatorie a blefaroplastiei?

În urma efectuării blefaroplastiei pot apărea un disconfort ușor la nivel palpebral, prurit sau amorțeli la nivelul pleoapelor, edem palpebral, echimoze palpebrale sau senzația de presiune palpebrală. Toate aceste aspecte clinice sunt însă fiziologice și dispar la scurt timp după efectuarea blefaroplastiei.

 

Pentru a diminua edemul care apare la nivel palpebral, se recomandă așezarea capului într-o poziție mai elevată față de restul corpului în timpul somnului și aplicarea locală a compreselor cu gheață (aceasta din urmă poate fi utilă și în ameliorarea echimozelor locale).

 

În caz de expunere la raze solare, se recomandă utilizarea ochelarilor de soare încă din prima zi postoperator. În primele zece zile de la efectuarea intervenției chirurgicale este contraindicată utilizarea lentilelor de contact.

 

În primele două sau trei săptămâni postoperator se recomandă evitarea efortului fizic, a ridicării de greutății și a expunerii îndelungate la razele soarelui.

 

Conform datelor din literatura de specialitate în chirurgia estetică, operația de blefaroplastie prezintă cele mai eficiente și durabile rezultate. Pentru a putea evalua rezultatele unei operații de blefaroplastie este necesară o perioadă de evoluție postoperatorie cuprinsă între trei și șase luni.

 

Față de țesutul cutanat care continuă să îmbătrânească (cu risc de recidivă a excesului de piele la nivelul pleoapei superioare), pungile de grăsime odată eliminate de la nivelul ochilor nu vor mai reapărea. Conform studiilor realizate în acest sens, a doua operație de blefaroplastie pentru eliminarea țesutului cutanat nou acumulat la nivel palpebral este necesară la mai mult de 10 ani de la efectuarea primei intervenții chirurgicale. [1], [2], [3]

 

Complicațiile blefaroplastiei

Principalele complicații care pot apărea în timpul efectuării blefaroplastiei sau în perioada postoperatorie sunt reprezentate de următoarele aspecte patologice:

  • Infecția plăgii
  • Hematoamele
  • Chistele epidermice
  • Cicatricile inestetice
  • Ptoza palpebrală (mai pronunțată la nivelul pleoapei superioare)
  • Afectarea glandelor lacrimale
  • Conjunctivita
  • Ectropionul (afecțiune caracterizată prin retracția în jos a pleoapei inferioare (foarte rar)
  • Lagoftalmia (imposibilitatea închiderii ochiului operat; poate apărea în mod fiziologic în primele zile de după operație, dar dispare spontan)
  • Echimoze palpebrale
  • Edem palpebral. [1], [2], [3]
Bibliografie:
1. What to Expect from Blepharoplasty, link: https://www.healthline.com/health/blepharoplasty
2. Eyelid Surgery, link: https://www.webmd.com/beauty/cosmetic-procedures-eyelid-surgery#1
3. Blepharoplasty: An Overview, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2840922/
Alte articole:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp