Operația de ridicare a feței / pomeților (lifting facial)

Autor: Dr. Purtan Teodora Actualizat la 20-07-2022, 527 vizualizări

Operația de lifting facial sau ritidectomia este o intervenție chirurgicală desfășurată la nivelul feței care are drept scop întinerirea și îmbunătățirea aspectului feței prin îndepărtarea surplusului de piele apărut la acest nivel și a celorlalte aspecte inestetice, apărute la nivelul feței odată cu înaintarea în vârstă. De asemenea, operația de lifting facial asigură relaxarea, întărirea și creșterea tonusului musculaturii feței.

 

Procesul de îmbătrânire al organismului se caracterizează atât prin deteriorarea structurilor interne (organe, vase de sânge, mușchi, oase, etc.), cât și prin deteriorarea structurilor externe. Efectele procedului de îmbătrânire a organismului se răsfrâng chiar și asupra aspectului, structurii și funcționalității pielii; odată cu înaintarea în vârstă pielea își pierde elasticitatea și suplețea, creând aspectul inestetic de „atârnare”, structura pielii începe să se deterioreze, exteriorizându-se prin apariția ridurilor, iar pielea devine uscată, ternă.

 

Operația de lifting facial este o intervenție chirurgicală estetică complexă și delicată capabilă de a corecta aspectul căzut al feței, cauzat de scăderea rezistenței structurilor de susținere a pielii odată cu înaintarea în vârstă și înlăturarea țesutului adipos aflat în exces la acest nivel. Pentru obținerea unor rezultate satisfăcătoare ale operației de lifting facial, este nevoie de un chirurg estetician care să cunoască în detaliu anatomia facială. [1], [2], [3]

 

Indicațiile operației de lifting facial

Deși operația de lifting facial se adresează persoanelor (bărbați și femei) cu vârste cuprinse între 40 și 70 de ani, în prezent acest tip de intervenție chirurgical este din ce în ce mai frecvent practicat în rândul persoanelor tinere, aflate sub vârsta de 40 de ani.

 

Operația de lifting facial asigură întinerirea pielii faciale și corectarea semnelor de îmbătrânire ale pielii feței este recomandată pentru corectarea semnelor de îmbătrânire ale feței, reprezentate de riduri, exces cutanat sau exces de țesut adipos care creează aspectul de „atârnare” a pielii, piele uscată, ternă sau cicatriciale pielii feței. [1], [2], [3]

 

Pregătirea preoperatorie în cazul liftingului facial

Înainte de efectuarea operației de lifting facial, se recomandă întreruperea fumatului și a consumului de alcool cu cel puțin o săptămână înainte de efectuarea intervenției chriurgicale, pentru a evita interacțiunea substanțelor medicamentoase anestezice cu substanțele chimice aflate în componența alcoolului și a fumului de țigară (aspect care poate duce la apariția unor complicații în timpul desfășurării actului operator).

 

Se recomandă întreruperea administrării de anticoncepționale orale cu o lună înainte de efectuarea operației de lifting facial, pentru a preveni apariția unor complicații legate de dezechilibrele hormonale în timpul desfășurării actului operator. De asemenea, se recomandă întreruperea administrării de anticoagulante sau antiagregante plachetare cu două săptămâni înainte de efectuarea operației de lifting facial, pentru a evita apariția hemoragiilor severe, intraoperatorii sau postoperatorii.

 

Se recomandă evitarea dietelor alimentare restrictive înainte de efectuarea acestei operații, din cauza riscului crescut de întârziere a vindecării leziunilor, apărută pe fondul deficitului de vitamine și minerale apărut în organism.

 

Înainte de efectuarea operației de lifting facial este contraindicată expunerea la raze solare, din cauza posibilității vindecării leziunilor operatorii cu formarea unor cicatrici total inestetice.

 

La internarea bolnavului care urmează să fie supus unei operații de lifting facial în spital, se efectuează un consult medical în cadrul căruia medicul va examina regiunea facială și va culege anumite informații legate de starea de sănătate a bolnavului în cauză, alte boli de care suferă bolnavul sau prezente în familia sa, alergii la anumite medicamente administrate, alte intervenții chirurgicale suferite, condiții de viață și de muncă ale bolnavului, dacă fumează sau consumă alcool, medicamente administrate, etc.

 

De asemenea, se recomandă efectuarea anumitor investigații paraclinice, pentru evaluarea stării de sănătate și a statusului biologic al bolnavului, în vederea prevenirii anumitor complicații legate de existența anumitor comorbidități, precum boli cardiace, diabet zaharat, tulburări de coagulare sau alte boli ale sângelui, funcție renală sau hepatică afectată. Aceste investigații paraclinice sunt reprezentate de hemoleucograma completă și examenul biochimic al sângelui, electrocardiograma, ecocardiografia, ecocardiografia Doppler, etc. [1], [2], [3]

 

Mod de desfășurare a operației de lifting facial

Operația de lifting facial este o intervenție chirurgicală complexă, desfășurată pe cale clasică, deschisă, cu risc operator major, realizată sub anestezie generală, cu o durată cuprinsă între trei și patru ore, în funcție de complexitatea modificărilor necesare, efectuate la nivelul feței.

 

Înainte de efectuarea anesteziei se montează două linii de abord venos, care vor fi utilizate ulterior pentru administrarea medicației specifice de ameliorare a duerii postoperatorii sau a medicației necesare combaterii anumitor complicații care pot apărea intraoperator sau postoperator. Pe toată durata desfășurării actului operator, bolnavul va fi conectat la o aparatură specială pentru monitoizarea funcțiilor vitale (frecvență cardiacă și respiratorie, tensiune arterială, saturație în oxigen a sângelui periferic). De asemenea, se recomandă montarea unei sonde vezicale pentru monitorizarea diurezei.

 

Operația de lifting facial constă în dezinfectarea și realizarea unei incizii la nivelul regiunii temporale, care coboară anterior de urechi, sub lobul auricular și se termină retroauricular. Se separă țesutul cutanat de grăsimea subcutanată și de musculatura aflată în această regiune, se îndepărtează prin secționare excesul de țesut cutanat și de țesut adipos prezent la acest nivel, se realizează suspensia musculaturii și a țesutului conjunctiv-adipos aflat în componența pomeților și se suturează plaga incizată cu ajutorul unor fire de sutură extrem de fine. Postoperator, se menține la locul inciziei un tub de dren pentru aproximativ una sau două zile (24-48 de ore), pentru eliminarea sângelui și a fluidelor acumulate la acel nivel. [1], [2], [3]

 

Îngrijirea postoperatorie în cazul operației de lifting facial

După încheierea operației de lifting facial, bolnavul este așezat într-un salon de anestezie-terapie intensivă și este monitorizat în permanență, până la restabilirea stării de conștiență și a tuturor celorlalte funcții din roganism.

 

În perioada postoperatorie se administrează medicamente analgezice, pentru ameliorarea durerii locale, antiinflamatoare pentru prevenirea apariției inflamației locale, antibiotice pentru a preveni apariția infecției plăgii și antitrombotice pentru prevenirea emboliei pulmonare sau a infarctului miocardic acut. Plaga chirurgicală va fi asepsizată zilnică cu soluție pe bază de betadină, izolată de mediul extern prin aplicarea locală a unui pansament din tifon steril și a unor benzi adezive care să asigure etanșeitatea acestuia. Pansarea plăgii chirurgicale se va realiza regulat, cel puțin o dată pe zi sau ori de câte ori este nevoie, pentru a preveni pătrunderea și multiplicarea agenților patogeni la acel nivel, cu infectarea sa ulterioară.

 

Durata de spitalizare în urma efectuării operației de lifting facial este de aproximativ trei zile. Firele de sutură se vor extrage la aproximativ șapte sau zece zile de la operație.

 

După externare, se recomandă evitarea expunerii la soare, a expunerii la temperaturi scăzute, evitarea aplicării la nivelul feței a produselor cosmetice, evitarea efectuării de efort fizic intens sau a ridicării de greutăți, pentru cel puțin o săptămână de la efectuarea intervenției chirurgicale. [1], [2], [3]

 

Complicațiile operației de lifting facial

Asemenea oricărei alte intervenții chirurgicale și operația de lifting facial poate fi grevată de apariția unor complicații, mai mult sau mai puțin severe, care pot îngreuna procesul de vindecare a leziunilor chirurgicale. Unele dintre aceste complicații dispar în aproximativ 10-14 zile de la efectuarea intervenției chirurgicale, altele însă pot persista pentru o perioadă mai îndelungată.

 

Posibilele complicații ale operației de lifting facial sunt:

  • edem (dispare în 10-14 zile de la operație)
  • echimoze (dispar în 10-14 zile de la operație)
  • infecția plăgii operatorii
  • hemoragie intraoperatorie sau postoperatorie
  • reacție de hipersensibilitate față de substanțele anestezice administrate, manifestate prin dificultăți respiratorii și chiar prin stop cardiorespirator
  • formarea unui hematom local
  • formarea uni serom local
  • embolie pulmonară
  • infarct miocardiac acut (prin formarea locală a unor trombi)
  • pierderea pilozității la nivelul zonei de incizie. [1], [2], [3]
Bibliografie:
1. Face-lift, link: https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/face-lift/about/pac-20394059
2. Facelift: Everything You Need to Know, link: https://www.healthline.com/health/face-lift#cost
3. Facelift: What you need to know, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/244066
Alte articole:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp