Operația de otoplastie

Autor: Dr. Purtan Teodora Actualizat la 07-07-2022, 346 vizualizări

Otoplastia este intervenția chirurgicală care presupune îmbunătățirea formei, dimensiunilor şi poziției urechilor. Mai exact otoplastia este intervenția chirurgicală estetică de remodelare a urechilor, atunci când acestea îmbracă forme ciudate sau de reconstrucție ale urechilor, atunci când acestea sunt atinse de anumite afecțiuni.

 

Spre deosebire de alte intervenții chirurgicale care pot fi urnate de anumite efecte adverse mai mult sau mai puțin severe, otoplastia nu afectează auzul.

 

În funcție de obiectivele sale, pot fi descrise mai multe tipuri de otoplastii:

  • Otoplastia estetică, care are ca scop remodelarea urechii prin miscşoraea sau modelarea lobulului auricular, modelarea antehelixului prin crearea unei curburi la nivelul cartilajului din regiunea superioară a urechii, reducerea în dimensiuni a conchăi (depresiunea cartilaginoasă din mijlocul urechii) şi apropierea urechii de planul extremității cefalice (de cap), prin reducerea unghiului format de planul urechilor cu planul scalpului temporal.
  • Otoplastia reconstructivă are drept obiectiv corectarea deformărilor auriculare posttraumatice sau a malformațiilor auriculare congenitale şi remodelarea urechilor în urma îndepărtării pe cale chiriurgicală a unei formațiuni tumorale locale.

 

În cadrul acestui articol vom aborda acest subiect, menționând care sunt indicațiile şi contraindicațiile otoplastiei, ce presupune pregătirea preoperatorie şi îngrijirea postoperatorie în cazul acestei intervenții chirurgicale, cum se desfăşoară ea şi care sunt posibilele complicații ale sale. [1], [2], [3]

 

Indicațiile otoplastiei

Otoplastia este indicată în următoarele circumstanțe:

  • În cazul persoanelor care prezintă urechi mari, decolate şi proeminente (clăpăuge)
  • Malformații congenitale ale urechii (atrezie auriculară, microtiție)
  • Traumatisme ale urechii, care au dus la deformarea lor
  • Tumori auriculare.

 

Otoplastia este recomandată în cazul bolnavilor care prezintă unghiul format între planul urechilor şi planul acalpului temporal de peste 350 grade (urechile sunt depărtate cu peste 2 cm față de planul capului).

 

Otoplastia poate fi realizată după împlinirea vârstei de 2 ani, în condițiile in care starea de sănătate a pacientului este bună. [1], [2], [3]

 

Contraindicațiile otoplastiei

Otoplastia este contraindicată în următoarele circumstanțe:

  • Copiii aflați sub vârsta de 16 ani.
  • Stare de sănătate alterată, multiple comorbidități.
  • Bolnavi cu predispoziție la formarea cicatricilor cheloide (cicatrici vicioase, dezvoltate în exces, care duce la deformarea zonei de localizare).
  • Bolnavii care nu pot tolera purtarea îndelungată a unei banderole compresive.
  • Aşteptări nerealiste ale bolnavului (dorința referitoare la aspectul, forma şi dimensiunile urechii, imposibil de realizat). [1], [2], [3]

 

Pregătirea preoperatorie în cazul otoplastiei

Înainte de realizarea intervenției chirurgicale, se recomandă un consult medical mai amplu, care va cuprinde evaluarea formei şi a dimensiunilor urechii în raport cu celelalte componente faciale şi în raport cu dimensiunile normale, evaluarea unghiului format de urechi cu planul capului (care în mod normal ar trebui să fie de cel mult 350 de grade), evaluarea conturului helixului, a poziției şi a dimensiunii conchăi şi a poziției şi a dimensiunii lobulului auricular.

 

De asemenea, în cadrul consultului preoperator, medicul va masura dimensiunile actuale are urechilor, va efectua fotografii şi va discuta cu bolnavul în legătură cu aspectul, forma şi dimensiunile dorite ale urechii şi eventualele modificări şi complicații care pot apărea postoperator. Cu cât deformările auriculare sunt mai accentuate, cu atât modificările postoperatorii şi riscul de apariție a complicațiilor va fi mai mare.

 

Pe lângă acestea, se recomandă efectuarea unei anamneze amănunțite, care trebuie să cuprindă date referitoare la antecedentele patologice personale şi familiale ale bolnavului, condiții de viață şi muncă, medicamente administrate şi evaluarea clinică stării de sănătate a bolnavului, urmată de determinarea analizelor de sânge (hemoleucograma completă şi examenul biochimic al sângelui).

 

În perioada preoperatorie se recomandă respectarea următoarelor măsuri:

  • Renunțarea la fumat şi la consumul de alcool, cu cel puțin o lună înainte de efectuarea intervenției chirurgicale.
  • Întreruperea administrării de anticoagulante, pentru a preveni apariția hemoragiei intraoperatorii şi postoperatorii. [1], [2], [3]

 

Modul de desfăşurare a otoplastiei

Otoplastia se realizează sub anestezie generală la copii, respectiv sub anestezie locală în cazul persoanelor adulte şi durează în medie între una şi două ore. În funcție de complexitatea procedurilor de remodelare ale urechii, intervenția chirurgicală poate fi prelungită.

 

Otoplastia presupune realizarea unei incizii în regiunea retroauriculară, la nivelul şanțului retroauricular. Această incizie permite accesul la nivelul cartilajului urechii. În cazul deformărilor minime ale urechii, intervenția chirurgicală se poate realiza prin efectuarea unor incizii mici, de 1-2 mm, la nivelul cărora sunt aşezate firele de sutură remodelatoare.

 

Pentru remodelarea urechilor mari, proeminente şi decolate, se reduce proiecția laterală a conchăi prin apropierea sa de planul capului cu ajutorul firelor de sutură sau prin excizia chirurgicală a unui segmnet din cartilaj.

 

În caz de protruzie a lobulului auricular, poate fi îndepartat excesul de piele aflat în zona retroauriculară sau se poate realiza excizia chirurgicală a fragmentului de cartilaj localizat deasupra lobulului auricular.

 

În cazul lipsei de dezvoltare a antehelixului, la nivelul cartilajului se realizează unele incizii şi suturi prin intermediul cărora poate fi realizată încurbarea dorită. [1], [2], [3]

 

Îngrijirea postoperatorie în urma efectuării otoplastiei

În urma realizării intervenției chirurgicale, plaga operatorie este pansată şi acoperită de un bandaj compresiv, care are rolul de a menține în poziția dorită pavilioanele urechii şi previne apariția hemoragiei locale. Bolnavul este aşezat în decubit dorsal, cu capul uşor ridicat față de planul corpului.

 

În cazul bolnavilor supuşi otoplastiei sub anestezie generală, in urma incheierii actului operator se recomandă plasarea într-un salon de anestezie terapie intensivă şi monitorizarea atentă a bolnavului până la restabilirea stării de conştiență şi la stabilizarea parametrilor vitali (frecvență cardiacă şi respiratorie, tensiune arterială, saturație in oxigen a sângelui periferic).

 

Ameliorarea durerii sau a disconfortului local se realizează prin administrarea de antialgice.

 

În urma realizării otoplastiei, pot apărea edeme şi echimoze la nivelul zonei operate, care vor ceda la aproximativ două săptămâni postoperator.

 

Firele de sutură sunt îndepărtate la aproximativ şapte sau zece zile de la efectuarea intervenției chirurgicale, iar banderola compresivă trebuie menținută timp de una sau două luni, pentru menținerea în poziția dorită a pavilioanelor auriculare.

 

În primele trei luni de la efectuarea intervenției chirurgicale sunt contraindicate expunerea la soare şi efortul fizic intens. [1], [2], [3]

 

Complicațiile otoplastiei

  • Hemoragie intraoperatorie şi postoperatorie
  • Formarea locală a unui hematom
  • Infecția plăgii operatorii
  • Corecția incompletă a urechilor
  • Dehiscența suturii operatorii
  • Formarea cicatricilor vicioase (cheloide)
  • Recidiva diformităților auriculare. [1], [2], [3]
Bibliografie:
1. Otoplasty, link: https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/otoplasty/about/pac-20394822
2. Should I have an otoplasty?, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/246767
3. All About Otoplasty (Cosmetic Ear Surgery), link: https://www.healthline.com/health/otoplasty
Alte articole:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp