Operația de proteză de șold
ArticulaÈ›ia È™oldului este o articulaÈ›ie mare a corpului uman, prin intermediul căreia membrul inferior este ataÈ™at la bazin. Cele două structuri osoase implicate sunt bazinul (osul coxal) È™i femurul, prin partea sa superioară (proximală). Capul femural (parte din femur) pătrunde în acetabul (parte din bazin), alunecarea dintre aceste elemente fiind asigurată de cartilajul articular È™i de membrana sinovială ce le inconjoară. Întreaga structură este stabilizată prin capsula articulară È™i prin ligamente. (1)
OperaÈ›ia de proteză de È™old reprezintă o procedură chirurgicală prin intermediul căreia articulaÈ›ia È™oldului este înlocuită cu una artificială, denumită È™i implant. Scopul intervenÈ›iei este de a reduce durerea È™i de a redobândi mobilitatea articulaÈ›iei, fiind indicată cel mai frecvent în caz de artrită, osteonecroză sau de fractură de È™old. Este necesară atunci când tratamentul non-chirurgical devine ineficient. (2, 3)
IntervenÈ›ia este complexă, deoarece necesită pregătire preoperatorie de câteva săptămâni, internarea pacientului în spital pentru câteva zile È™i recuperare postoperatorie de lungă durată. Pe perioada internării, starea pacientului este monitorizată continuu È™i sunt introduse în rutina zilnică exerciÈ›ii fizice simple de recăpătare a mobilității articulare.
Atroza este cea mai întâlnită formă de artrită, fiind determinată prin degradarea progresivă a cartilajului articular. Diminuarea cartilajului la nivelul unei articulaÈ›ii duce în timp la fricÈ›iunea directă a oaselor, cauzând durere È™i înÈ›epenirea articulaÈ›iei respective. Cele mai afectate sunt articulaÈ›iile mari, mai ales de È™old È™i de genunchi. (4)
Pregătirea pentru operație
O intervenÈ›ie chirurgicală impune o pregătire preoperatorie riguroasă, deoarece există mulÈ›i factori de luat în considerare. În cazul operaÈ›iei de proteză de È™old, fiind vorba despre un sistem prin intermediul căruia realizăm activitățile de zi cu zi, anume articulaÈ›ia È™oldului, trebuie avute în vedere atât pregătiri pentru intervenÈ›ia chirurgicală în sine, cât È™i pentru ce urmează după aceasta.
Înainte de a fi internat, pacientul trebuie să se asigure că domiciliul său îi va asigura o perioadă de recuperare eficientă, putând să aducă modificări care să îi uÈ™ureze deplasarea: instalarea unor bare de sprijin în diferite locuri din casă pentru a face mai uÈ™oară ridicarea È™i pentru a evita căderile, reorganizarea casei astfel încât să evite aplecările excesive, achiziÈ›ionarea cadrului sau a cârjelor. Toate aceste lucruri trebuie realizate preoperator, deoarece recuperarea fizică postoperatorie începe imediat după intervenÈ›ia chirurgicală, un accident în primele zile de după putând să agraveze starea articulaÈ›iei.
Pregătirea pentru operație include realizarea de către medicul ortoped a anamnezei și a examenului clinic complet al pacientului, adică:
- va întreba pacientul despre starea de sănătate, alergii, despre istoricul medical, afecÈ›iuni existente, intervenÈ›ii chirurgicale din trecut, dacă urmează un tratament medicamentos È™i dacă are rude cu afecÈ›iuni cunoscute;
- va examina È™oldul afectat, pentru a stabili gradul de mobilitate, nivelul de durere, tonusul muscular, obÈ›inând o imagine de ansamblu a patologiei existente;
- va solicita analizele utile preoperator: teste de sânge, sumar de urină, test de sarcină pentru femei, electrocardiogramă (EKG), radiografie È™i tomografie computerizată, pentru a planifica ulterior operaÈ›ia; aceste analize pot fi repetate cu o zi înainte de intervenÈ›ie;
După examinare, pacientul va fi informat despre întreaga intervenÈ›ie, despre riscuri È™i despre posibile complicaÈ›ii È™i va fi rugat să semneze formularul de consimțământ pentru acceptarea procedurii operatorii. Fără formularul de consimțământ este imposibilă realizarea intervenÈ›iei chirurgicale. Acest moment este bun pentru a adresa medicului întrebări, pentru a clarifica nelămuriri È™i pentru a stabili exact planul preoperator. Diversele întrebări adresate medicului pot viza durata operaÈ›iei, ce va urma imediat după operaÈ›ie, căt timp durează efectul anesteziei, ce reacÈ›ii pot apărea postoperator, câte zile va rămâne pacientul internat după intervenÈ›ie. (5)
Dieta preoperatorie: în cazul unui pacient supraponderal, este indicat ca acesta să reducă aportul caloric pe cât posibil în săptămânile de dinainte de intervenÈ›ie, o greutate excesivă punând stres suplimentar asupra implantului È™i crescând riscurile operaÈ›iei. De asemenea, indiferent de greutatea pacientului, acesta nu va avea voie să mănânce timp de 8 ore înainte de operaÈ›ia de proteză de È™old, deoarece un stomac plin în timpul intervenÈ›iei poate duce la vomă, regurgitare È™i aspiraÈ›ie sub anestezie, cu risc de pneumonie de aspiraÈ›ie. (4)
Fumatul este un factor care încetineÈ™te vindecarea postoperatorie prin reducerea gradului de oxigenare a È›esuturilor, aÈ™adar, dacă pacientul este fumător, medicul îi va recomanda să se lase de fumat în luna de dinainte de operaÈ›ie È™i să nu reînceapă să fumeze cel puÈ›in o lună postoperator.
Un alt aspect în pregătirea pentru operaÈ›ie este evitarea vizitelor la medicul stomatolog. Orice intervenÈ›ie stomatologică este interzisă două săptămâni preoperator, deoarece există riscul de infecÈ›ii, bacteriile putând să urmeze calea sangvină până la nivelul implantului de È™old, determinând complicaÈ›ii. (4)
Bagajul de spital este, de asemenea, important, deoarece operaÈ›ia de proteză de È™old necesită internarea pacientului pentru câteva zile, aÈ™adar acesta va putea să aducă (6):
- haine de zi, pijamale, halat, papuci;
- produse de îngrijire personală (prosop, săpun, periuță de dinÈ›i, pastă de dinÈ›i, pieptăn, È™ampon, etc.)
- medicamentele uzuale, alături de o listă completă cu denumirea fiecăruia și doza administrată pentru fiecare zi;
- acte, cardul de sănătate, bilete de trimitere, analize realizate anterior, radiografii, listă de alergii, date de contact ale aparținătorilor;
- reviste, cărți;
IntervenÈ›ia chirurgicală – procedură
Există o mare varietate de implanturi de È™old în practica medicală, acestea fiind clasificate după diverse criterii. În funcÈ›ie de partea articulară inclusă în cadrul protezei, există proteze totale de È™old È™i proteze parÈ›iale. Protezele totale pot fi:
- proteze metal-polietilenă (cele mai întâlnite proteze; acestea presupun îndepărtarea completă a colului femural, întreaga articulaÈ›ie coxo-femurală fiind protezată);
- proteze metal-metal (nu se îndepărtează segmente osoase, ci elementele articulaÈ›iei sunt acoperite cu piese metalice, urmând ca acestea să formeze noua articulaÈ›ie);
- proteze speciale pentru situaÈ›ii particulare, adaptate condiÈ›iei pacientului (majoritar în caz de tumori maligne juxtaarticulare);
Protezele parțiale pot fi:
- proteze simple (înlocuiesc un singur elemente articular);
- proteze bipolare (cu structură complexă, cu doi poli de miÈ™care, având scopul de a reduce stresul de frecare);
De asemenea, în funcÈ›ie de materialul din care sunt concepute, există proteze cimentate, de tip metal-polietilenă, È™i proteze necimentate. Cele necimentate se utilizează cel mai frecvent la pacienÈ›ii vărstnici, oferind o fixare foarte bună a osului în cadrul protezei, È™i sunt, la rândul lor, totale sau parÈ›iale. (7)
Astfel, există trei metode de protezare a șoldului:
- artroplastie totală;
- protezare parțială;
- protezare tip „resurfacing”;
Fiecare tip de implant dintre cele prezentate mai sus necesită o procedură operatorie specifică, tipul de proteză de È™old È™i, implicit, planul intervenÈ›iei fiind stabilite împreună cu medicul ortoped, luând în considerare afecÈ›iunea pacientului, activitatea de zi cu zi, riscurile, complicaÈ›iile, preÈ›ul È™i accesibilitatea. (8)
Artroplastia totală de È™old este cea mai comună metodă de tratament, în care porÈ›iunea superioară a femurului È™i cartilajul articular sunt îndepartate complet È™i înlocuite cu elementele protezei. Această intervenÈ›ie chirurgicală poate fi realizată prin tehnică uzuală, cu incizie de aproximativ 15-20 cm, sau prin abordare minim-invazivă, dimensiunea inciziei fiind redusă sub 10 cm.
Durata acestei intervenÈ›ii poate fi de la o oră pănâ la două ore.
Procedura operatorie se realizează sub anestezie, fie generală, cu adormirea completă a pacientului, fie rahianestezie, prin injecÈ›ie la nivelul coloanei vertebrale lombare, în care pacientul este treaz, fără să simtă nimic de la nivelul bazinului în jos. Tipul de anestezie este stabilit de către medicul anestezist, în urma anamnezei realizate pacientului È™i datelor din istoric. După anestezie, pacientul va fi monitorizat continuu de către anestezist, urmărind frecvenÈ›a cardiacă, frecvenÈ›a respiratorie, tensiunea arterială, saturaÈ›ia de oxigen din sânge. De asemenea, i se pot pune perfuzie intravenoasă È™i cateter urinar după caz. (2, 3)
Operația de proteză de șold realizată de către medicul ortoped cuprinde următorii pași:
- incizia la nivelul bazinului anterior sau a bazinului lateral, pentru a expune structurile osoase;
- îndepărtarea È›esutului osos afectat;
- înlocuirea structurilor cu implantul artificial: porÈ›iunea superioară a femurului va fi înlocuită cu o tijă metalică, cimentată sau necimentată. De aceasta se va ataÈ™a un cap protetic, ce va È›ine locul capului femural afectat È™i îndepărtat. În cealaltă structură implicată în articulaÈ›ie, acetabulul, va fi introdusă o cupă în care ulterior va pătrunde perfect capul protetic, formând noua articulaÈ›ie. Alunecarea dintre cele două elemente articulare artificiale va fi asigurată de o bucată de plastic sau de ceramică specială.
- după ce elementele sunt aliniate corect în articulaÈ›ia È™oldului È™i se asigură că nu există hemoragie sau un alt tip de afectare locală, ortopedul va închide incizia prin suturi chirurgicale sau stapler; (3)
Riscul intervenției
Ca în cazul oricărei intervenÈ›ii chirurgicale sub anestezie, există È™i riscul de deces, evaluat prin rata mortalității. Pentru această operaÈ›ie, rata mortalității a fost aproximată la 0,30% pentru primele 30 de zile, respectiv la 0,60% pentru primele 90 de zile de la intervenÈ›ie, având, aÈ™adar, valori foarte mici. Factorii care ar putea creÈ™te rata de mortalitate în perioada postoperatorie imediată sunt vârsta înaintată, prezenÈ›a comorbidităților (afecÈ›iuni respiratorii, cardiovasculare, infecÈ›ii), sexul masculin. Orice alt risc prezent se stabileÈ™te în funcÈ›ie de starea generală de sănătate a pacientului È™i de diverse particularități ale cazului clinic. (9)
Complicații posibile intraoperator
OperaÈ›ia de proteză de È™old este o intervenÈ›ie chirurgicală sigură, fiind realizată frecvent È™i dezvoltată continuu în practica medicală. Cu toate acestea, există uzual o serie de complicaÈ›ii care pot să apară (8):
- complicațiile sistemelor de organ: circulatorii, cerebrale, cardiorespiratorii;
- hemoragii;
- afectare de nerv sciatic, gluteal, crural, cu paralizie ulterioară, alături de afectarea vaselor femurale prin abord chirurgical defectuos;
- dislocări, defecte de cimentare, aliniament osos incorect prin calibrare incorectă a pieselor artificiale;
Conduita postoperatorie
Imediat după operaÈ›ie, pacientul este adus în secÈ›ia de ATI pentru monitorizare, fie pănâ la trezire în cazul anesteziei generale, fie până este stabilizat în cazul anesteziei locale. După ce tensiunea arterială, pulsul si frecvenÈ›a respiratorie ating valori normale, pacientul este mutat în camera de spital, unde, după caz, va rămâne pentru câteva zile. Durata internării postoperatorie este influenÈ›ată È™i de metoda de intervenÈ›ie utilizată, uzuală sau minim-invazivă. Pot apărea edeme tranzitorii, dar care necesită monitorizare.
Patul de spital va fi adaptat astfel încât È™oldul să stea în poziÈ›ie adecvată, pentru a evita dislocări. Nivelul de durere va fi È›inut sub control prin medicaÈ›ie. De asemenea, postoperator este foarte important ca pacientul să urmeze fizioterapie de recăpătare a mobilității articulare pe termen lung. Planul de exerciÈ›ii fizice va fi stabilit alături de un fizioterapeut È™i va include mers zilnic cu cadrul È™i, ulterior, fără cadru când se va putea, atât în spital, cât È™i acasă. Fizioterapeutul va instrui pacientul È™i referitor la modul în care se poate apleca È™i se poate aÈ™eza, astfel încât să reducă stresul aplicat pe proteza de È™old.
Riscul de tromboză venoasă va fi scăzut prin prescrierea È™i administrarea de anticoagulante de către medicul ortoped, mobilizarea timpurie având, de asemenea, un rol în evitarea acestei complicaÈ›ii. (4, 10)
Evoluția și prognosticul postoperator
ComplicaÈ›iile postoperatorii în operaÈ›ia de proteză de È™old au fost rar semnalate, riscul de apariÈ›ie fiind totuÈ™i crescut de afecÈ›iuni cronice preexistente, vârsta înaintată sau conduită perioperatorie È™i postoperatorie defectuoasă. Printre aceste complicaÈ›ii, se regăsesc (7):
- infecÈ›iile, putând să apară oricând după intervenÈ›ie, de la zile până la ani, dar, dacă sunt descoperite la timp, sunt uÈ™or de tratat prin antibiotice;
- luxaÈ›ia de proteză, cu deplasarea elementelor articulare, riscul scăzând odată cu trecerea timpului; nu toate cazurile necesită o nouă intervenÈ›ie chirurgicală, ci se corectează prin replasarea membrului în È™old
- uzura implantului, o complicație apărută prin activitate fizică intensă, exagerată, cu stres crescut asupra protezei;
- tromboza venoasă profundă, o complicaÈ›ie frecvent întâlnită, ce presupune formarea de cheaguri de sânge ce pot determina local edem sau pot disemina, ajungând la nivel pulmonar È™i determinând trombembolism pulmonar;
- hemoragia, prin supradozare cu medicamente anticoagulante;
Perioada de după externare
După externarea pacientului, este necesară adaptarea activității fizice pentru a creÈ™te mobilitatea È™oldului, respectând îndrumarea fizioterapeutului. Vor fi evitate exerciÈ›iile fizice intense, aplecările excesive, imobilizarea prelungită la pat, căderile. Este indicat să existe ajutor din partea aparÈ›inătorilor È™i să fie folosite cadrul, cârjele, barele de sprijin.
Revenirea pentru control se va realiza în perioada decisă de ortoped, de obicei după 6-8 săptămâni de la operaÈ›ie, pentru a evalua incizia, starea È™oldului È™i alte simptome apărute.
Pentru controlul durerii vor fi prescrise anumite medicamente după caz, fiind important de respectat sfatul medicului, unele medicamente precum aspirina crescând riscul de hemoragie. (4)
Este important de semnalat medicului orice simptom alarmant apărut, spre exemplu:
- dureri în piept, efort respirator exagerat;
- durere excesivă la nivelul șoldului;
- edeme, roșeată, febră peste 38 de grade C, frison;
- lichid la nivelul inciziei;
Regim și dieta specială
Greutatea corporală este importantă pentru a nu forÈ›a proteza de È™old, aÈ™adar va fi necesară o dietă adecvată, pentru a menÈ›ine greutatea la valori normale. Alte particularități ale dietei vor fi stabilite de către medic în funcÈ›ie de starea pacientului, putând fi redus conÈ›inutul de sare, spre exemplu. Fumatul, cum a fost menÈ›ionat anterior, poate încetini recuperarea, aÈ™adar este recomandată renunÈ›area la fumat. (4)
Viața cu proteză de șold
Sunt mulÈ›i factori care influenÈ›ează recuperarea pe termen lung È™i calitatea protezei, cum ar fi starea de sănătate, activitatea fizică realizată, vârsta. ViaÈ›a cu proteză de È™old implică o atenÈ›ie mai mare asupra È™oldului, evitând miÈ™cările bruÈ™te, anormale, care ar putea pune presiune pe articulaÈ›ie. Căderile pot deteriora grav starea È™oldului, fiind necesară atenÈ›ie sporită în timpul mersului prin casă, urcatului pe scări, plimbatului pe timpul iernii. Aspectele sociale È™i profesionale nu sunt influenÈ›ate, excepÈ›ie făcând locurile de muncă în care se face activitate fizică intensă, ridicări de greutăți, care ar trebui evitate. (10)
Întrebări frecvente legate de operaÈ›ie
Pregătirea preoperaorie durează mult timp?
Pregătirea preoperatorie poate dura căteva săptămâni, uneori chiar È™i o lună, deoarece intervenÈ›ia trebuie planificată È™i particularizată pentru fiecare pacient, iar aspecte precum renunÈ›area la un anumit tratament medicamentos, la fumat, adaptarea dietei trebuie avute în vedere.
Când poate pacientul să facă baie după operaÈ›ie?
Pacientul poate să facă baie în ziua de după operaÈ›ie, fiind uneori necesar să acopere incizia în timp ce se spală È™i să fie atent să nu alunece È™i să cadă.
Cum ne putem da seama de o infecție la nivelul inciziei?
Semne precum roÈ™eață locală, durere, edem, febră, lichid urât mirositor provenit de la nivelul incizie pot indica o infecÈ›ie, fiind necesară atenÈ›ionarea medicului pentru tratament ulterior. (11)
(2) Arthritis and Hip Replacement Surgery, link: https://www.webmd.com/arthritis/hip-replacement-surgery
(3) Hip replacement, link: https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/hip-replacement/about/pac-20385042
(4) Hip Replacement Surgery, link: https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/hip-replacement-surgery
(5) Having an operation (hip replacement), link: https://www.nhs.uk/conditions/having-surgery/specialist/
(6) Having an operation (hip replacement), link: https://www.nhs.uk/conditions/having-surgery/preparation/
(7) Endoprotezarea soldului - Principii, indicatii, tehnica chirurgicala, conduita postoperatorie, https://www.emcb.ro/article.php?story=20030613201059000
(8) Hip Replacement, link: https://www.hss.edu/condition-list_hip-replacement.asp#risks
(9) Mortality after total hip replacement surgery, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4054013/
(10) Having an operation (hip replacement), link: https://www.nhs.uk/conditions/hip-replacement/recovery/
(11) Hip Replacement Surgery: Frequently Asked Questions, link: https://www.mercy.net/service/hip-joint-replacement/hip-replacement-surgery-frequently-asked-questions/
- Operația de tendon ahilian (sutură tendon Achile / Achilian)
- Operația de ligamente încrucișate
- Operația de ruptură de menisc - genunchi (meniscectomie)
- Operația de proteză de genunchi
- Operația de tendon rotulian
- Operația de proteză de umăr
- Operația de gonartroză (genunchi)
- Operația de proteză de gleznă
- Operaţia de tunel carpian
- Operaţia de proteză de picior
- Operaţia de schimbare de sex feminin în masculin
- Operația de schimbare de sex masculin în feminin
- Operaţia de proteză de picior
- Operația de hernie femurală
- Orhiectomia - operația de îndepărtare a unui testicul
- Operaţia de tunel carpian
- Operaţia de mărire a sanilor cu implant mamar (silicoane)
- Operaţia de mărire a penisului (elongaţia şi augumentarea de penis)
- Operaţia de coapse (liftingul de coapse)
- Chirurgia în stenoza de arteră renală