Operația de tendon rotulian

Autor: Dr. Purtan Teodora Actualizat la 14-07-2022, 1233 vizualizări

Tendonul rotulian sau patelar este o bandă de țesut fibro-conjunctiv, puternică, localizată anterior de articulația genunchiului, prezentând o lungime cuprinsă între 5 și 6 cm și o lățime cuprinsă între 2 și 3 cm. Tendonul rotulian prezintă aspectul unui triunghi, cu baza inserată la nivelul vârfului rotulei, iar vârful inserat la nivelul porțiunii inferioare a tuberozității tibiei. Alături de alte structuri anatomice, tendonul rotulian asigură mobilitatea articulației genunchiului.

 

Cea mai frecventă leziune a tendonului rotulian, care este și cea mai severă, este ruptura sa, care duce la imposibilitatea îndreptării genunchiului și limitarea mobilității articulației rotuliene.

 

Printre factorii etiologici ai rupturii de tendon rotulian se numără traumatismele, tendinita, tendinopatia rotuliană, intervențiile chirurgicale desfășurate în antecedente la nivelul genunchiului afectat, artrita reumatoidă, boala cronică de rinichi, dializa renală, lupusul eritematos sistemic, diabetul zaharat, utilizarea îndelungată a corticosteroizilor sau a unor antibiotice, precum fluorochinolonele. Ruptura tendonului rotulian este caracterizată din punct de vedere clinic prin durere sau sensibilitate a genunchiului, limitarea mobilității genunchiului, imposibilitatea realizării extensiei gambei, edem local, echimoze locale, dificultăți de mers și deformarea articulației rotuliene.

 

Diagnosticarea rupturii de tendon rotulian se realizează prin coroborarea datelor clinice obținute în urma consultului clinic ortopedic cu datele obținute în urma efectuării unor investigații paraclinice, precum radiografia de genunchi, ultrasonografia, rezonanța magnetică nucleară de genunchi și tomografia computerizată a genunchiului afectat.

 

Tratamentul rupturii de tendon rotulian poate fi conservator sau chiurgical. Tratamentul conservator este reprezentat de imobilizarea genunchiului într-o orteză sau aparat gipsat și fiziokinetoterapie.

 

Singura metodă de corectare eficientă a rupturii de tendon rotulian este reprezentată de tratamentul chirurgical, care presupune repoziționarea rotulei cu sutura tendonului în porțiunea inferioară a acesteia sau grefa de tendon rotulian. [1], [2], [3]

 

Indicațiile operației de tendon rotulian

Principala recomandare a operației de tendon rotulian este ruptura traumatică a tendonului rotulian, care de regulă este o ruptură completă.

Alte indicații ale operației de tendon rotulian sunt reprezentate de rupturile apărute pe un tendon slăbit sau degenerat. [1], [2], [3]

 

Pregătirea preoperatorie în cazul operației de tendon rotulian

Bolnavul care urmează să fie supus unei intervenții chirurgicale de tendon rotulian este supus unor investigații paraclinice pentru evaluarea stării sale de sănătate (a statusului biologic) și pentru examinarea tendonului afectat. Aceste investigații paraclinice sunt reprezentate de hemoleucograma completă și examenul biochimic al sângelui (care permite evaluarea statusului hematologic, al funcției renale, al funcției hepatice, evaluarea glicemiei), examenul radiologic al genunchiului afectat, ecocardiografia și electrocardiograma (pentru evalarea funcției cardiace, în scopul prevenirii complicațiilor intraoperatorii sau postoperatorii legate de tulburările de ritm, etc.).

 

Cu aproximativ două săptămâni înainte de efectuarea intervenției chirurgicale, se recomandă întreruperea fumatului și a consumului de alcool, întreruperea administrării anticoncepționalelor orale de către femei sau a oricărui alt tratament hormonal, întreruperea administrării medicamentelor anticoagulante (pentru a evita apariția unor complicații hemoragice intraoperatorii sau postoperatorii). Este contraindicată efectuarea operației de tendon rotulian în timpul sarcinii sau în timpul mentruației (din cauza riscului crescut de sângerare).

 

Cu aproximativ 12 ore înainte de efectuarea intervenției chirurgicale, se recomandă întreruperea consumului de alimente și de lichide. [1], [2], [3]

 

Mod de desfășurare a operației de tendon rotulian

Operația de tendon rotulian se desfășoară sub anesteziei generală. Pe tot parcursul desfășurării intervenției chirurgicale, bolnavul este conectat la o aparatură specială, pentru monitorizarea funcțiilor vitale (frecvența cardiacă și respiratorie, valorile tensiunii arteriale, saturația în oxigen a sângelui periferic și diureza). De asemenea, se monteaz una sau două linii de acces venos, care vor fi utilizate pentru administrarea medicației specifice, în caz de apariție a unei complicații intraoperatorii sau postoperatorii.

 

Operația de tendon rotulian constă în efectuarea unei incizii la nivelul zonei anterioare a genunchiului și reinserarea, cu ajutorul firelor de sutură, a tendonului rupt la nivelul porțiunii superioare a rotulei, cu legarea lor în porțiunea inferioară a rotulei. Reinserarea tendonului la nivelul rotulei se realizează prin trecerea firelor de sutură prin tendon și prin tunelurile transosoase ale rotulei (procesură chirurgicală cunoscută sub denumirea de sutură transosoasă). O altă opțiune a suturii transosoase este reprezentată de utilizarea ancorelor de sutură, prin intemediul cărora tendonul rotulian poate fi reinserat la nivelul rotulei.

 

O altă opțiune de corectare a rupturii de tendon rotulian constă în utilizarea grefelor de tendon rotulian prin prelevarea de țesut fibro-conjunctiv cu structură și funcție asemănătoare, din altă regiune a organismului bolnavului în cauză (autogrefă) sau de la un alt bolnav (alogrefă). Țesutul pentru grefa de tendon rotulian poate fi prelevat de la nivelul mușchiului gracilis, de la nivelul tendonului achilean, de la nivelul mușchiului semitendinos și de la nivelul mușchiului cvadriceps.

 

Se recomandă efectuarea operației de tendon la cel mai scurt timp de la apariția rupturii de tendon rotulian, pentru a preveni cicatrizarea vicioasă. [1], [2], [3]

 

Îngrijirea preoperatorie în cazul operației de tendon

În urma încheierii actului chirurgical, bolnavul va fi poziționat într-un salon de anestezie terapie intensivă, unde vor fi monitorizare în continuare funcțiile vitale, până la restabilirea stării de conștiență și a tuturor celorlalte funcții din organism. De asemenea, postoperator se va realiza asepsizarea continuă a plăgii chirurgicale și izolarea sa de mediul extern (sau mai bine zis de factorii agresivi ai mediului extern, precum agení infecțioși, etc.) prin aplicarea locală a unui tifon steril (pansarea plăgii).

 

În urma efectuării operației de tendon se recomandă repaus la pat timp de câteva săptămâni. Mobilizarea membrului afectat se poate realiza la câteva săptămâni de la intervenția chirurgicală, progresiv, mai întâi cu ajutorul cârjelor pentru mers.

 

Timpul de recuperare completă în urma efectuării unei operații de tendon rotulian este cuprins între 6 și 12 săptămâni. [1], [2], [3]

 

Complicațiile operației de tendon rotulian

Printre complicațiile intraoperatorii sau postoperatorii ale operației de tendon rotulian se numără:

  • hemoragia intraoperatorie
  • reacția de hipersensibilitate față de substanța anestezică administrată
  • reinserarea într-o poziție vicioasă a tendonului rotulian la nivelul rotulei
  • limitarea sau pierderea capacității de mobilizare a genunchiului
  • slăbiciunea mușchiului cvadriceps (scăderea tonusului muscular la acest nivel)
  • persistența efuziunilor genunchiului
  • infectarea plăgii operatorii
  • recurența rupturii de tendon rotulian
  • atrofia mușchiului cvadriceps
  • rigiditatea genunchiului
  • limitarea extensiei genunchiului. [1], [2], [3]
Bibliografie:
1. Patellar Tendon Rupture , link: https://intermountainhealthcare.org/services/orthopedics/services/knee/patellar-tendon-rupture/
2. Patellar tendon rupture, link: https://www.sportsmd.com/sports-injuries/knee-injuries/patellar-tendon-rupture/
3. Patellar Tendon Rupture, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK513275/
Alte articole:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp