Operația de proteză de umăr
Articulația umărului sau articulația scapulohumerală este o articulația sferoidală alcătuită prin conexiunea capului osului humeral al brațului cu o structură a scapulei denumită cavitatea glenoidă. La formarea acestei articulații participă musculatura periarticulară, o serie de ligamente (ligamentele coracohumerale și ligamentele glenohumerale) și capsula articulară. Articulația umărului asigură realizarea mișcărilor de flexie și de extensie a brațului, de abducție și de aducție, de circumducție și de rotație internă și externă a brațului.
Articulația umărului poate reprezenta sediul a numeroase afecțiuni, caracterizate din punct de vedere clinic prin durere articulară, rigiditate articulară, inflamație locală, limitarea mbilității articulației, etc. Deteriorarea în timp a articulației umărului necesită în primă fază administrarea unui tratament medicamentos pentru limitarea evoluției bolii și ameliorarea simptomatologiei, însă în formele avansate de boală singura opțiune terapeutică poate fi reprezentată de înlocuirea articulației umerale deteriorate cu o proteză care să asigure funcționaitatea regiunii respective.
Operația de proteză de umăr sau artroplastia umărului poate reprezenta în anumite cazuri severe de boală, cu deteriorarea extinsă și invalidantă a articulației umărului, ultima metodă de tratament. [1], [2], [3], [4]
Indicațiile operației de proteză de umăr
Operația de proteză de umăr este recomandată în cadrul anumitor afecțiuni caracterizate prin deteriorarea extinsă, invalidantă și ireversibilă a articulației umărului și are drept scop restabilirea mobilității articulare și ameliorarea calității vieții bolnavului în cauză, prin înlăturarea simptomatologiei severe asociate.
Operația de proteză de umăr este recomandată ca opțiune terapeutică în cazul următoarelor afecțiuni:
- artrită reumatoidă severă
- traumatisme severe ale umărului, precum fracturi ale umărului, zdrobiri, luxații, entorse, etc.
- artroză (atroza primară sau degenerativă, artroza secundară sau posttraumatică)
- tendinită
- necroza avasculară
- bursită. [1], [2], [3], [4]
Contraindicații ale operației de proteză de umăr
Operația de protezare a umărului nu poate fi realizată în cazul următoarelor afecțiuni ale articulației umărului:
- osteonecroza sau necroza osoasă aseptică
- osteoporoză severă
- paralizie neurologică
- infecție locală cu diferiți agenți patogeni
- diabet zaharat
- obezitate
- boala Parkinson
- sindrom depresiv. [1], [3], [4]
Pregătirea preoperatorie în cazul operației de proteză de umăr
Înainte de efectuarea operației de proteză de umăr se recomandă un consult medical de specialitate util pentru diagnosticarea afecțiunii de umăr prezente și pentru confirmarea necesității efectuării acestei intervenții chirurgicale. Consultul medical ortopedic trebuie să cuprindă efectuarea unei anamneze amănunțite și examinarea clinică a bolnavului.
- În cadrul anamnezei, medicul va culege informații referitoare la simptomele acuzate de către bolnav, momentul apariției lor și modul de evoluție de la debt până în momentul consultului medical, celelalte afecțiuni de care suferă bolnavul sau prezente în familia acestuia acestuia, posibile alergii ale bolnavului la anumite substanțe medicamentoase, condiții de viață și muncă ale bolnavului, alte intervenții chirurgicale la care acesta a fost expus, dacă fumează sau consumă alcool, medicamente administrate (inclusiv suplimente alimentare, ceaiuri din plante, etc.).
- În cadrul examinării clinice medicul va evalua mobilitatea articulației umărului notând toate semnele clinice prezente, specifice afecțiunii în cauză.
De asemenea, pe lângă consultul medical de specialitate, se recomandă efectuarea anumitor investigații paraclinice, pentru evaluarea stusuluil biologic a bolnavului, stării sale de sănătate și pentru confirmarea afecțiunii invalidante, suspicionate de către medic. Aceste investigații paraclinice sunt reprezentate de următoarele aspecte: hem, oleucograma completă și examenul biochimic al sângelui (pentru evaluarea statusului hematologic în vederea prevenirii unor complicații legate de tulburările de coagulare, anemie, trombocitopenie și alte afecțiuni ale sângelui, pentru evaluarea funcției hepatice și renale), examenul radiologic al umărului, tomografia computerizată a umrului, rezonanța magnetică nucleară de umăr, electrocardiograma și ecocardiografia, ecocardiografia Doppler, testele de efort (pentru evaluarea funcției cardiace), etc.
Cu câteva săptămâni înainte de efectuarea operației de proteză de umăr, se recomandă întreruperea administrării de antiinflamatoare nonsteroidiene, analgezice narcotice, anticoagulante și anticoncepționale orale (în cazul femeilor). De asemenea, se recomandă întreruperea consumului de alcool și a fumatului; s-a dovedit faptul că persoanele care fumează și cele care consumă alcool prezintă un risc mult mai mare de dezvoltare a complicațiilor, atât în timpul efectuării intervenției chirurgicale, precum și după realizarea acesteia.
Este contraindicată efectuarea operației de proteză de umăr în timpul sarcinii sau în perioada menstruației (din cauza riscului crescut de sângerare, existent în această perioadă).
Cu aproximativ 12 ore înainte de efectuarea operației de proteză de umăr, se recomandă întreruperea consumului de alimente și de lichide. [1], [2], [4]
Mod de desfășurare a operației de proteză de umăr
Operația de proteză de umăr este o intervenție chirurgicală care se desfășoară sub anestezie generală și durează în medie între una și trei ore. În dimineața în care umează să sedesfășoare intervenția chirurgicală, bolnavul este adus în sala de operație, este așezat pe masa operatorie, se îndepărtează pilozitatea de la nivelul umărului și se dezinfectează zona care urmează să fie incizată cu ajutorul unor soluții antiseptice pe bază de betadină. Se montează două linii de abord venos, care vor fi utile ulterior în caz de apariție a unor complicații intraoperatorii, pentru administrarea medicației specifice. Pe toată durata desfășurării actului operator, cu ajutorul unei aparaturi speciale la care bolnavul este conectat, se monitorizează funcțiile vitale (frecvența cardiacă și respiratorie, saturația în oxigen a sângelui periferic, tensiunea arterială). De asemenea, se montează o sondă urinară pentru monitorizarea diurezei.
În funcție de structurile anatomice îndepărtate, pot fi descrise două tipuri de operație de proteză de umăr:
- operația care implică înlăturarea totală a articulației umărului (proteza totală de umăr sau artroplastia totală); aceasta constă în înlocuirea scapulei și a capului humeral cu o proteză alcătuită dintr-o bilă metalică care mimează capul humeral, o tijă metalică și o bucșă alcătuită dintr-un material de plastic special conceput pentru aceasta, pentru a realiza conexiunea între cele două structuri metalice.
- operația care implică înlăturarea doar a unei porțiuni a umărului (proteza parțială de umăr sau artroplastia prțială); aceasta presupune înlocuirea capului humeral cu o bilă metalică.
Toate aceste proteze din structură metalică vor fi personalizate în funcție de forma și dimensiunea structurilor osoase îndepărtate. [1], [2], [3], [4]
Îngrijirea postoperatorie în cazul operației de proteză de umăr
După efectuarea operației de proteză de umăr, bolnavul va fi așezat într-un salon de anestezie-terapie intensivă, unde va fi monitorizat în continuare, până la restabilirea stării de conștiență și a tuturor celorlalte funcții din organism.
În perioada postoperatorie se administrează medicamente analgezice pentru combaterea durerii postoperatorii, antiinflamatoare pentru reducerea edemului local și a unei posibile inflamații și antibiotice pentru prevenirea apariției unor infecții la nivelul plăgii operatorii.
Brațul supus intervenției chirurgicale va fi imobilizat timp de una sau două zile de la efectuarea operației de proteză de umăr, după care va începe mobilizarea lui progresivă, pentru restabilirea mobilității și funcționalității articulației protezate. Aceasta se realizează în cadrul ședințelor de recuperare medicală efectuate ulterior.
Durata de spitalizare după efectuarea operației de proteză de umăr este de aproximativ cinci zile.
După externare, se recomandă continuarea ședințelor de fizikinetoterapie pentru restabilirea mobilității aticulației protezate. Se recomandă evitarea efectuării efortului fizic și a ridicării de greutăți timp de patru săptămâni de la efectuarea operației de proteză de umăr.
După externare, se recomandă prezentarea periodică la medic pentru consultație, conform programării prestabilite de către acesta din urmă. [1], [2], [4]
Complicațiile operației de proteză de umăr
Asemenea oricărei alte intervenții chirurgicale, operația de proteză de umăr poate fi însoțită de anumite complicații mai mult sau mai puțin severe, apărute în timpul desfășurării actului operator sau după încheierea acestuia.
Principalele complicații ale operației de proteză d eumăr sunt reprezentate de următoarele aspecte patologice:
- infectarea articulației protezate
- hemoragie intraoperatorie sau postoperatorie
- dislocarea capului humeral metalic (cu necesitatea efectuării unei a doua intervenții chirurgicale, pentru fixarea acestuia în zona anatomică corespunzătoare)
- reație de hipersensibilitate față de substanțele anestezice administrate, tradusă prin dificultăți de respirație și chiar stop cardiorespirator
- distrugerea structurilor nervoase aflate în vecinătatea articulației protezate (de regulă aceste structuri nervoase se refac în timp)
- persistența durerilor de umăr
- limitarea flexibilității și a mobilității articulare. [2], [3], [4]
2. Shoulder Replacement Surgery: What to Know, link: https://www.webmd.com/arthritis/shoulder-replacement-surgery-what-to-know
3. Total Shoulder Replacement Surgery, link: https://www.arthritis-health.com/surgery/shoulder-surgery/total-shoulder-replacement-surgery
4. What to Expect from Shoulder Replacement Surgery, link: https://www.healthline.com/health/shoulder-replacement
- Operația de tendon ahilian (sutură tendon Achile / Achilian)
- Operația de proteză de șold
- Operația de ligamente încrucișate
- Operația de ruptură de menisc - genunchi (meniscectomie)
- Operația de proteză de genunchi
- Operația de tendon rotulian
- Operația de gonartroză (genunchi)
- Operația de proteză de gleznă
- Operaţia de tunel carpian
- Operaţia de proteză de picior
- Operaţia de schimbare de sex feminin în masculin
- Operația de schimbare de sex masculin în feminin
- Operaţia de proteză de picior
- Operația de hernie femurală
- Orhiectomia - operația de îndepărtare a unui testicul
- Operaţia de tunel carpian
- Operaţia de mărire a sanilor cu implant mamar (silicoane)
- Operaţia de mărire a penisului (elongaţia şi augumentarea de penis)
- Operaţia de coapse (liftingul de coapse)
- Chirurgia în stenoza de arteră renală