Operația de rejuvenare vulvo-vaginală

Autor: Varvari Oana Actualizat la 15-06-2022, 788 vizualizări

Preocuparea pentru imaginea corporală cu ținta asupra organelor genitale feminine a dus la dezvoltarea în obstetrică, ginecologie și chirurgia plastică a unor proceduri ce vizează obținerea unui aspect genital mai bun și/sau îmbunătățirea funcției sexuale. (1)

 

Din punct de vedere chirurgical, rejuvenarea vulvo-vaginală constă în diferite intervenții pentru scăderea diametrului canalului și a deschiderii vaginale, îndepărtarea țesuturilor redundante, întărirea tonusului muscular, remodelarea corpului perineal și îndepărtarea surplusului de piele. (2)

 

În cele ce urmează vă vom descrie câteva proceduri.

 

Labioplastia

Aceasta este una dintre cele mai utilizate tehnici. Labioplastia constă în modificarea dimensiunilor labiilor mari sau mici.

 

În cazul labiilor mari probleme apar din cauza pierderii volumului urmată de exces de piele, rezolvarea acestora constă din excizia tegumentului în exces al labiei mari urmat de lipolifting (injectarea de grăsime proprie) pentru a conferi volum.

 

Probleme labiilor mici cel mai adesea se adresează dimensiunilor prea mari, chirurgia realizând o reducere a mărimii acestora prin excizia de țesut labial.

 

Rezecarea țesutului labial se poate realiza la rece sau prin utilizarea unor dispozitive bazate pe energie: ac electrochirurgical, laser sau un generator de înaltă frecvență pentru tăiere.

 

Prin rezecția liniară curbată se realizează o margine dreaptă și mai roz a labiilor, cu lungime minimă a acestora de 1 cm. Supracorecția sau amputația completă reprezintă riscurile procedurii, ce pot necesita o revizuire chirurgicală.

 

O altă tehnică este rezecția cuneiformă în formă de V, care se preferă în cazul unor labii mai scurte. (3)

 

Clitoroplastia

Clitoroplastia se solicită în cazul următoarelor probleme:

  • Dacă clitorisul este prea mare. Hipertrofia clitoridiană se rezolvă prin ascensionarea corpului clitoridian și ascunderea lui sub osul pubian sau, dacă acesta e prea mare pentru a fi ascensionat, se elimină o parte din corpii cavernoși.
  • O altă situație este prezența unei falde mucoase în jurul clitorisului, acoperindu-l în timpul actului sexual, scăzând satisfacția sexuală a acestor femei. Chirurgical se realizează o excizie fuziformă bilaterală a excesului de mucoasă. Riscul intervenției este de supraexpunere clitoridiană ce poate produce o hipersensibilitate.

 

Este important faptul ca terminațiile nervoase de la nivel clitoridian nu sunt afectate în timpul intervenției, astfel păstrându-se sensibilitatea. (4)

 

Vaginoplastia

Aceasta constă din îngustarea canalului vaginal prin îndepărtarea mucoasei în exces. Poate implica corporafia anterioară, corporafia posterioară, excizie de mucoasă a pereților laterali sau diferite combinații ale acestor tehnici.

 

Lărgirea canalului vaginal poate fi o consecință a înaintării în vârstă ce implică unele modificări hormonale din menopauză cu scăderea estrogenilor și îmbătrânirea țesuturilor ce își pierd din elasticitate sau ca urmare a unor sarcini repetate. (3)

 

De-a lungul timpului s-au dezvoltat și unele tehnici minim-invazive de rejuvenare vaginală prin utilizarea tehnologiei laser, precum laser cu CO2 fracționat și laserul cu erbium YAG, acestea au un efect de stimulare a contracției colagenului, a elastinei, formarea unor noi fibre de colagen și a neovascularizației.

 

Perineoplastia

Perineul este regiunea anatomică situată între vagin și anus. Scopul chirurgiei este de întărire a planșeului pelvian cu ridicarea acestuia și îngustarea deschiderii vaginale. În timpul operației se excizează mucoasa distală vaginală în exces, pielea perineală redundantă și se apropie mușchii perineali: transversali superficiali, bulbocavernoși. Dacă procedura chirurgicală este efectuată corect, unghiul descendent al vaginului este reconstruit ceea ce va produce o împingere a penisului spre complexul clitoridian, împingându-l spre osul pubian, ajutând probabil la orgasmele clitoridiene.

 

Slăbirea planșeului pelvian poate fi o consecință a sarcinilor pe cale naturală, ce au un impact asupra musculaturii și a inervației pelviene sau a înaintării în vârstă cu scăderea tonusului muscular de la acest nivel. (5)

 

Avantajele rejuvenării vulvo-vaginale

Pe lângă modificarea aspectului organelor genitale, post-intervenție majoritatea femeilor recunosc o îmbunătățirea a vieții sexuale, atât pentru ele, cât și pentru parteneri, prin amplificarea orgasmelor și o mai bună lubrifiere vaginală. Îndepărtarea unor țesuturi redundante ameliorează igiena locală cu scăderea infecțiilor, precum și iritațiile produse prin frecare.

 

Aceste aspecte având și un rol de ordin psihologic cu o creștere a stimei, a încrederii în sine și a confortului. (6)

 

Riscurile și complicațiile intervențiilor chirurgicale

Precum în orice alte intervenții chirurgicale și operațiile de rejuvenare vulvo-vaginală implică apariția unor complicații cum ar fi infecții, sângerare, suprarezecția, dehiscența plăgii, vindecare vicioasă, cicatrici, senzație locală alterată, dispareunie (durere în timpul actului sexual), mucoasă vaginală uscată, complicații ale anesteziei generale și/sau locale. (5)

 

Înainte de operație

Sunt necesare următoarele investigații: un set minim de analize de sânge, un examen sumar de urină și de un consult ginecologic pentru excluderea unei infecții (este importantă tratarea infecției mai întâi).

 

După operație

Se impun unele măsuri care să asigure o recuperare și o vindecare cât mai optimă:

  • Igiena locală riguroasă;
  • Lenjeria de bumbac, pentru a nu jena;
  • Tamponament zilnic cu soluție dezinfectantă;
  • Antiinflamatoare și antibioterapie;
  • Întreruperea activității sexuale pentru 4-6 săptămâni. (3)

 

De ce femeile ajung să opteze pentru astfel de intervenții?

Pe lângă avantajele prezentate anterior s-a sesizat de-a lungul timpului o creștere a cererii pentru intervenții chirurgicale estetice în sfera genitală ca urmare a unei standardizări a aspectului genital feminin, și anume „Barbie doll look”, în care labiile mici sunt înguste și nu se văd, iar deschiderea vaginului este foarte strâmtă. Această standardizare a apărut prin dezvoltarea pornografiei pe internet, prin popularitatea îndepărtării completă a părului pubian și reprezentarea standardizată a organelor genitale feminine în reviste sau în alte surse, astfel se ignoră faptul că există o varietate anatomică fiziologică a aspectului organelor genitale feminine și apare o confuzie despre ceea ce este „normal”, precum și dezvoltarea unor insecurități legate de aspectul zonei intime. Pe lângă modificările estetice, intervențiile de rejuvenare vulvo-vaginală sunt solicitate de către femeile ce doresc o satisfacție mai mare în timpul actului sexual. (2)

 

Este important de reținut că decizia unei intervenții chirurgicale trebuie să se facă de către un pacient foarte bine informat sub îndrumarea unui specialist competent.

Bibliografie:
1. S.C. Sorice, Alexander Y. Li, F.L. Canales, H.J. Furnas. Why Women Request Labiaplasty. Plast Reconstr Surg. 2017;139(4):856-863. Link: https://www.medscape.com/viewarticle/879108_1
2. G. Barbara, F. Facchin, L. Buggio, D. Alberico, M.P. Frattaruolo et al. Vaginal rejuvenation: current perspectives. International Journal of Women`s Health 2017; 9: 513–519. Link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5560421/
3. N. Magon, R. Alinsod. Female Cosmetic Genital Surgery: Delivering What Women Want. J Obstet Gynaecol India 2017 Feb; 67(1): 15–19.. Link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5306104/
4. U.A. Patil, P.U. Patil, M.S. Devdikar, S.U. Patil. Reduction Clitoroplasty by Ventral Approach: Technical Rafinement. J Obstet Gynaecol India 2019 Apr; 69(Suppl 1): 48–52.Link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6431699/
5. H.S. Furnas, F.L. Canales. Vaginoplasty and Perineoplasty. PRS Global Open 2017 Nov; 5(11): e1558. Link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5732668/
6. T. Eftekhar, M. Hajibabaei, F. Veisi, Z. Ghanbari, A. Montazeri. Body Image, Sexual Function and Sexual Satisfaction Among Couples Before and After Gynecologic Cosmetic Surgery. J Family Reprod Health 2021 Dec; 15(4): 252–257. Link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8897816/
Alte articole:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp