Operația de varice cu radiofrecvență

Autor: Dr. Purtan Teodora Actualizat la 14-07-2022, 520 vizualizări

Varicele sunt reprezentate de dilatația permanentă și patologică a venelor localizate în diferite părți ale corpului. Cel mai frecvent, varicele sunt localizate la nivelul venelor membrelor inferioare.

 

Conform studiilor realizate în acest sens, varicele membrelor inferioare sunt înregistrate la una din cinci persoane adulte, prezentând o incidență mai mare în rândul persoanelor de gen feminin aflate peste vârsta de 50 de ani.

 

Varicele venoase sunt expresia unor tulburări structurale sau funcționale apărute la nivelul sistemului circulator. Printre factorii care pot favoriza apariția venelor varicoase se numără factorul genetic (ereditatea; scăderea producției de colagen favorizează deteriorarea precoce a structurilor venoase), sedentarismul ortostatismul prelungita, creșterea în greutate peste limita normală și obezitatea, modificările hormonale care apar în timpul sarcinii sau la menopauză (în cazul femeilor), statul prelungit pe scaun, băile fierbinți, efortul fizic îndelungat, administrarea pentru o perioadă îndelungată de timp a anticoncepționalelor orale, consumul excesiv de alcool sau de cafea, purtarea încălțămintei incomode, fumatul, anumite sporturi care necesită efectuarea bruscă a pornirilor sau a opririlor, utilizarea terapiei cu ceară pentru îndepărtarea pilozității prezente la nivelul membrelor inferioare.

 

Din punct de vedere clinic, varicele venoase apar sunt aspectul unor vene dilatate, cu traiect neregulat, de culoare albăstruie, uneori inflamate, proeminente la suprafața pielii, prezente mai frecvent la nivelul membrelor inferioare (coapse sau gambe), dar și în alte regiuni ale corpului, precum la nivelul uterului, în regiunea anală sau pe esofag. Pe lângă apectul total inestetic creat, venele varicoase mai pot fi însoțite și de anumite manifestări clinice, care în timp pot duce la întreruperea desfășurării unor activități cotidiene și la agravarea calității vieții. Aceste manifestări clinice sunt reprezentate de senzația de picioare grele, obosite, parestezii sau amorțeli resimțite la nivelul membrelor inferioare, durere a membrului inferior și sângerarea venelor varicoase.

Diagnosticarea varicelor se realizează în cadrul unui consult medical de specialitate, în urma examinării clinice a zonei inflamate completată cu efectuarea unei ecografii Doppler la acel nivel.

 

Tratamentul venelor varicoase constă, în primă fază, în combaterea factorilor de risc, administrarea locală a soluțiilor medicamentoase pentru îmbunătățirea circulației sangvine locale, masaj local și utilizarea ciorapilor de contenție. Ulterior, în lipsa de răspuns sau de eficiență a tratamentului conservator, se recomandă tratamentul chirurgical, care poate fi reprezentat de mai multe proceduri chirurgicale, clasice sau minim-invazive. Aceste proceduri sunt reprezentate de scleroterapia simplă, scleroterapia ghidată ecografic, flebectomia, intervenția chirurgicală de tip stripping și ablația varicelor cu radiofrecvență.

 

Ablația cu radiofrecvență a varicelor este o procedură chirurgicală minim-invazivă de corectare a formelor severe de varice. Această procedură se realizează sub anestezie locală, durează cel mult o oră și presupune introducerea de către medic a unui tub subțire în lumenul venei varicoase; acest tub acționează local prin radiofrecvență pentru diminuarea inflamației și sistarea fluxului sangvin la nivel local. [1], [2], [3], [4]

 

Indicațiile operației de varice cu radiofrecvență

Operația de varice cu radiofrecvență este recomandată în cazul formelor severe de insuficiență venoasă. [1], [2]

 

Pregătirea preoperatorie în cazul operației de varice cu radiofrecvență

Înainte de efectuarea operației de varice cu radiofrecvență, se recomandă efectuarea unui consult medical de specialitate, care presupune efectuarea unei anamneze amănunțite și a unei examinări clinice atente a bolnavului.

 

Anamneza trebuie să cuprindă date referitoare la simptomele acuzate de către bolnav, celelalte afecțiuni de care suferă bolnavul sau prezente în viața acestuia, intevrneții chiurgicale suferite de acesta, condiții de viață și de muncă ale bolnavului, dacă bolnavul fumează sau consumă alcool, medicamente administrate de către acesta (cu sau fără prescripție medicală, precum anticoagulante, antiinflamatoare nonsteroidiene, suplimente alimentare pe bază de vitamine, minerale sau plante, etc.). Femeile care urmează să fie expune unei operații de varice cu radiofrecvență, trebuie să anunțe medicul dacă sunt în perioada menstruală, dacă sunt însărcinate sau dacă alăptează. De asemenea, persoanele care prezintă diferite tipuri de alergii sau intoleranță la anumite substanțe medicamentoase, trebuie să comunice medicului acest aspect.

 

Toate aceste informații au drept scop prevenirea apariției anumitor complicații în timpul efectuării procedurii chirurgicale (de exemplu hemoragie în caz de antimistrare a antiinflamatoarelor nonsteroiriene, a anticoagulantelor sau în caz de efectuarea a intervenției chirurgicale în timpul menstrei).

 

Examinarea clinică a bolnavului presupune inspectarea de către medic a zonei afectate de venele varicoase, cu decelarea semnelor clinice specifice acestora, precum îngroșarea și dilatarea venelor varicoase, care proemină la suprafața pielii, colorația specifică a acestora (culoare albăstruie, purpurie), paloarea, cianoza sau răceala extremităților (semn al deficitului circulator în zona respectivă), etc.

 

Pe lângă consultul medical, se recomandă efectuarea anumitor investigații paraclinice, pentru evaluarea statusului biologic al bolnavului și pentru confirmarea bolii varicoase. Investigațiile paraclinice recomandate sunt hemoleucograma și examenul biochimic al sângelui (permite evaluarea statusului hematologic, a funcției renale și a funcției hepatice), ecografia doppler și ultrasonografia (pentru documentarea bolii varicoase). [1], [2]

 

Modul de desfășurare a operației de varice cu radiofrecvență

După cum spuneam anterior, operația de varice cu radiofrecvență durează aproximativ 45-60 de minute și se desfășoară sub anestezie locală.

 

Bolnavul este așezat pe masa operatorie, se dezinfectează zona care urmează să fie incizată cu ajutorul unei soluții antiseptice (pe bază de betadină, cloramină, etc.), se îndepărează pilozitatea existență la acel nivel, se injectează substanța anestezică la nivel local, se realizează o incizie la nivelul venei varicoase (cel mai frecvent reprezentate de venele safene); de regulă se realizează o incizie la nivelul venei iliace, în regiunea inghinală, pe unde este introdus un mic tub, ghidat ultrasonografic, până la nivelul venelor varicoase de la nivelul membrului inferior. Odată ajuns la nivelul venei afectate, cu ajutorul impulsurilor de radiofrecvență transmise cu ajutorul unei aparaturi speciale, acel tub introdus în lumenul venos emite căldură la nivelul pereților venoși, ceea ce determină reducerea în dimensiuni și în cele din urmă închiderea venei varicoase.

 

După introducerea tubului în interiorul lumenului venos, se injectează o soluție fluidă tumescentă, alcătuită dintr-un amestec de lidocaină, soluție salină și soluție de bicarbonat de sodiu, în spațiul dintre vena varicoasă închisă și structurile tisulare înconjurătoare. Acest fluid acționează asemenea unui sistem tampon existent între venă și celelalte structuri tisulare învecinate, împiedicând deteriorarea țesuturilor de către undele de radiofrecvență emise prin intermediul tubului introdus în lumenul venos. De asemenea, acest fluid determină ameliorarea durerii locale datorită conținutului de lidocaină și exercită presiune asupra pereților venoși externi, facilitând închiderea eficientă a venei.

 

În urma încheierii procedurii chirurgicale, se scoate tubul introdus în lumenul venos și se pansează zona incizată cu un pansament din tifon steril. [1], [2], [3], [4]

 

Îngrijirea postoperatorie în cazul operației de varice cu radiofrecvență

În urma efectuării ablației varicelor cu radiofrecvență, se administrează analgezice și antiinflaamtoare, pentru calmarea durerii locale și prevenirea inflamării zonei incizionate. Se recomandă schimbarea periodică a pansamentului la nivelul zonei incizionate, în urma asepsizării în prealabil a acesteia cu o soluție antiseptică (pe bază de betadină, rivanol, apă oxigenată, etc.); acest rocedeu trebuie realizat până la vindecarea zonei incizate.

 

În perioada postoperatorie, timp de câteva zile, se recomandă repaus la pat, cu menținerea membrului la nivelul căruia s-a desfășurat procedura chirurgicală, într-o poziție mai elevată. Ulterior, se poate relua mersul și mobilizarea membrului operat, cu creșterea progresivă a duratei de mers.

 

Se recomandă evitarea ortostatismului prelungit, efectuării efortului fizic intens, ridicării de greutății, mersului pe jos timp îndelungat, efectuarea băilor fierbinți și călătorirea cu avionul timp de câteva luni de la efectuarea operației de varice cu radiofrecvență. [1], [2], [3]

 

Complicațiile operației de varice cu radiofrecvență

Asemenea oricărei intervenții chirurgicale și operația de varice cu radiofrecvență poate fi grevată de anumite complicații, care pot apărea intraoperator sau postoperator. Aceste complicații sunt:

  • reacție de hipersensibilitate față de substanța anestezică administrată
  • dificultăți de respirație
  • infectarea zonei incizate
  • durere precordială
  • durere și edem al membrului operat
  • embolie pulmonară
  • parestezii și amorțeli severe la nivelul membrului operat
  • febră
  • lezarea tegumentului de către temperaturile crescute emise la nivelul venei varicoase
  • hemoragie intraoperatorie sau postoperatorie
  • tromboza venelor profunde ale membrului inferior operat. [1], [2], [3]
Bibliografie:
1. Radiofrequency Ablation (RFA) Treatment for Varicose Veins, link: https://www.saintlukeskc.org/health-library/radiofrequency-ablation-rfa-treatment-varicose-veins#
2. Radiofrequency ablation (RFA), link: https://www.sfveincenter.com/radiofrequency-ablation-rfa-vein/
3. Radiofrequency Ablation Therapy for Varicose Veins, link: https://emedicine.medscape.com/article/1085800-overview#a5
4. Varicose veins, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/varicose-veins/symptoms-causes/syc-20350643
Alte articole:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp