Operația de varice - intervenția chirurgicală clasică

Autor: Dr. Purtan Teodora Actualizat la 08-07-2022, 1203 vizualizări

Varicele sau venele varicoase sunt reprezentate de apariția, chiar și la nivel subcutanat, a unor vase de sânge dilatate, sinuoase, mărite, inflamate, de culoare roșie-purpurie sau albastră. Afecțiunea caracterizată prin apariția venelor varicoase poartă denumirea de boală varicoasă.

 


Aceste varice nu sunt doar inestetice, ci pot crea adevărate probleme prin simptomatologia invocată și prin complicațiile asociate.

 

Persoanele cu varice acuză frecvent durere la nivelul zonei de localizare a acestora, prurit în jurul venelor varicoase, crampe musculare, senzația de greutate a picioarului afectat. La examinarea clinică a acestor bolnavi medicul poate decela, pe lângă aspectul tipic de vene varicoase, umflarea membrului afectat și apariția ulcerelor cutanate (mai frecvent în stadiile avansate ale bolii).

 

Cel mai frecvent, varicele sunt localizate la nivelul membrelor inferioare, cu predominanță la nivelul gambelor și în regiunea posterioară a genunchilor. Varicele pot fi localizate însă și în alte regiuni ale corpului, precum la nivelul esofagului (varice esofagiene, o afecțiune destul de severă), la nivelul anusului (hemoroizi), la nivelul uterului (varice uterine), etc.

 

Din punct de vedere al incidenței, boala varicoasă este mai frecventă în rândul femeilor decât al bărbaților și aceasta probabil datorită schimbărilor hormonale care apar în organismul feminin pe perioada vieții.

 

Un studiu realizat în acest sens în țara noastră a demonstrat faptul că unul din cinci români se confruntă cu boala varicoasă.

 

În prezent în practica medicală există numeroase metode terapeutice de combatere a bolii varicoase; în medicina inovativă au fost elaborate metode revoluționare, minim-invazive, de corectare a venelor varicoase. Rămâne de văzut însă care din aceste metode este cea mai eficientă și care este cea mai potrivită pentru fiecare caz de boală în parte.

 

Datorită speculațiilor care se fac pe acest subiect și datorită multiplelor păreri împărțite legate de eficiența operației clasice (intervenției chirurgicale deschise) de varice, în acest articol am ales să prezint pe larg acest subiect. [1], [2], [3], [4]

 

Indicațiile și contraindicațiile operației pentru varice

Intervenția chirurgicală clasică, deschisă a varicelor poate fi recomandată în următoarele circumstanțe:

  • În cazul lipsei de eficiență a tratamentelor medicamentoase, naturiste și a ttehnicilor minim-invazive încercate
  • În caz de reapariție a venelor varicoase în urma tratamentului medicamentos, naturist sau minim-invaziv efectuat
  • În cazul unui număr crescut de vene varicoase prezente la nivelul unui mmbru sau a altei zone a corpului (caz în care nu se mai pune problema aspectului estetic)
  • În cazul în care bolnavul în cauză cere această intervenție chirurgicală.

 

Există însă și anumite contraindicații ale intervenției chirurgicale clasice a varicelor. Printre acestea amintim:

  • Bolnavii diagnosticați cu anumite afecțiuni cronice severe, care nu rezistă la substanțele anestezice administrate
  • Bolnavii cu diabet zaharat (datorită îngreunării proceselor de vindecare, specifice acestei afecțiuni)
  • Bolnavii cu anumite tulburări de coagulare, care prezintă risc crescut de sângerare în urma intervenției chirurgicale. [1], [2], [3], [4]

 

Ce presupune pregătirea preoperatorie în cazul operației pentru varice?

Înainte de efectuarea intervenției chirurgicale, medicul va efectua o anamneză amănunțită bolnavului, care să cuprindă obligator informații cu privire la toate afecțiunile de care suferă bolnavul, dacă fumează și dacă consumă alcool și medicamente administrate.

 

În cazul fumătorilor sau a celor care consumă alcool, medicul va recomanda întreruperea fumatului și a consumului de alcool cu cel puțin două săptămâni înainte de efectuarea intervenției chirurgicale, din cauza faptului că substanțele chimice prezente în componența fumului de țigară și a alcoolului îngreunează vindecarea leziunilor și pot favoriza inflaamrea plăgii.

 

Înainte de efectuarea operației pentru varice, medicul va prezenta bolnavului procedura chirurgicală, cu avantajele și dezavantajele sale.

 

De asemenea, cu șase ore înainte de efectuarea operației pentru varice, se indică sistarea consumului de alimente și de lichide.

 

Pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge care pot ajunge la plămâni sau la inimă, cu apariția secundară a tromboemboliei sau a infarctului miocardic, se recomandă administrarea de heparină. [1], [2], [3], [4]

 

Cum se desfășoară operația pentru varice și ce presupune ea?

Operația pentru tratarea varicelor se realizează sub anestezie locală sau generală. Înainte de efectuarea anesteziei, se va monta o linie venoasă care va fi utilă ulterior, pe parcursul desfășurării intervenției chirurgicale, în cazul în care vor apărea anumite situații de urgență (precum stop cardio-respirator sau reacții de hipersensibilitate la substanțele anestezice administrate). Pe parcursul efectuării operației, bolnavul va fi conectat în permanență la aparate, care vor monitoriza frecvența cardiacă, frecvența respiratorie, tensiunea arterială, saturația în oxigen a sângelui și diureza.

 

Operația de varice poartă denumirea de flebectomie și presupune legarea și întreruperea alimentării cu sânge a venelor varicoase, urmate de eliminarea acestora în totalitate. Această operație de varice nu afectează în niciun fel vascularizația de la nivelul zonei afectate de boala varicoasă.

 

În majoritatea cazurilor, venele varicoase sunt localizate la suprafață, colectând sângele de la nivelul pielii. Există însă și vene varicoase mari, localizate în profunzime, care implică un grad mai crescut de dificultate a intervenției chirurgicale.

 

Pe parcursul desfășurării operației de varice, zona afectată va fi expusă unei surse de lumină special concepute. Se dezinfectează zona afectată prin aplicarea locală a soluției de betadină în cantități suficiente, astfel încât să fie acoperit tot câmpul operator și zonele învecinate.

 

Următorul pas constă în efectuarea la nivelul zonei afectate și asepsizate, a unor mici incizii în piele, prin intermediul unor cârlige medicale special concepute; prin aceste incizii vena varicoasă va fi eliminată. Prin intermediul acestor incizii se introduc instrumentele chirurgicale speciale pentru ligaturarea și sistarea alimentării cu sânge a venelor varicoase. În urmă, cu ajutorul cârligelor chirurgicale, venele varicoase infarctizate vor fi eliminate de la nivelul zonei afectate.

 

În urma încheierii operației pentru varice, se aplică local, la nivelul zonei de incizie, comprese sterile și bandaje strânse. Ulterior, bolnavului i se va recomanda ciorapilor de compresie, până la vindecarea leziunilor. [1], [2], [3], [4]

 

Ce presupune îngrijirea posoperatorie în urma efectuării operației pentru varice?

După încheierea intervenției chirurgicale clasice de varice, bolnavul va fi plasat într-un salon alăturat cabinetului de ambulator, până la dispariția anesteziei și revenirea stării de conștiență (în cazul bolnavilor în care li s-a efectuat anestezie generală). Atât anestezia locală, cât și cea generală, vor influența pentru o perioadă delimitată, capacitatea de coordonare a bolnavului și reflexele sale; din acest motiv, se recomandă plasarea într-un salon alăturat, până la recuperarea completă.

 

În majoritatea cazurilor, operația clasică pentru varice se desfășoară în ambulator, nefiind necsară spitalizarea bolnavului. Există însă și cazuri mai complicate, precum existența unor afecțiuni cronice mai severe, care necesită spitalizarea bolanvului pentru o perioadă limitată de timp (una sau două zile până la îmbunătățirea stării generale).

 

Pentru ameliorarea durerilor postoperatorii care pot apărea în urma efectuării intervenției chirurgicale clasice pentru varice, se recomandă administrarea de calmante, precum Algocalmin, Paracetamol, Ibuprofen, etc.

 

În perioada postoperatorie este contraindicat consumul de alcool sau fumatul, până la vindecarea lziunilor cutanate.

 

Alimentația poate fi reluată treptat, începând cu consumarea la câteva ore de la operație a unor alimente de consistență semisolidă, pentru a evita îngreunarea tranzitului intestinal și apariția constipației.

 

Timp de câteva săptămâni de la efectuarea operației pentru varice se recomandă evitarea efectuării efortului fizic, evitarea ridicării de greutăți și evitarea ortostatismului prelungit. [1], [2], [3], [4]

 

Care sunt principalele complicații ale operației de hemoroizi?

Principalele complicații care pot apărea în timpul sau în urma efectuării operației clasice pentru hemoroizi sunt reprezentate de următoarele aspecte patologice:

  • Apariția unor probleme cardiace sau respiratorii, în urma administrării substanțelor anestezice
  • Infectarea sau inflamarea plăgilor
  • Sângerarea abundentă
  • Apariția unor cicatrici permanente în urma vindecării plăgilor
  • Deteriorarea structurilor venoase aflate în vecinătatea venei varicoase operate (care pot determina amorțeală locală, arsură locală și modificarea senzațiilor din zona cicatricei chirurgicale)
  • Tromboemoblia
  • Durere intensă la nivelul zonei operate, care poate persista între două și patru săptămâni. [1], [2], [3], [4]

 

Cum poate fi prevenită reapariția varicelor?

Prevenirea apariției sau a reapariției varicelor în urma efectuării intervenției chirurgicale clasice, presupune respectarea următoarelor aspecte:

  • combaterea sedentarismului, prin adoptarea unui program regulat de exerciții fizice
  • evitarea purtării tocurilor înalte și a hainelor foarte strâmte
  • adoptarea unui regim alimentar echilibrat, hipocaloric; se recomandă evitarea mâncărurilor grase, a alimentelor procesate, evitarea consumului crescut de dulciuri, evitarea consumului excesiv de carne roșie și creșterea aportului alimentar de fibre, prin creșterea consumului de fructe și legume proaspete. [1], [2], [3], [4]
Bibliografie:
1. Fauci, Braunwald, Isselbacher, Wilson, Martin, Kasper, Hauser, Longo, HARRISON Principiile Medicinei Interne vol.I și II, Editura Teora, București, 2003
2. Ambulatory Phlebectomy for Varicose Veins, link: https://emedicine.medscape.com/article/1126342-overview
3. Phlebectomy of Varicose Veins, link: https://www.radiologyinfo.org/en/info.cfm?pg=phlebectomy
4. Ambulatory Phlebectomy, link: https://www.asds.net/skin-experts/skin-treatments/ambulatory-phlebectomy
Alte articole:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp